1. Rebus 3 cawan air dalam periuk sampai mendidih. 2. Letak 3 atau 4 sudu serbuk teh (tak kisah teh apa pun). Biar menggelegak seminit dua, lepas tu tutup api dan tapis teh.
3. Saya guna penapis putih yang selalu kedai makan guna tu. 4. Masukkan susu pekat (agak-agak nak manis mana), susu cair (kalau nak rasa lebih berlemak, boleh lebihkan lagi) dan garam (tak letak pun tak apa, garam ni untuk lemakkan lagi teh ais).
5. Kacau-kacau bagi sekata. Dah siap. Boleh letak ais. 6. Teh tu kalau tak nak rebus, rendam dengan air betul-betul panas pun tak apa. Rendam sampai air teh tu dah suam sikit. Saya kalau rajin je saya rebus, kalau malas saya rendam.
Sedapnya Ketam Goreng Telur Masin ni. Ketam segarmemang sangat enak dimasak mentega telur masin begini selain digulai atau dimasak cili. Andai menikmatinya di restoran makanan laut, harga pastinya sangat mahal. Untuk lebih jimat, anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Yang paling penting, guna ketam yang segar. Memang terasa kemanisan isinya. Jom cuba resipi perkongsian saudari Izzati Insyirah Rosli.
KETAM GORENG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
Ketam
Sedikit tepung jagung
Telur masin direbus
Daun kari
Cili padi ikut kepedasan masing-masing
2 sudu makan mentega
Susu cair | anggaran 1/2 cawan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula
CARA MEMASAK: 1. Hancurkan kuning telur dan sedikit putih telur (kalau tak nak putih telur pun tak apa). Ketepikan.
2. Gaul ketam dengan tepung jagung dan goreng hingga masak.
3. Dalam kuali berasingan, panaskan mentega dan masukkan daun kari serta cili padi. Tumis sehingga wangi. 4. Kemudian masukkan susu cair dan gula secukup rasa. Tunggu sampai berbuih. 5. Masukkan telur masin dan ketam yang sudah digoreng. 6. Gaul gaul rata pastikan semua ketam disalut dengan kuah tadi.
Dah lama tak merasa lauk kenduri. Bila dapat makan lauk kenduri yang cukup rasa, memang puas hati. Memang ada lauk kenduri yang boleh dibeli tapi rasanya belum tentu menepati cita rasa. Jadi jomlah kita masak Nasi Minyak Simple digandingkan dengan Ayam Masak Merah, Udang Masak Diraja, Acar Timun Karot.Masak sendiri lauk kenduri ni boleh berulang kali makan.
NASI MINYAK Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 3 sekawan – kulit kayu manis, 1 biji bunga lawang, 2 biji pelaga
2 sudu besar mentega/ minyak masak
1 kiub pati ayam
1/2 cawan susu cair
2 helai daun pandan
Pewarna kuning jika suka
Hiasan – bawang Goreng dan kismis
Cara memasak: 1.Beras direndam dulu lebih kurang 30 minit dan toskan airnya. 2.Panaskan mentega tumis bawang dan halia yang telah dikisar. 3.Masukkan 3 sekawan dan daun pandan. 4.Bila dah garing masukkan susu cair, air, kiub pati ayam dan garam 5.Tuangkan dalam periuk nasi. 6.Biarkan nasi masak seperti biasa. 7.Bila dah kering celupkan pewarna kuning guna lidi ke nasi. 8.Biarkan nasi masak, kacau guna garfu. 9.Taburkan bawang goreng dan kismis.
AYAM MASAK MERAH Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
Cili kering kisar secukupnya
1-2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
4 ulas bawang merah (dihiris halus)
Rempah 3 sekawan (kulit kayu manis,pelaga, bunga lawang)
1 helai daun pandan
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 cawan air
Garam dan gula secukupnya
Cara memasak: 1.Ayam digaul dengan serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak. 2.Guna minyak goreng ayam tadi goreng bawang merah yang ada dihiris tadi dan angkat, ketepikan. 3.Tumiskan bahan kisar dan rempah 3 sekawan. 4.Bila dah naik bau, masukkan cili kisar dan daun pandan. 5.Tumis hingga cili garing. 6.Masukkan sos cili dan sos tiram. 7.Masukkan air. 8.Perasakan dengan garam dan gula. 9.Bila dah mendidih masukkan ayam dan biarkan seketika. 10.Taburkan bawang merah goreng tadi dan tutup api.
UDANG MASAK DIRAJA Bahan-bahan:
20-25 ekor udang
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
Sedikit halia *
Sedikit kunyit hidup *
5 biji cili api *
2 batang serai
5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit dihiris halus
4 sudu besar cili kisar
1 cawan santan pekat
1 keping asam keping
Gula
Garam
Cara memasak: 1.Panaskan minyak tumis bahan kisar * 2.Masukkan serai. 3.Dah garing masukkan cili, tumis hingga naik minyak. 4.Masukkan santan dan asam keping. 5.Masukkan daun limau purut dan daun kunyit 6.Bila dah menggelegak masukkan udang. 7.Udang masuk akhir sebab tak nak bagi udang terlebih masak dan liat. 8.Masukkn garam dan gula secukup rasa. 9.Agak-agak udang dah masak, boleh tutup api
ACAR TIMUN KAROT Bahan-bahan:
1 biji timun
1 biji karot
1 -2 biji cili merah
2 biji bawang merah
sedikit cuka makan
Garam dan gula
Cara membuat: 1.Potong dan hiris ikut cita rasa. 2.Gaulkan semua bahan. 3.Masukkan cuka, garam dan sedikit gula. Kredit:Hidayati Hana
Berangan sarapan pagi di Terengganu! Admin kongsikan menu-menu ini yang merupakan masakan tradisional Terengganu yang menjadi pilihan masyarakat setempat, rasai keenakkan menu sarapan pagi seperti di Terengganu yang boleh dikatakan agak ‘berat’ dan mengenyangkan ini. Cubalah 6 resipi sarapan terpilih dari Terengganu.
ROTI BELUDA
kredit gambar: w mohamad soo
BAHAN A:
500gm tepung gandum
1 liter air
1 pek yis mauripan
2 sudu makan gula pasir
BAHAN B:
7 – 8 biji telur
1kg tepung gandum
300gm gula pasir
1/3 tin susu cair
2 sudu makan mentega
4 sudu makan marjerin
2 sudu makan minyak sapi
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan A dan digaul sehingga rata. Biarkan adunan naik sekali ganda.
2. Apabila doh sudah naik, masukkan susu cair, mentega dan minyak sapi. Gaul rata dan sebati.
3. Seterusnya masukkan doh ke dalam tin pembakar seperti tin susu yang telah digris dengan minyak sapi. Pastikan adunan doh dimasukkan ¼ daripada ukuran tin dan biarkan ia naik sekali ganda.
4. Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
5. Apabila siap masak, keluarkan daripada tin pembakar dan sapukan dengan minyak sapi.
6. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Sebaiknya bahan A digaul menggunakan tangan agar adunan menjadi sebati.
NASI KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
1kg beras pulut
500ml santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN GULAI DAGING:
1kg daging | dipotong kecil
240gm bawang goreng
3 biji ubi kentang | dipotong empat
1 paket rempah kurma
2 sudu makan bawang merah kisar
2 ulas bawang putih | dikisar
1 sudu makan cili kisar (cili boh)
2 liter air
250ml susu cair
Sos tomato secukupnya
Puri tomato secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMIS:
1 biji bawang besar |dipotong
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
4 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kukus beras pulut di dalam kukusan yang telah dialas dengan daun pisang.
2. Apabila wap telah keluar, angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas yang lebih besar.
3. Seterusnya masukkan santan yang telah digaul bersama garam dan gula. Kacau sebati.
4. Kukus pulut semula sehingga masak sempurna. Ketepikan.
5. Untuk membuat gulai daging pula, perap daging bersama rempah kurma, bawang kisar, cili kisar dan bawang goreng selama 30 minit.
6. Kemudian panaskan minyak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau.
7. Seterusnya masukkan daging perap dan biarkan sehingga keluar air daging.
8. Setelah itu masukkan air, susu cair, sos tomato dan puri tomato. Biarkan sehingga daging masak barulah dimasukkan ubi kentang. Didihkan sehingga daging dan ubi kentang menjadi betul-betul empuk.
9. Akhir sekali, masukkan garam dan biarkan kuah menjadi pekat.
10. Sedia dihidangkan bersama nasi kuning.
INFO CHEF: Beras pulut hendaklah direndam dengan asam keping dan serbuk kunyit selama lima jam
BEKANG TELUR
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung beras
1.5 liter air
4 biji telur
BAHAN KUAH LEMAK:
1 biji kelapa | diambil santannya
120gm tepung beras
10 ulas bawang merah | dimayang halus
2cm halia | dimayang halus
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa
BAHAN KUAH MANIS:
120gm tepung beras
1 keping gula Melaka
500ml air | boleh juga diganti dengan santan
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan bekang, sebatikan kesemua bahan dan masukkan ke dalam acuan bekang. Bakar sehingga bekang masak sempurna. Ketepikan.
2. Untuk bahan kuah lemak dan kuah manis, satukan kesemua bahan di dalam periuk berasingan. Didihkan sehingga menjadi kuah yang pekat.
3. Sedia dihidangkan bersama bekang telur.
INFO CHEF: Boleh juga tidak dimasukkan telur ke dalam bekang ini. Teksturnya lembut dan mudah dihadam.
NASI KAPIT SAMBAL IKAN
BAHAN-BAHAN:
3 bungkus nasi impit segera
BAHAN SAMBAL IKAN:
1 biji kelapa parut | digoreng sehingga kekuningan
5 ekor ikan selayang | direbus dan diambil isinya
5 biji bawang merah }
1 ulas bawang putih } dihiris halus
2.5cm halia }
1 batang serai }
2 keping gula Melaka
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Rebus nasi impit segera sehingga masak. Tos dan dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
2. Untuk sambal ikan pula, kisar isi ikan selayang, bahan dihiris halus dan gula Melaka.
3. Kemudian gaulkan bahan kisar tadi dengan kelapa parut.
4. Goreng sekejap sehingga menjadi betul-betul kering. Sesuaikan rasa.
5. Akhir sekali, biarkan ia sejuk seketika barulah ditumbuk atau dikisar separuh lumat.
6. Sedia dihidangkan bersama nasi kapit.
INFO CHEF: Untuk sambal ikan, jika mahu rasa lebih pedas, boleh saja ditambah lada hitam mengikut suka.
KOPOK STING (KEROPOK STIM)
BAHAN-BAHAN:
2kg isi ikan selayang
1kg tepung ubi
500gm tepung sagu
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk isi ikan sehingga hancur dan gaulkan bersama tepung ubi, tepung sagu dan garam sehingga boleh digentel.
2. Seterusnya rebus ikan sehingga masak, angkat dan tos.
3. Akhir sekali, masukkan ke dalam pengukus dan kukuskan apabila hendak dimakan.
INFO CHEF: Keropok lekor ini enak dimakan panas-panas bersama sos pencicah. Rasa ikannya juga jelas terasa.
JEPUT UDANG
kredit gambar: iza akma
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
200gm udang segar | dipotong kecil
1 biji telur
4 biji bawang merah | dihiris nipis
1 biji cili merah | dihiris nipis
Daun kucai secukupnya | dipotong pendek
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, udang segar, bawang merah, cili merah, kucai dan garam di dalam mangkuk.
2. Kemudian pecahkan telur dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sebati.
3. Bentukkan adunan doh menjadi bulat. Lakukan sehingga doh habis.
4. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.
5. Sejukkan jemput-jemput sebelum dicucuk pada lidi sate.
INFO CHEF: Jeput atau juga dikenali sebagai jemput-jemput ini enak dimakan begitu sahaja. Ia juga digemari si kecil khasnya kerana rasa dan bentuk yang comel.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!