Mini Chicken Pot Pie Yang Mudah & Sangat Sedap

Share

Bagi anda yang tengah tercari-cari resipi Chicken Pot Pie yang sedap dan mudah, resipi perkongsian Instafamous terkenal; Lina Thomas ni antara yang terbaik boleh dicuba. Bercita rasa Barat namun bahan-bahan yang digunakan juga mudah di dapati di Malaysia. Sesuai sangatlah buat untuk makan malam. Selamat mencuba!

 

CARA MASAK CHICKEN POT PIE YANG MUDAH & SEDAP

BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan sayur campur sejukbeku
  • 1 biji bawang besar – dipotong dadu
  • 4 sudu makan mentega
  • 2 cawan isi ayam – potong dadu
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan stok ( air rebusan) ayam
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 cawan heavy whipping cream
  • 1 sudu teh daun thyme kering
  • Lada hitam dan garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega di dalam periuk. Tumis bawang hingga wangi dan masukkan sayur campur. Masak selama beberapa minit.
2. Masukkan isi ayam dan kacau sebati.
3. Taburkan tepung secara rata ke atas sayur-sayuran dan kacau lagi hingga sebati. Masak selama beberapa minit sambil dikacau.
4. Tuang air rebusan ayam serta kiub pati ayam.
5. Masukkan heavy whipping cream dan kacau lagi hingga pekat.
6. Tambahkan daun thyme, garam serta serbuk lada hitam. Siap.


7. Tuangkan campuran ayam ke dalam pinggan pai atau mangkuk kaserol kecil. Ketepikan.

 

BAHAN DOH PIE:

  • 80gm tepung gandum
  • 115gm mentega
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu makan air ais

CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung gandum, mentega, telur dan garam ke dalam pengadun. Putar sebati.
2. Masukan air ais, putar lagi.


3. Keluar doh dari pengadun, bungkus dalam cling wrap dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 15 – 20 minit.
4. Tabur sedikit tepung di atas papan atau meja. Canai doh pai supaya ia lebih lebar 1 inci dari pinggan pie @ mangkuk kaserol kecil yang telah diisi bahan inti tadi.


5. Letakkan doh pie di atas permukaan inti campuran ayam tadi.
6. Tekan doh pie dengan perlahan ke bahagian pinggan, kelar sedikit permukaan dih, sapu dengan telur dan tabur sedikit daun thyme.


7. Bakar pada suhu 180C selama 40 minit atau sehingga doh berwarna perang keemasan.
8. Keluarkan dari ketuhar, sejukkan selama 10 minit dan sedia untuk dihidangkan.

 

Kredit resipi & foto: Lina Thomas

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Published by
Nur