Lama sungguh tak buat bihun PAMA HOMEMADE, boleh lah buat seperiuk untuk keluarga nikmati. Resepi ni sangat mudah,ringkas,sedap dan mengenyangkan.Rasanya sama macam mi segera dijual. Proses penyediaan hanya 10 minit.Kalau nak tambah isi ayam atau lobak merah pun boleh,lagi bertambah sedap. Kalau suka pedas boleh taburkan serbuk cili di atasnya.
Bihun PAMA homemade
Bahan-bahan:
(2 orang makan)
5 ulas bawang putih(ditumbuk)-beli online di sini
2 ketul kiub pati ayam maggi-beli online di sini
1 sudu kecil lada sulah yang putih-beli online di sini
Sedikit daun sup dan daun bawang(potong)
1 liter air(agak-agak 1jug kecil je)
Secubit garam(jika perlu)
Bihun(secekak) Cikpooja suka guna bihun jasmine ni,lembut dan sedap.Bila masak tak mudah lunyai)
Cara memasak:
1.Panaskan minyak(agak-agak ye)
2.Tumis bawang putih sampai kekuningan, keemasan.
3.Masukkan air,kiub pati ayam,lada sulah,daun sup dan daun bawang.
(Lada sulah tulah sebenarnya yang buatkan rasa dan bau bihun kita jadi macam bihun pama.Tak ada lada sulah ni,memang tak jadilah bihun pama kome)
4.Bila dah menggelegak kuahnya,masukkan bihun.Reneh sampai bihunnya masak elok.
5.Kalau tak berapa cukup rasa masin,boleh masukkan secubit garam(agak-agak ikut citarasa)
6.Boleh dihidang.
Kredit: Cik Pooja