Mi Rebus Terengganu, Paling Simple Nak Buatnya

Share

Mi rebus Terengganu. Paling mudah nak buat. Campak-campak je bahan dalam periuk. Siap! Yang penting, sedap.

Sesuai dimasak pada musim perayaan macam ni. Kalau ada yang nak datang ke rumah, masak je mi rebus ni. Daripada budak sampai orang dewasa boleh makan. Tak ada masalah.

Mi pula boleh pilih sama ada nak masukkan terus dalam kuah atau celur dan asingkan. Kalau tetamu datang berperingkat, elok asing. Kecuali memang nak makan terus. Bukan apa, takut mi kembang, tak sedap pulak.

Boleh cubs resipi yang dikongsikan oleh Encik ImZek Zack ini ye. Ini versi beliau. Orang lain mungkin ada versi mereka tersendiri. Selamat mencuba!

Mi Rebus Terengganu

Bahan-Bahan :

3- 4 labu bawang merah saiz sederhana (kisar) – boleh beli online di sini
2 – 5 ulas bawang putih (kisar) – boleh beli online di sini
1 ketul kiub ayam – boleh beli online di sini
2-3 sudu makan lada hitam (tumbuk) – boleh beli online di sini
Bebola ikan (buat sendiri lagi sedap)
Sedikit daging, ayam, sotong dan uudang
1-2 sudu makan sos tiram – boleh beli online di sini
1 sudu kecil Serbuk Secukup Rasa
4 biji telur
3 biji tomato (potong 4)
Serbuk lada sulah secukupnya – boleh beli online di sini
1 sudu makan gula – boleh beli online di sini
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Bebola
Air

Sayuran:

Kubis (hiris halus)

Lobak merah (hiris)
Bunga kubis (hiris)
Baby corn (potong)
Sawi (hiris)

Cara Memasak:

Tumis bawang dan bawang putih sampai pecah minyak. Masukkan daging dan ayam. Masukkan sos tiram, lada hitam, kiub ayam, serbuk Secukup Rasa dan gula.
Bila daging nampak empuk, masukkan air secukupnya. Setelah kuah mula menggelegak, masukkan fish ball, batang sawi, bunga kubis, baby corn, lobak merah, kemudian masukkan telur. Ketika masukkan telur, jarakkan sedikit dan jangan kacau. Biarkan telur mengeras.
Masukkan sayuran lembut, udang, sotong dan tamoto. Perasakan dengan garam secukup rasa. Nak rasa lebih ‘umph’, boleh letak lada sulah. Biarkan mereneh. Siap.
Tapi kalau nak masukkan sekali mi kuning pun boleh je. Kalau tak, celur mi berasingan. Nak lagi sedap boleh perah sedikit limau nipis ketika nak makan.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

Published by
Nurul Azwa