Mudah Saja Buat Sos Cili Homemade, Buat Banyak Boleh Simpan

Share

Sos cili yang seimbang rasa masam, manis dan pedasnya memang ketagih nak menyicah. Jom kita buat sos cili homemade. Dapat sebekas boleh tahan dua minggu. Tak perlu simpan dalam peti sejuk. Sedap buat cicah tempe goreng, pisang goreng dan macam-macam lagi.Kalah sos cili buatan kilang jenama terkenal.

Sos Cili Homemade

Bahan-bahan:

1 cawan cili kisar

3 ulas bawang putih-beli online di sini

3 cawan air

1 cawan gula

3 sudu makan cuka-beli online di sini

2 susu besar tepung jagung -beli online di sini+ 2 sudu makan air

Garam

Cara membuat:

1.Dalam periuk, masukkan cili kisar dan bawang putih yang dah di tumbuh hancur.

2.Masukkan air, gunakan api sederhana sahaja.

3.Dah mendidih letak gula dan cuka. Biarkan ia mendidih.

4.Biarkan dalam 15 minit.

5.Masukkan tepung jagung yang dah dicampur air. Biarkan lagi 10 minit. Matikan api, tunggu sejuk baru simpan dalam bekas.

6.Pekat melikat kuah cili ini.

Kredit: Umi Watie

 

Published by
Putri