Bila sekali makan donut yang gebu dan lembut, buat kita terlagi lagi nak menikmatinya. Rahsia nak jadikan donut gebu membukit ialah pastikan yis betul-betul berbuih sebelum dicampur ke dalam adunan. Selain itu guna air suam untuk bancuh yis. Jangan guna air panas kerana ia akan menyebabkan yis mati. Selain donut yang ditabur gula diatasnya , untuk cetus kelainan boleh letakkan salted karamel . Memang sangat sedap dan cara buatnya juga mudah.
DONAT SALTED KARAMEL
Bahan-bahan :
2 sudu besar yis
4 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat
1 cawan air suam
Sebatikan semua . Biarkan yis mengembang .
4 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1/2 pelembut roti
Cara memasak:
1.Ramaskan semua sehingga menjadi seperti serbuk roti .
2.Tuang air yis tadi , gaul sehingga menjadi doh .
3.Perap doh, biarkan doh mengembang.
4.Tumbuk tumbuk doh , canai atau roundingkan doh .
5.Biarkan donat mengembang sebelum digoreng.
6.Sejukkan donat sebelum disalut dengan sos karamel .
Bahan-Bahan Sos Karamel :
1 cawan gula pasir
100g mentega
1/2 cawan susu segar
sedikit garam
Cara memasak:
1.Masak gula menggunakan api kecil sehingga menjadi perang .
2.Sentiasa kacau agar gula tidak hangit dan menjadi pahit .
3.Bila gula dah cair , masukkan mentega dan garam .
4.Kacau sebatikan sehingga kesemua mentega cair .
5.Masukkan susu segar .
6.Kacau sehingga gula karamel menjadi pekat . siap
Kredit: Jom Belajar Buat Kek
ADA YANG NAK MEMBELI KUALI NON STICK? BOLEH LIHAT DI SINI.
Inspirasi Donut Alaf Baru…Cronut dan Bombolini , Hotel Armada PJ
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
7 Resipi Kreatif Sayur Boleh Pikat Selera Anak. Mudah, Sedap & Cepat Dimasak
Alang-alang satu keluarga ada di rumah dan sibuk seharian bekerja, ibu-ibu tetap akan meluangkan masa untuk memasak sajian kegemaran yang sihat buat suami dan anak-anak tersayang.
Pasti ada anak-anak yang bertanya, mak boleh ke masak sajian berbeza, tapi masih rasa sedap macam sajian di restoran? Jangan risau. Memang boleh… Inilah rahsianya.
Masakan terutamanya sajian sayuran akan jadi lebih lazat, mudah dan cepat dengan adanya Rasa Sifu™, penambah rasa semua dalam satu dengan bahan perasa lengkap “all in one”, kemanisan tiram dan aroma sedap yang menjadikan masakan anda bertambah lazat!
Nak tahu caranya? Rasa Sifu™ kongsikan 7 resipi sayur yang mudah dan boleh dimasak sepanjang minggu. Tak perlu pening lagi fikir menu. Semua resipi ini pastinya memikat selera.
Semasa memasak, jom sertai Rasa Sifu™ Peraduan Masak & Kongsi dan rebut peluang memenangi hadiah wang tunai bernilai RM500 serta pelbagai hadiah menarik lain setiap minggu bermula 15 Julai hingga 5 September 2021. Wow…Inilah peluang anda untuk masak sedap setiap hari sambil menang hadiah!
HARI ISNIN
OMELETTE LIPAT
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN A:
- ½ biji tomato – dipotong dadu kecil
- 150gm bayam – dipotong
- 1½ inci lobak merah – dipotong dadu kecil
- ½ biji bawang Holland – dipotong dadu kecil
- 2 ulas bawang putih- dicincang
- 1½ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
BAHAN-BAHAN B: DIKACAU SEBATI
- 5 biji telur
- 4 sudu besar susu segar
- 1½ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang Holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah, kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan bayam, kacau sehingga bayam lembut.
4. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan ketepikan.
5. Masukkan bancuhan telur, goreng sehingga sedua-dua belah telur masak.
6. Letakkan sayuran tumis tadi di atas telur dan bungkus mengikut lipatan kesukaan anda.
7. Ulang langkah-langkah di atas sehingga bancuhan telur habis.
8. Sedia untuk dihidang.
HARI SELASA
CENDAWAN TUMIS DAUN SUP
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 biji bawang merah – dihiris
- 2 ulas bawang putih – dihiris
- 100gm lobak merah- dihiris
- 1/4 cawan air
- 200gm cendawan tiram
- 2 tangkai daun sup – dipotong kasar
- 1/2 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga keemasan.
2. Masukkan lobak merah, kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan air dan kacau sebentar.
4. Masukkan cendawan tiram dan kacau sehingga lembut.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™. Kacau goreng sehingga sebati.
6. Masukkan daun sup dan kacau seketika sebelum tutup api.
7. Sedia untuk dihidang.
HARI RABU
BENDI TUMIS CILI
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 3 sudu besar minyak masak
- 15 biji bendi – dipotong serong
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
BAHAN-BAHAN A: DITUMBUK
- 2 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 5 biji cili merah
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan (A) sehingga naik bau.
2. Masukkan bendi dan air. Kacau sebati.
3. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan kacau sekata.
4. Sedia untuk dihidang.
HARI KHAMIS
TAUHU & KACANG PANJANG TUMIS TELUR
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 keping tauhu putih – dipotong
- 3 biji bawang merah – dihiris
- 2 ulas bawang putih – dihiris
- 1 biji cili merah – dihiris
- 350gm kacang panjang, dipotong 3cm
- 1/4 cawan air
- 2 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
- 2 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, goreng tauhu sehingga garing. Ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga wangi.
3. Masukkan kacang panjang dan kacau sebati.
4. Masukkan air dan kacau seketika.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™.
6. Masukkan telur dan kacau goreng sehingga telur masak.
7. Masukkan tauhu goreng dan kacau sebati.
8. Sedia untuk dihidang.
HARI JUMAAT
SAYUR CAMPUR SAMBAL
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN A: DIKISAR
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 6 tangkai cili kering – direbus
- 1/2 cawan air
BAHAN-BAHAN B:
- 4 sudu besar minyak masak
- 1 biji terung – dipotong
- 100gm kacang Panjang – dipotong
- 2 biji kacang botor – dihiris
- 1/2 cawan petai – dibelah dua
- 1 biji cili merah – dihiris
- 1 biji bawang besar – dihiris
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan (A) sehingga pecah minyak.
2. Perasakan dengan Rasa Sifu™, kacau rata.
3. Masukkan terung dan kacang panjang, kacau rata sehingga separuh masak.
4. Masukkan kacang botor dan petai. Kacau rata sebentar.
5. Masukkan cili merah dan bawang besar, kacau sehingga sedikit layu.
6. Sedia untuk dihidang.
HARI SABTU
SAYUR KUBIS GORENG
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ sudu besar minyak masak
- 3 biji bawang merah – dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih – dihiris nipis
- 300gm kubis, dipotong
- 80gm lobak merah – dihiris
- 100gm kacang buncis – dihiris serong
- 1/4 cawan air
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
- 1 biji cili merah – dihiris serong
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan kubis, lobak merah dan kacang buncis. Kacau goreng sehingga masak.
3. Masukkan air dan perasakan dengan Rasa Sifu™. Kacau sebati.
4. Taburkan cili merah, kacau rata dan sedia untuk dihidang.
HARI AHAD
SAYUR CAMPUR “RASA SIFU”
Cadangan Hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
- 1 ½ sudu besar minyak masak
- 2 biji bawang merah – dihiris tebal
- 2 ulas bawang putih – dihiris nipis
- 80gm udang – dibersihkan
- 80gm lobak merah – dihiris serong
- 80gm jagung muda – dihiris serong
- 80gm kubis bunga
- 180gm brokoli
- 5 sudu besar air
- 1 sudu besar Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan udang dan kacau goreng seketika.
3. Masukkan lobak merah dan jagung muda. Kacau goreng sehingga separuh masak.
4. Masukkan kubis bunga, brokoli dan air. Kacau goreng sebentar.
5. Perasakan dengan Rasa Sifu™ dan kacau rata.
6. Sedia untuk dihidang.
Dapatkan maklumat peraduan dan resipi-resipi disini: https://www.ajinomoto.com.my/promotion/rasa-sifu-masak-menang
Cara Masak Nasi & Sambal Macam Dekat Gerai Nasi Kukus
Nasi kukus macam dekat gerai memang enak. Teksturnya yang gebu membuatkan ia tidak puas dimakan. Lebih-lebih lagi jika dinikmati bersama kuah gulai, ayam goreng berempah panas serta sambal. Bagi yang nak cuba buat nasi kukus ni, bolehlah guna teknik serta sukatan perkongsian saudari Yatie Tie. Resipi ni juga sesuai untuk berniaga. Siap kongsi resipi sambal belacan lagi. Selamat mencuba!
