Mok Teh atau nama sebenarnya Zunita Adibah bt Mohamed Adib memang hebat memasak. Bukan sekadar ‘Chef’ di dapur restorannya tetapi juga Pengurus Syarikat IT yang pakar dalam bidang Teknologi Maklumat dan Komputer.
Pemegang Ijazah Sains Komputer dari Universiti Bradley , Illinois, Amerika Syarikat kini mengusahakan Restoran Mok Teh dan dalam masa yang sama menjalankan perniagaan Teknologi Maklumat bersama suaminya Wan Ameer Ruzman.
Mereka belajar di universiti dan bidang yang sama dan keduanya minat dan pandai memasak. Walaupun Mok Teh berasal dari Terengganu tetapi cukup arif dengan masakan Negeri Sembilan juga.
Masakan nogori diwarisi dari ibu mertuanya Datuk Hjh Maimunah Abdul Wahab manakala kepakarannya dalam masakan Terengganu pastilah dari ibunya Allahyarhamah Toh Puan Halimah Tahar .
Kembalinya dari Amerika Syarikat Mok Teh pernah berkhidmat sebagai Pengatur Cara Analisis di sebuah syarikat swasta selama 10 tahun dan akhirnya bersama suami menubuhkan syarikat IT mereka sendiri sedari 1995 hingga kini. Menjurus kepada pendawaian komputer dan Perunding ICT.
Walaupun belajar masak agak lewat selepas tamat pengajian di universiti namun bukan calang-calang kehebatannya dalam masakan Melayu . Atas nasihat suami yang tidak mahu Mok Teh mensia-siakan bakat memasaknya akhirnya mereka menceburi perniagaan makanan yang bermula dari rumah dan akhirnya menubuhkan Restoran Mok Teh di Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur yang menyajikan sajian Terengganu.
Ads
Pembukaan restoran dua tahun ini adalah cadangan dari anak sulung mereka Wan Ameer Naqiuddin bekas graduan perakaunan yang mengurus operasi restoran, sementara urusan menu dan masakan dipegang oleh Mok Teh.
Jadi tiada istilah ‘lewat’ kalau nak belajar masak..Tengok Mok Teh ni walau belajar selepas universiti boleh juga jadi mahir memasak.
Nah,ini 4 resipi rendang Mok Teh yang dipelajari dari ibu mentuanya. Nak tahu hebatnya sajian ini kenalah cuba kan…
1. RENDANG AYAM CILI API
Bahan-bahan :
1 ekor ayam| dipotong 12
1 kilo santan
BAHAN A :
30 biji cili api
2 inci kunyit hidup
BAHAN B
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2.5 sm halia
2.5 sm lengkuas
7 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit
1 sudu kerisik
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12. 2.Bahan A dikisar dan dimasukkan kedalam kuali bersama ayam. 3. Bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus. Lengkuas dihiris nipis. 4. Kesemuanya dimasukkan ke dalam bersama ayam tadi. 5. Apabila agak kering air, kemudian dimasukkan santan,serai, asam keping dan garam. 6. Masak sehingga agak kering, masukkan daun kunyit yang dihirs halus.
2. RENDANG ITIK
BAHAN-BAHAN :
1 ekor itik |potong 12
1 kilo santan
BAHAN A
Ads
20 biji cili api
5 sudu cili boh
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 batang serai
BAHAN B
5 batang serai |diketuk
2 asam keping
3 helai daun kunyit |dicarik carikkan
1 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Itik dibersihkan, disalai . 2. Kemudian itik itu dipotong 12.dan dimasukkan kedalam kuali. 3. Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali. 4. Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan. 5. Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan C. 6. Masak sehingga agak kering.
3. RENDANG PUCUK UBI MAK LONG
BAHAN-BAHAN :
2 ikat pucuk ubi | pilih yang muda , basuh dan toskan
2 kg santan
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili api
3 inci kunyit
5 ulas bawang merah |dihiris nipis
5 batang serai | dititik
Garam
Asam keping
CARA MEMASAK: 1. Kisar cili api, kunyit hidup dan ikan bilis. 2 .Panaskan kuali. Masukkan santan, serai, asam keping dan bahan yang dah dikisar. Masak sehingga naik minyak. 3. Masukkan pucuk ubi, terus masak , masukkan garam. Teruskan masak. 4. Bila agak kering santannya, kecil kan api.Teruskan memasak dan selalu dikacau sehingga kering. 5. Angkat dan sedia dihidangkan
4. RENDANG CAMPUR MAMA
Ads
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A – Cuci dan Tos
250gm daging
250gm paru paru
250gm limpa
250gm jantung
250gm hati
BAHAN B – KISAR
250gm bawang merah
100 gm bawang putih
10 batang serai
50 gm halia
75gm lengkuas
50gm kunyit
100gmcili api | ikut kepedasan yang diingini
100gm cili boh| ikut kepedasan yang diingini
BAHAN C :
2 kilo santan
2 sudu makan kerisik
5 batang serai |diketuk
Garam secukup rasa
2 keping asam keping
Sedikit gula merah
CARA MEMASAK: 1. Masukkan bahan A, B dan santan ke dalam kuali dan panaskan 2. Bila sudah mendidih, masukkan kerisik, asam keping dan kerisik. 3. Kemudian masukkan garam dan gula. Masak sehingga kering.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Apa yang sedap nak dimakan untuk minum petang nanti. Mungkin boleh buat kuih ini. Di Terengganu menggelarkan kuih belimbing. Makan panas-panas memang layan ditabur gula di atasnya. Lembut dan rangup.
Suka makan lauk pauk pedas? Boleh cuba resipi Sotong Masak Hitam Pedas perkongsian saudari Nurul Ateekah ini. Resipinya cukup mudah dan sangat ringkas. Malah masa memasaknya juga tidak lama. Sesuai sangat bagi anda yang gemar memasak menu yang senang, mudah dan cepat setiap hari. Namun mungkin ada yang tidak gemar menggunakan dakwat sotong. Tidak mengapa, boleh abaikan sahaja dan masak seperti biasa. Pun sama rasa enaknya. Boleh tambah kicap pekat untuk memberikan warna yang lebih gelap. Best tau. Selamat mencuba!
RESEPI SOTONG MASAK HITAM PEDAS
BAHAN-BAHAN: 500gm sotong Dakwat sotong (INFO RASA: jika tidak suka, boleh gantikan dengan sedikit kicap pekat) 5 sudu makan cili kisar – beli online disini 1 sudu makan perahan asam jawa – beli online disini 1 batang serai – diketuk 1cm halia – dihiris 1cm lengkuas – dihiris 2 helai daun limau purut 1 sudu teh serbuk belacan – beli online disini 10 biji cili padi hijau 3-4 ulas bawang putih – ditumbuk – beli online disini 1 biji bawang besar – dipotong bulat – beli online disini Garam Serbuk perasa Serbuk kunyit – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Masak air dalam kuali sehingga mendidih. Masukkan hirisan sotong dan masak seketika anggaran 2-3 minit, kemudian toskan.
2. Panaskan minyak secukupnya, tumis bawang putih dan serai sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak. 4. Kemudian masukkan cili padi hijau, daun limau purut, halia, lengkuas dan serbuk belacan diikuti dengan perahan air asam jawa.
4. Seterusnya masukkan sotong, dakwat sotong dan bawang. Gaul rata dan masak seketika. (INFO RASA: dakwat sotong boleh digantikan dengan kicap pekat bagi tujuan memberikan warna yang lebih gelap.)
5. Masukkan juga sedikit serbuk kunyit dan perasakan dengan garam serta serbuk perasa dengan secukupnya.
6. Angkat dan Sotong Masak Hitam Pedas siap untuk dihidang.
Kalau ditanya pada min, masakan gulai ayam Kelantan memang ada kelainan tersendiri. Memang sedap, tak puas makan.
Tetapi jika diikutkan sebenarnya, ada beza antara menu gulai dan kari tau. Baik dari segi rasa, warna dan aroma gulai.
Menerusi perkongsian daripada cikgu Afy AL Habibi, untuk menyediakan gulai ini, gabungan rasa yang tercetus unik sesuai dengan citarasa orang Kelantan.
Jadi tak pelik pun jika gulai Kelantan punya rasa manis di hujungnya. Itulah gaya turun-temurun dari generasi lama meletakkan gula atau nisse dalam masakan untuk melengkapkan keistimewaan gulai ayam cara kami.
GULAI AYAM KELATE SEDAK SENGOTI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong & dibersihkan 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga) 4 sudu besar rempah kari cikgu afy 1 cawan air asam jawa ( 1 gelas air + dua cubit asam jawa) – beli online di sini ½ relung nisse – beli online di sini 1 sudu besar garam bukit ½ sudu kecil perisa 1 1/3 cawan santan pekat – beli online di sini Lada hijau Siam ½ sudu besar kerisik – beli online di sini
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan 4 sekawan sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar sehingga garing dan wangi. 2. Masukkan rempah kari cikgu afy. Gunakan api paling perlahan. Biarkan rempah garing sehingga terbit minyak.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau sekejap. Kemudian, masukkan perasa peringkat pertama (nisse, garam bukit, perisa). Biarkan sehingga pes pecah minyak.
4. Kemudian masukkan ayam seekor yang telah dibersihkan. Masukkan secawan air. Gaul rata. Tutup dengan tudung periuk.
5. Biarkan ayam sehingga agak empuk. Masukkan santan kelapa pekat. Jika air ayam sudah kering sebelumnya, tambah air kosong. Ikut kepekatan gulai yang diingini. 6. Masukkan perasa peringkat kedua (gula, garam). Sesuaikan dengan citarasa masing-masing.
7. Untuk menaikkan aroma kuah gulai ayam Kelate, masukkan lada hijau Siam dan ½ sudu besar kerisik. 8. Tutup api selepas kuah gulai memekat dan mendidih beberapa kali. Siap! Selamat mencuba resepi cikgu afy.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira