Mi Rebus Asli Johor Menu Raya Yang Nikmat

Share

Tekak dah bosan dengan nasi dan lauk pauk. Teringin pula nak merasa mi rebus. Mi rebus ni kesedapannya pada kuah dengan menggunakan keledek dan udang kering. Memang menggamit rasa. Letak tauhu dan limau kasturi sebagai pelengkap rasa.

MI REBUS ASLI JOHOR

Bahan-bahan:

2 kilo mee kuning-dicelur
1/2 kilo daging- dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek -direbus dan dikisar
1 cawan tauchu -dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih -dikisar
3 biji bawang merah – dikisar
1 inci halia -dikisar
1/2 cawan udang kering -dikisar
3 batang serai -dititik
1 inci lengkuas – dititik
5 sudu makan rempah kari daging
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan taburan:

Tepung udang kering
1/2 cawan udang kering -dikisar
80gm tepung gandum
¼ sudu teh  serbuk kunyit
Garam
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

BAHAN HIASAN:

Tauhu yang digoreng -dipotong kecil
Daun sup -dimayang
Bawang goreng
Telur rebus -dibelah dua
Lada hijau- dipotong bulat
Taugeh -dicelur
Limau kasturi- dibelah dua

Cara-cara untuk buat tepung udang kering:
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
Cara-cara untuk buat kuah:

1.Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
2.Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
3.Masukkan rampah kari kacau rata
4.Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
5.Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

6.Hiaskan dengan tauhu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.

7. Siap untuk dihidang.

Kredit:Rozel Linda

Published by
Putri