


Rasa kuah dari rebusan daging yang sedap dengan rasa lemak dari keledek yang dikisar halus.
MI KUAH TULANG
BAHAN KUAH:
- 1kg tulang lembu | rebus empuk
- 1 liter air rebusan tulang atau daging
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 labu bawang besar | kisar
- 4 ulas bawang merah | kisar
- 3 ulas bawang putih | kisar
- 2 sm halia | kisar
- 3 sudu makan cili kisar
- 2 biji ubi keledek saiz sederhana | rebus dan kisar halus
- Garam secukupnya
- Gula perang secukupnya
- Minyak masak secukupnya

BAHAN PERENCAH:
- 1 paket mi kuning | celur
- 200gm tauge | celur separuh masak
- 2 batang sawi | potong pendek dan celur
- 1 biji tomato | hiris nipis
- 2 biji limau kasturi | belah dua (untuk diperah)
- Daun bawang secukupnya.
- Bawang goreng secukupnya.


CARA MEMASAK:
- Untuk membuat kuah, panaskan dua sudu makan minyak masak di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili dan tumis hingga cili masak. Kemudian masukkan tulang lembu bersama sos tomato dan air rebusan daging atau tulang lalu didihkan hingga semua bahan sebati.
- Masukkan ubi keledek dan didihkan hingga kuah pekat.
- Tambahkan garam dan gula perang secukup rasa.
- Untuk menghidang, letakkan sedikit bahan-bahan perencah sebelum menuang kuah dan tulang ke dalam mangkuk. Hidangkan panas-panas.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Mi Kari Masak Stail Cina, Slurrrpph… Memang Padulah Rasa Karinya

Terasa nak masak mi, asyik menggoreng aje jom buat mi berkuah, mi kari ala Cina yang sungguh special ni. Cuba check kat dapur ada tak bahannya, yang penting masa goreng perencah tu biar sampai terbit minyak dan wangi satu dapur. Barulah lebih sedap.

Jom kita follow resipi daripada Ahmad Shukri Shukor ni Via Masak Apa Hari Ini. Tengok bahan-bahannya pun dah tau sedap. Yang penting senang dibuat kan.
MI KARI STAIL CINA

BAHAN-BAHAN :
- 100gm cili kering – rebus dan kisar
- 3 biji bawang besar- dikisar
- 3 ulas bawamgg putih – dikisar
- 2 batang serai – diketuk
- 3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
- 1/2 ekor ayam (potong kecil)
- 1 kotak kecil santan
- Tauhu apung
- Fish cake
Bahan Hiasan:
- Telur rebus
- Taugeh – celur
- Sawi – celur
- Sambal
- Limau Nipis (potong separuh)
Bahan Sambal:
- 300gm cili kering – rebus
- 4 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
* Rebus cili kering.. Bila dh masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
* Goreng hingga wangi.. Perisakn dgn garam & gula
CARA MEMASAK :
1 Panaskn minyak dan goreng serai sebentar
2 Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3 Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
4 Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nk kuah pekat atau cair)
5 Biar kuah mendidih.. Perisakan dgn garam.
6.Tambahkn tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu apong

Kredit resepi : Ahmad Shukri Shukor via masak apa hari ni
Resipi Char Kuetiau Udang, Sedap Dan Confirm Puas Makan

Tengok gambar pun dah terliur. Apatah lagi kalau memakannya, kan? Nak try buat char kuetiau macam ni? Ini resipi daripada akaun facebook Suffiyah Ramadhani. RASA kongsikan step by step untuk buat char kuetiau yang confirm sedap.
CHAR KUETIAU UDANG

BAHAN KISAR
15 tangkai cili kering (rebus/rendam air panas)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Sedikit air
BAHAN-BAHAN
500 gram kuetiau
Sedikit kicap untuk perap kuetiau
Minyak masak untuk menumis
1 senduk BAHAN KISAR
6 ulas bawang putih (tumbuk halus)
Sedikit gula
2 hingga 3 cawan air
1 senduk kicap
Sedikit tauge (buang ekor)
Sedikit daun bawang (hiris panjang)
Udang secukupnya
1 atau 2 biji telur ayam
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Celur kuetiau dan angkat. Kemudian lumurkan kuetiau dengan kicap. Letak minyak sikit supaya kuetiau tak melekat. Ratakan gaulan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumis BAHAN KISAR dan bawang putih.
3. Masukkan gula.
4. Masukkan air 2 atau 3 cawan. (Kalau 2 cawan, nanti pecahkan 1 biji telur ayam. Kalau 3 cawan, nanti pecahkan 2 biji telur ayam)
5. Tuangkan kicap.
6. Masukkan tauge dan daun bawang.
7. Masukkan udang dan kacau kuah.
8. Pecahkan telur ayam. Kacau laju. Biar mereneh, masukkan garam. Matikan api.
9. Untuk menghidang, letakkan kuetiau dalam pinggan. Tuangkan kuah. Sedia dimakan.
Selamat mencuba!
Kredit resipi Suffiyah Ramadhani
https://www.facebook.com/sofea.humairah.946/posts/154903748676136
Mi Dan Bihun Simple Untuk Hidangan Berbuka Dan Sahur

Mi dan bihun simple ini memang sedap untuk berbuka dan sahur. Kadangkala bosan juga asyik makan nasi kan? Empat jenis mee dan bihun ini antara yang paling popular.
Selamat mencuba!
Mi Dan Bihun Simple Untuk Hidangan Berbuka Dan Sahur
BIHUN SINGAPORE

BAHAN-BAHAN:
4kg bihun (rendam dan toskan)
10ml minyak masak – boleh beli online di sini
200 gram bawang merah kisar – boleh beli online di sini
100 gram bawang putih kisar – boleh beli online di sini
80 gram lada putih
10 gram lada hitam – boleh beli online di sini
500 gram isi ayam potong dadu
1kg udang
200 gram sotong
10 gram daun bawang hiris panjang
50 gram lobak hiris panjang
10 biji telur
Sedikit daun kucai (hiris )
10 gram cili merah hiris – boleh beli online di sini
Sedikit tauge
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih sehingga masak
2.Masukkan lada putih dan lada hitam. Masukkan isi ayam, udang dan sotong. Masak dan pastikan bahan-bahan tersebut masak sepenuhnya.
3.Masukkan mihun dan pecahkan telur di tengah kuali dan gaul sekata.
4.Masukkan sayur-sayuran dan gaul sehingga sebati. Siap. Mudah je kan?
BIHUN TOMYAM

BAHAN-BAHAN:
4kg bihun (celur)
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
UNTUK PES:
300 gram bawang merah – boleh beli online di sini
200 gram bawang putih – boleh beli online di sini
50 gram cili merah
30 gram cili kering
20 gram lengkuas
5 batang serai (ketuk)
8 gram udang kering
15 helai daun limau purut
10 gram belacan (bakar) – boleh beli online di sini
30ml air asam jawa – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
5 liter air
BAHAN SUP TOM YAM:
500 gram ayam
100 gram udang
50 gram sotong
15 gram bawang besar hiris – boleh beli online di sini
20ml sos ikan
10 gram lengkuas
5ml limau nipis
10 biji buah tomato (belah empat)
10 biji cili padi (belah dua)
15 gram daun ketumbar (racik)
150 gram bunga kubis (potong)
100 gram lobak (potong)
10 biji cendawan butang ( hiris)
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Semua bahan pes tom yam dikisar kecuali serai, air asam jawa, daun limau purut, garam dan gula.
2.Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai, air dan daun limau purut.
3.Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4.Masak sehingga menjadi pes tom yam.
5.Masukkan air. Kemudian masukkan bahan-bahan untuk sup tom yam. Biarkan mendidih.
6.Tuang kuah tomyam ke atas bihun yang siap dihidang.
MI BANDUNG

BAHAN-BAHAN:
5kg mi kuning
300 gram cili kering
50 gram bawang putih kisar – boleh beli online di sini
500 gram bawang merah kisar – boleh beli online di sini
50ml sos tiram – boleh beli online di sini
100ml sos cili – boleh beli online di sini
20 gram udang kering kisar
1kg udang segar
5 liter stok daging
10 biji telur
2kg sawi (potong)
200 gram tauge
150 gram bunga kubis (potong)
20 gram cili merah hiris
5 keping tauhu (goreng dan hiris)
15 biji telur rebus (belah enam)
10 biji limau kasturi (belah dua)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya –
CARA MEMASAK:
1.Rebus udang kering bersama sedikit air. Angkat dan ketepikan. Air jangan buang.
2.Kisar cili kering, bawang putih, bawang merah dan udang kering bersama air rebusan udang kering.
3.Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
4.Masukkan sos tiram, cili sos kemudian masukkan air stok rebusan daging
5.Masukkan udang dan daging, kacau seketika.
6.Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih.
7.Pecahkan telur untuk tambahkan rasa.
8.Masukkan sayur-sayuran dan masak sehingga mendidih dan tuangkan ke atas mi yang telah dicelur.
9.Boleh dihidangkan dengan potongan telur rebus, hirisan cili, limau kasturi dan tauhu goreng.
MEE BAKSO

BAHAN-BAHAN:
5kg mi kuning (celur)
300 gram bawang merah (kisar) – boleh beli online di sini
500 gram bawang putih (kisar) – boleh beli online di sini
50 gram halia kisar – boleh beli online di sini
10 helai daun limau purut (kisar )
5 batang serai (kisar)
100 gram rempah sup
5 liter air
50 gram lada putih
5 biji cili merah (hiris)
20 gram serbuk lada hitam
500 gram bebola daging
100 gram daun bawang | potong halus
50 gram tauge
Minyak masak secukupnya – – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan tumis barang yang dikisar sehingga pecah minyak
2.Masukkan rempah sup, lada hitam dan lada putih dan tambah air. Tunggu sehingga mendidih.
3.Masukkan bebola daging, biarkan sehingga mendidih.
4.Tambahkan garam secukup rasa.
5.Masukkan mi yang telah dicelur ke dalam bekas dan tuang kuah di atasnya. Hias dengan hirisan cili merah dan tauge.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