CARA-CARA MASAK NASI SEPERTI DI GERAI NASI KUKUS
BAHAN-BAHAN:
- Beras – beli online disini
- Air
- Bekas ( seperti dalam gambar)
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras seperti biasa dan toskan airnya.
2. Sukat 1 bekas beras dan 1 bekas air. Guna sukatan yang sama untuk kedua-dua bahan ini.
3. Masukkan beras dan air ke dalam bekas kukusan dan kukus selama 30 minit. Jika menggunakan api yang besar, lagi cepat nasi masak.
4. Angkat dan nasi boleh dinikmati bersama ayam goreng berempah, sambal belacan dan kuah gulai/kari.
RESIPI SAMBAL:
- Cili merah
- Cili padi
- Air Asam Jawa – beli online disini
- Belacan – beli online disini
- Garam secukup rasa – beli online disini
- Perisa | jika suka
- Limau nipis @ limau kasturi
*Jumlah bahan adalah mengikut kesesuaian dan citarasa masing-masing.
CARA-CARA:
1. Kisar cili merah, cili padi, asam jawa, belacan, garam dan serbuk perasa.
2. Kemudian perah limau nipis atau limau kasturi secukupnya.
3. Gaul rata dan sedia untuk dinikmati.
Info: Jika mahukan nasi yang lebih wangi, boleh mengukus nasi bersama daun pandan. Ia akan mengharumkan nasi serta mempunyai rasa lebih enak.
Klik DISINI untuk resipi AYAM GORENG BEREMPAH
Kredit resipi & foto: Yatie Tie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Siti Sarah Insan Terpilih. Memori Indah Saat Rakaman Kini Tinggal Kenangan
Sapu Marjerin & Guna Api Kecil. Petua Masak Lempeng Tak Lekat Di Kuali
Goreng Guna Api Sederhana. Ini Rahsia Buat Karipap Kentang Sedap & Rangup
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi & Cara Buat Kuih Lapis Yang Lembut & Sedap
Kuih lapis merupakan sejenis kuih yang berasal dari Indonesia. Kuih ini terdiri daripada beberapa lapisan dan boleh didapati dalam pelbagai warna.
Teksturnya yang lembut dan warna yang menarik, pasti anak-anak suka. Kuih lapis simple yang biasa kita makan waktu minum petang, makan dengan kopi ‘O’ pun sedap.
Resipi kuih lapis yang dikongsi Azmalaini Abd Rahman ini, diolah daripada resipi orang lain dan dipermudahkan cara membuatnya.
KUIH LAPIS SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
400gm tepung beras cap teratai – beli online di sini
125gm tepung jagung – beli online di sini
125gm tepung gandum – beli online di sini
300gm gula – beli online di sini
Sedikit garam
3 cawan santan (saya guna santan segar tanpa campuran air – resepi asal guna 2 cawan)
5 cawan air
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masak gula bersama dengan air yang telah disukat. Kalau nak wangi, masukkan daun pandan (ambil dalam 2 cawan).
2. Satukan semua bahan, kacau dan tapis.
3. Alas loyang 10 x 10 dengan plastik 16x 16/14×14.
4. Guna api yang sederhana kuat.
5. Sebelum masukkan tepung, panaskan loyang/letakkan loyang dalam kukusan.
6. Mula melapis. Lapisan 1 saya guna 400 ml. Banyak sedikit untuk cover tepung dalam kukusan, kadang kukusan kita tak sama bila berada di atas dapur.
7. Lapisan ke-2 dan seterusnya, saya guna 300 ml bancuhan tepung.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
8. Penggunaan api; untuk lapisan pertama, dalam 4 minit, jangan lama kerana nanti dia mengelembung/terlebih masak. Tekan dengan jari atau tengok warna tepung dah berubah jadi cerah.
9. Lapisan seterusnya 5 minit/6 minit sahaja.
10. Resipi ini akan dapat 8 layer. Setiap satu warna tu, saya buat 2 lapisan. Akan ada sedikit lebihan tepung, jika tidak mahu membazir anda sukat siap-siap ye.
11. Bila dah faham dengan rentak kuih anda, dengan resepi yang sama kita boleh buat jadi 10 layer.
12. Dari segi penggunaan warna, terpulang pada pilihan masing-masing.
Kredit: Azmalaini Abd Rahman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kerap Disangka Wanita, Chef Ini Kreatif Hasilkan Donut Pelangi
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: