Mudah Betul Resipi Ayam Pandan Ni, Guna Satu Pes Je Dah Setel

Share

Bagi penggemar sajian Ayam Pandan, pasti mengetahui keenakan hidangan ini. Sebenarnya, menu ni sangat mudah disediakan secara homemade. Bahan-bahan tak banyak malah cara memasaknya pun sangatlah mudah. Tapi resipi perkongsian saudari Elaine Tan ni lagi mudah! Hanya guna Pes Bihun Goreng je, anda boleh hasilkan menu istimewa ini untuk keluarga tanpe perlu kisar rempah lain. Wow… Sesuai sangatlah masak ni bila kesuntukan masa. Jom cuba!

 

RESIPI AYAM PANDAN AIR FRYER, GUNA OVEN PUN BOLEH

BAHAN-BAHAN:
500gm dada ayam – dibersihkan
2 bungkus Perencah Bihun Goreng segera beli online disini
2 sudu makan minyak masak
Daun pandan secukupnya
Toothpick/lidi sate

CARA MEMASAK:
1.Bersihkan ayam dan potong kiub. Boleh dapat dalam 25 ketul asam.


2. Satukan ayam dengan Perencah Bihun Goreng dan juga minyak masak. Gaul sebati dan perap selama 3 jam.


3. Ambil daun pandan, bersihkan dan potong ikut saiz yang sesuai.
4. Ambil isi ayam dan gulung dengan daun pandan.
5. Cucuk dengan lidi supaya kemas dan daun pandan tidak terburai. Lakukan hingga habis isi ayam.


6. Susun Ayam Pandan dalam Air Fryer. Jika tiada, boleh guna ketuhar atau digoreng pun boleh.


7. Masak ayam selama 20 minit dengan suhu 180°C.


8. Selepas 10 minit, pusing ayam dan bakar lagi hingga habis masa supaya semua bahagian masak sempurna.
9. Ayam Pandan paling simple dan mudah sedia untuk dihidangkan.

Kredit resipi & foto: Elaine Tan

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur