Bila sekali makan donut yang gebu dan lembut, buat kita terlagi lagi nak menikmatinya. Rahsia nak jadikan donut gebu membukit ialah pastikan yis betul-betul berbuih sebelum dicampur ke dalam adunan. Selain itu guna air suam untuk bancuh yis. Jangan guna air panas kerana ia akan menyebabkan yis mati. Selain donut yang ditabur gula diatasnya , untuk cetus kelainan boleh letakkan salted karamel . Memang sangat sedap dan cara buatnya juga mudah.
DONAT SALTED KARAMEL
Bahan-bahan :
2 sudu besar yis
4 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat
1 cawan air suam
Sebatikan semua . Biarkan yis mengembang .
4 cawan tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1/2 pelembut roti
Cara memasak:
1.Ramaskan semua sehingga menjadi seperti serbuk roti .
2.Tuang air yis tadi , gaul sehingga menjadi doh .
3.Perap doh, biarkan doh mengembang.
4.Tumbuk tumbuk doh , canai atau roundingkan doh .
Bahan-Bahan Sos Karamel :
1 cawan gula pasir
100g mentega
1/2 cawan susu segar
sedikit garam
Cara memasak:
1.Masak gula menggunakan api kecil sehingga menjadi perang .
2.Sentiasa kacau agar gula tidak hangit dan menjadi pahit .
3.Bila gula dah cair , masukkan mentega dan garam .
4.Kacau sebatikan sehingga kesemua mentega cair .
5.Masukkan susu segar .
6.Kacau sehingga gula karamel menjadi pekat . siap
Kredit: Jom Belajar Buat Kek
ADA YANG NAK MEMBELI KUALI NON STICK? BOLEH LIHAT DI SINI.