Sos cili yang seimbang rasa masam, manis dan pedasnya memang ketagih nak menyicah. Jom kita buat sos cili homemade. Dapat sebekas boleh tahan dua minggu. Tak perlu simpan dalam peti sejuk. Sedap buat cicah tempe goreng, pisang goreng dan macam-macam lagi.Kalah sos cili buatan kilang jenama terkenal.

Sos Cili Homemade

Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

Bahan-bahan:

1 cawan cili kisar

3 ulas bawang putih-beli online di sini

3 cawan air

Ads

1 cawan gula

3 sudu makan cuka-beli online di sini

2 susu besar tepung jagung -beli online di sini+ 2 sudu makan air

Garam

Cara membuat:

Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

1.Dalam periuk, masukkan cili kisar dan bawang putih yang dah di tumbuh hancur.

Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

2.Masukkan air, gunakan api sederhana sahaja.

Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

3.Dah mendidih letak gula dan cuka. Biarkan ia mendidih.

Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

4.Biarkan dalam 15 minit.

Ads

Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

5.Masukkan tepung jagung yang dah dicampur air. Biarkan lagi 10 minit. Matikan api, tunggu sejuk baru simpan dalam bekas.

Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

6.Pekat melikat kuah cili ini.

Kredit: Umi Watie

Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

Ads

Terung John. Idea Menu Rendah Karbo Untuk Turunkan Berat Badan

Resepi Kari Terung Ikan Masin Kurau. Menu Mudah Pembuka Selera

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI