Memasak adalah satu skill yang unik. Apatah lagi skill memasak kuih-muih tradisional yang memerlukan ketelitian dan kesabaran. Walau nampak mudah, tidak semua yang memasak kuih tradisional boleh berpuas hati dengan kualiti rupa dan rasanya.
Bagi CEO Fadeco Group Sdn Bhd merangkap Pengarah Rekaan (Design) di Fabello Interior, Fara Mustapa, minat memasak yang dimiliki membuatkan beliau kerap memasak terutama kuih tradisional.
“Saya suka buat kuih tradisional sebab saya rasa kuih Melayu ni sebenarnya sangat mudah cuma perlukan kesabaran dan teknik yang betul untuk dapatkan hasil kuih yang cantik. Selain karipap, kuih lain yang saya suka buat adalah kuih seri muka, kuih lapis, donat, kuih keria, kuih bingka pandan, apam nasi sejuk dan bingka ubi. Tapi kuih seri muka antara kuih yang saya sangat suka buat sebab mencabar. Berkali-kali saya buat try and error untuk dapatkan tekstur yang cantik dan sempurna serta rasa yang sedap,” katanya memulakan bicara.
Walaupun pada hari ini menyaksikan banyak resipi kuih tradisional yang dimodenkan, Fara mempunyai pendapatnya yang tersendiri. Misalnya kuih karipap yang diletakkan keju sebagai intinya.
“Pada pandangan saya, saya lebih suka mengekalkan rasa asli resipi tradisional itu sendiri tetapi boleh dimodenkan dari segi rupa bentuk ataupun warna. Jika rasa kuih itu telah dimodenkan, ianya tidak lagi menjadi kuih tradisional.
Jom kita lihat resipi karipap yang dikongsikan oleh Fara.
KARIPAP DAGING RANGUP
BAHAN INTI KARIPAP
Minyak masak untuk menumis
1 tangkai daun kari
4 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili (tidak perlu jika tidak mahu pedas)
1 cawan daging (dipotong dadu/kisar)
1 cawan ubi kentang (dipotong dadu)
2 cawan ubi keledek oren (dipotong dadu)
Garam dan gula secukup rasa
2 tangkai daun sup dan daun bawang (dihiris)
Ads
BAHAN KISAR
3 sudu besar udang kering (rendam sekejap supaya lembut)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMBUAT INTI KARIPAP
1. Panaskan minyak masak dalam kuali.
2. Tumis bahan kisar dan daun kari hingga naik bau.
3. Masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dicampurkan dengan sedikit air (sehingga menjadi pes). Masak pes kari sekejap sehingga sedikit garing.
4. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.
5. Masukkan ubi kentang, ubi keledek dan air sedikit. Masak sehingga ubi kentang dan ubi keledek empuk.
6. Masukkan sedikit garam, gula, daun sup dan daun bawang. Kemudian masak sehingga kering.
7. Ketepikan dahulu dan sementara tunggu sejuk boleh sediakan doh untuk kulit karipap pula.
BAHAN KULIT KARIPAP
160 ml minyak jagung
500 gram tepung gandum
1 sudu kecil garam halus
1 biji jus limau kasturi (perah dan buang biji)
200 ml air sejuk dari peti ais
CARA MEMBUAT KULIT KARIPAP
1. Panaskan minyak jagung hingga betul-betul panas.
2. Tuang tepung gandum ke dalam bekas adunan.
3. Tuang minyak jagung panas tadi ke dalam adunan tepung.
4. Gaul sebati guna senduk kayu perlahan-lahan kerana minyak masih panas. Kacau adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
5. Masukkan sedikit garam dan perahan limau kasturi ke dalam air sejuk dari peti ais dan tuang sikit demi sedikit.
6. Uli adunan sehingga lembut dan adunan tidak melekat di tangan. Boleh taburkan sedikit tepung dan sambung uli jika adunan lembik atau tambahkan sedikit air jika rasa adunan keras.
7. Kemudian masukkan doh ke dalam beg plastik yang bersih atau boleh balut dengan wrapping plastic. Bungkus kedap dan perap doh selama 15-30minit.
8. Biar sehingga doh berpeluh dan menjadi doh yang lembut serta elastik.
Ads
CARA PENYEDIAAN KARIPAP
1. Apabila doh telah lembut dan elastik, keluarkan dari plastik dan canai.
2. Boleh terap adunan yang dicanai tadi menggunakan acuan bulat atau cawan. Boleh juga ketipkan karipap menggunakan acuan karipap.
3. Susun karipap yang telah diletakkan inti tadi ke atas dulang yang telah disapukan sedikit minyak masak atau ditabur tepung agar kulit karipap tadi tidak rosak atau terkoyak ketika diangkat untuk digoreng.
4. Panaskan minyak masak yang banyak dalam kuali. Kemudian bolehlah mula menggoreng karipap sehingga kekuningan.
Ads
TIP PENTING KETIKA MENGGORENG
1. Panaskan minyak masak kemudian perlahan semula api sebelum masukkan karipap.
2. Minyak masak tidak boleh terlalu panas bagi mengelakkan kulit karipap menggerutu atau berbonjol.
3. Kulit karipap juga jangan dicanai terlalu nipis bagi menghasilkan kulit karipap yang cantik dan licin ketika digoreng.
4. Minyak masak juga jangan terlalu tidak panas kerana nanti kulit karipap akan menyerap minyak yang banyak ketika goreng. Jadi perlu sesuaikan api dan kepanasan minyak masak ikut dapur masing-masing.
