
Idea snek yang dikongsikan ini memang mudah dan cepat disediakan. Anak-anak pasti suka! Makan panas-panas lepas balik terawih memang layan. Jom cuba!
BAHAN-BAHAN:
- Roti tortilla
- Sos spageti prego ( tin merah)
- Hirisan cendawan secukupnya
- Hirisan sosej secukupnya
- Keju mozarella
CARA MEMASAK:
- Tekap rotin tortilla menggunakan tin prego. Lakukan mengikut jumlah yang anda mahukan.
- Letak tortilla yang dipotong tadi ke dalam tray muffin.
- Sudukan sos spageti dengan secukupnya dan mengikut citarasa anda.
- Letak hirisan cendawan serta sosej.
- Akhir sekali, taburkan keju mozarella dengan secukupnya.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 12 hingga 15 minit atau sehingga keju cair
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Lenny Marlynna
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan

Bahan asas tauhu boleh diolah untuk dijadikan pelbagai menu. Selain buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam, pelbagai lagi masakan yang boleh dihasilkan daripada tauhu seperti tauhu sumbat, tauhu begedil dan tauhu masak sambal.
Tapi, resipi tauhu sumbat kali ini boleh diolah dan dipelbagaikan. Jika tak makan ayam, boleh sesuaikan ikut cita rasa. Boleh tukar ayam kepada daging, ikan dan lain-lain.
Menu ini sesuai untuk minum petang. Memang mengenyangkan sampai ke malam. Jom kita ikuti resipi perkongsian daripada Nanie Rosnani ini.
BAHAN-BAHAN:
INTI SUMBAT
Isi ayam*
Sos lada hitam* – Boleh beli online di sini
Sos tiram* – Boleh beli online di sini
Serbuk lada hitam* – Boleh beli online di sini
BAHAN GAUL
Daun sup (dihiris halus)
Daun bawang (dihiris halus)
Bawang besar (dipotong dadu) – Boleh beli online di sini
Cili merah (dipotong dadu) – Boleh beli online di sini
Isi tauhu (yang dikeluarkan tadi)
Isi ayam (yang telah di grill dan ditumbuk)
Garam
Lada sulah – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Grill bahan bertanda * sehingga masak. Kemudian, hancurkan kesemuanya. Boleh tumbuk dalam lesung batu juga.
Gorengkan tauhu dan keluarkan isi tauhu di tengah-tengah.

Setelah itu, gaulkan kesemua bahan bertumbuk dan bahan gaul sehingga sebati.

Kemudian, sumbatkan tauhu tadi dengan inti sampai penuh.

Akhir sekali, celupkan tauhu tadi ke dalam telur dan bolehlah digoreng dalam minyak yang panas.

NOTA: Untuk resipi tauhu sumbat ini, jika nak tukarkan ayam kepada ikan, daging atau ayam pun boleh. Cara paling mudah, rebus atau kukus ikan dan dan campurkan ke dalam bahan sumbat.
Jika nak guna daging atau ayam, boleh saja gunakan daging cincang yang kita buat burger tu. Caranya, hancurkan dulu daging atau ayam tu, kemudian bolehlah grill.
Selamat mencuba.
Kredit: Nanie Rosnani
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ayam Goreng Bawang Putih, Goreng Sampai Garing, Wangi Aromanya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Dumpling Wrapper Sendiri & Inti Gyoza Ayam, Sedap!

Kebiasaannya, kita akan lihat dumpling yang kulitnya jernih dan lutsinar. Namun kali ini kita tukar kepada dumpling yang menggunakan tepung dan air panas saja.
Menerusi perkongsian daripada Ida Alina Salleh ini, dumpling jenis ini tidak lutsinar seperti dumpling ‘har gow’. Sebaliknya, hanya canai senipis yang boleh.
RESIPI DUMPLING WRAPPER HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:
160gm tepung gandum – beli online di sini
90ml air panas (tak mendidih, dalam 65-70 darjah C)
TONTON Dapur Rasa Live: Kuah Rojak Mi
TONTON Dapur Rasa Live: Buko Pandan versi Ketodiet
CARA BUAT:
1. Campurkan guna sudu sebab panas. Bila dah tak panas, uli sampai tak melekat dan adunan licin (dalam 3-4 minit).

