Mi Udang Periuk Penang Resipi Bonda, Sedapnya Tak Cukup Semangkuk

Share

Sesekali, kalau teringin Mi Udang Utara, tak perlu ke Pulau Pinang untuk menikmatinya. Boleh saja buat sendiri dengan resipi mudah dan ringkas tapi lazat ini.

Menerusi perkongsian resipi Mi Udang daripada Muhsein Muh yang diperoleh daripada bondanya, memang tampak begitu menyelerakan. Rugi kalau tak cuba. Jom kita buat.

MI UDANG

BAHAN-BAHAN:

Mi kuning

Cili kering – Boleh beli online di sini

Udang

Ubi keledek merah

Ubi kentang (direbus) – Boleh beli online di sini

Kacang tanah

Bawang besar

Bawang putih

Sos tiram – Boleh beli online di sini

Tomato – Boleh beli online di sini

Daun sup

Perasa (Hilal)

Gula

Garam

CARA MEMASAK:

Kisarkan cili kering bersama udang. Jika nak kisar udang sekali dengan kepala dan kulit, perlu kisar berasingan dan kemudian ditapis. Tapi, jika nak kisar terus dengan udang, buangkan dulu kepala udang dan kulitnya.

Kemudian, kisarkan ubi keledek merah, kacang tanah dan ubi kentang yang telah direbus.

Tumiskan bawang besar dan bawang merah.

Masukkan kesemua bahan yang telah dikisar tadi.

Masukkan air.

Kemudian, masukkan sos tiram.

Setelah itu, masukkan daun sup dan tomato.

Masukkan juga perasa (saya guna jenama Hilal), gula dan garam secukup rasa.

Akhir sekali, masukkan udang.

Siap. Sedia dihidangkan bersama mi kuning.

Kredit: Muhsein Muh

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Fazida