Enak terasa bila dapat menikmati kuih koci dengan rasa lemak manis. Kuih koci dohnya boleh dipelbagaikan. Kuih ini diperbuat dari tepung pulut. Buat yang ingin mencuba dikongsikan resipinya oleh Lisa’s Sweet Kitchen.
Bahan
500gm tepung pulut putih -BELI ONLINE DI SINI
140gm tepung pulut hitam
2 ketul kentang rebus dan lenyek
1 sudu makan garam
500-600ml air
Cara membuat:
1.Satukan kedua tepung dan garam juga kentang yang telah direbus dan dilenyek. Uli sedikit demi sedikit dengan air hingga sebati.
2.Ambil 30gm adunan, letakkan inti dan bulatkan.
3.Masukkan ke dalam dadih dan kukus.
Dadih
500ml santan pekat
500ml air
70gm tepung beras -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu makan garam
Cara membuat:
1.Kacau atas api biar pekat.
Inti
A
200gm gula merah-BELI ONLINE DI SINI
100gm gula putih
250ml air
2 helai daun pandan
Masak hingga mendidih dan tapis
B
500gm kelapa putih
2tbsp tepung pulut putih
1 sudu makan garam
Satukan dengan bahan B,
Kacau atas api hingga kering
Kuih cara jagung ini adalah olahan dari kuih cara berlauk yang asalnya pedas.
Menggunakan jagung manis berkrim, kuih ini bukan saja lembut dan gebu, tapi rasa manis berlemak jagung memang buatkan setiap suapan terasa enak sekali.
Inti gula di dalam serta jagung menambahkan lagi kesedapannya. Bukan setakat sesuai untuk minum petang, kuih ini juga laris kalau dijual!
Cara Buat Kuih Cara Jagung Yang Lemak Manis
Bahan-bahan
1 cawan jagung manis berkrim
3 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
2 ½ cawan air
1 biji telur
1 sudu teh garam halus
Pewarna kuning
1 cawan gula pasir (inti)
2 helai daun pandan (diikat untuk sapuan)
Minyak secukupnya untuk sapu acuan
Cara Penyediaan
1. Satukan semua bahan kecuali jagung. Kacau atau kisar hingga sebati.
2. Masukkan jagung, kacau rata dan tuang ke dalam bekas.
3. Panaskan acuan kuih cara (boleh guna acuan bahulu). Sapu minyak menggunakan daun pandan.
4. Tuang adunan hingga penuh acuan. Tunggu 10 saat, letak ½ sudu teh gula di tengah.
5. Tutup dan masak atas api kecil 5 minit atau sehingga permukaan licin dan bawahnya sedikit garing.
6. Cungkil dengan sudu dan hidang panas-panas. Untuk lagi sedap, letak juga jagung di atas kuih cara ini.
Tip Ekstra
– Guna jagung krim untuk rasa lebih lemak dan tekstur berkrim.
– Boleh tambah isi jagung segar jika suka lebih rangup.
Seiring dengan perkembangan zaman, dunia masakan juga semakin berkembang dengan pelbagai resipi baru tercipta. Bahkan, resipi-resipi tradisional juga turut diolah dan diberikan sentuhan moden. Untuk itu, Chef Zetti berkongsi empat resipi kuih tradisional yang telah diberi inovasi baru. Jom kita cuba.
BINGKA UBI KELAPA
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu | parut
2 cawan santan
1 cawan gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan kelapa parut | yang putih saja
1/2 cawan buah ceri
Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga gula larut dan sebati.
Bakar dalam loyang 8 inci x 8 inci empat segi yang telah dioles dengan sedikit mentega
Bakar pada suhu 200C selama 1 – 1 jam 30 minit atau sehingga garing permukaan atas.
Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
Kuih sedua dihidangkan.
KUIH BAKAR KACANG HIJAU
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 cawan kacang hijau yg telah direbus | simpan sedikit untuk hiasan
1 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu makan minyak sapi
3 biji telur
Secubit garam
Beberapa titik pewarna hijau
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan bersama satu cawan kacang hijau dan kisar sampai sebati. Minyak sapi gunakan satu sudu sahaja.
Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna ‘whisk’. Guna api sederhana.
Masukkan satu cawan kacang hijau yang tidak dikisar tadi dan gaul rata.
Masukkan satu sudu makan minyak ke dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan sedikit kacang hijau yg telah direbus tadi dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam atau sehingga garing.
Guna api atas dan bawah.
Setelah sejuk, sedia dihidangkan.
KUIH TALAM PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Secubit garam
Pewarna merah, oren, kuning, hijau, biru, purple
CARA MEMASAK:
Satukan ketiga-tiga jenis tepung, garam dan gula.
Masukkan air dan santan pekat. kacau sebati. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapis
Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan masukkan pewarna.
Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang dan alas plastik (plastik mesti besar sikit dari loyang)
Masukkan 1 bahagian warna (warna bawah sekali – ungu) dan kukus selama 10 minit atau sehingga adunan keras sikit. Ulangi langkah ini sehingga semua 6 warna habis.
Kukus selama 20 minit untuk adunan terakhir.
Sejukkan dahulu baru potong menggunakan pisau plastik supaya tidak melekat.
Sedia dinikmati.
PUTERI AYU BANDUNG KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
250gm tepung gandum
300gm gula
2 sudu teh ovallate
1 sudu teh baking powder
250ml santan
Pewarna pink secukupnya
2 sudu teh kordial air sirap
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Kacang merah secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan kukusan.
Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, Kordial air sirap, kacang merah dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
Masukkan adunan yang telah dimasak tadi dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!