2. Biarkan dalam bekas bertutup 45 minit. Kemudian, jadikan 12 bebola kecil. Saya guna tortilla press untuk leperkan. Kalau tak mahu melekat antara satu sama lain, tabur tepung jagung.
3. Kalau nak saiz serupa, guna acuan/mulut cawan untuk potong bulat-bulat sekata.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

*Kenapa best buat sendiri kulit ni? Sebab bahan memang ada di rumah, dapat ketebalan yang macam kita suka, saiz yang kita nak, dan boleh buat cukup-cukup untuk kita nak makan.
*Kalau nak buat wrapper gyoza, canai adunan senipis yang boleh. Kalau kulit wantan tak perlu nipis sangat.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

*Untuk 12-16 wrapper (ikut berapa nipis dicanai dan saiz)
*Adunan ni lembut, senang nak canai. Tapi mesti rehatkan sekurangnya 45 minit, jadi bila dicanai dia tak mengecut.
CARA BUAT INTI GYOZA AYAM HOME MADE

INTI CHICKEN GYOZA:
350gm isi ayam
*Saya proses isi ayam dengan 2 ulas bawang putih dan sedikit halia
3 helai daun kobis | dilayur sikit & dicincang
2 cendawan shiitake kering | rendam & hiris – beli online di sini
3 daun bawang
1 sudu kecil minyak bijan – beli online di sini
1 sudu kecil kicap cair – beli online di sini
Garam & black pepper
*Campur semua inti dan uli hingga warnanya pucat dan inti mula melekit.
SOS: 1 sudu besar cuka + 1 sudu besar kicap cair

CARA MASAK GYOZA:
1. Panaskan sikit minyak dalam non-stick pan. Bila dah panas, susun gyoza, masak hingga kekuningan di bawah. Masukkan ¼ cawan air panas. Tutup kuali, biar gyoza berkukus hingga air mula kering.


2. Buka penutup. Bila air kering. Letak sedikit minyak bijan. Angkat dan hidang.

CARA BEKUKAN GYOZA LEBIHAN / DUMPLINGS YANG BELUM DIMASAK
1. Susun dalam bekas/tray. Bekukan dalam freezer. Bila dah keras betul, baru masukkan dalam freezer bags agar tak melekat-lekat antara satu sama lain.


2. Kalau nak defrostkan, keluar dan susun macam ni balik. Baru defrost dan masak.
3. Bekukan dulu dalam dulang. Dah beku, boleh masukkan dalam plastik.

Kredit resipi: Ida Alina Salleh
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Bubur Barli, Bantu Sejukkan Tubuh Yang Demam

Barli membantu menyejukkan tubuh terutama bagi mereka yang menghidap demam. Selain dijadikan minuman, barli juga sebenarnya sesuai dijadikan bubur. Tambah sedikit keledek atau lobak merah untuk menambah cita rasanya. Bubur barli yang dihirup suam-suam boleh menyejukkan tubuh dan sekali gus membantu menghilangkan panas badan yang demam.
RASA tampilkan resipi bubur barli untuk anda.
BUBUR BARLI

BAHAN-BAHAN
1 cawan barli (direndam 1 jam dan toskan)
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar gula merah
1 cawan santan pekat
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Rebus barli dengan 2 cawan air sehingga kembang. Lebih kurang 30 minit.
2. Dalam periuk lain, isi 1/2 cawan air. Kemudian masukkan gula pasir dan gula merah. Biarkan mendidih.
3. Tapiskan bancuhan gula ke dalam periuk berisi barli tadi.
4. Masukkan santan, daun pandan dan garam. Kacau sehingga mendidih lagi.
5. Masukkan ke dalam mangkuk dan sedia hidangkan.
Selamat mencuba!

