Mudah, Sedap & Tak Banyak Bahan. Resipi Ayam Serai Ala Restoran Thai

Share

Sedapnya Ayam Goreng Serai Thai ni. Cukup rasa rempah ramuannya. Goreng pula garing-garing dan dimakan panas. Waduh….Memang membuka selera. Biasanya bila sebut ayam goreng, pasti Ayam Goreng Kunyit, Ayam Goreng Tepung, Ayam Goreng Berempah. Nah..Kali ni ada pilihan lain. Barulah tak jemu. Jom hari ni cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Merecik rasa dia. Anda pasti sukakan rasanya. Rasa pun tidak pedas. Anak-anak pasti suka.

 

CARA MASAK AYAM GORENG SERAI THAI (THAI LEMONGRASS FRIED CHICKEN)

BAHAN-BAHAN:

500gm isi ayam – dipotong kecil & dicuci bersih
2 batang serai – dipotong 2 cm & ditumbuk hancur mengunakan lesung batu
2 sudu makan sos tiram beli online disini
1 sudu makan sos ikan  beli online disini
1 sudu teh gula beli online disini
2 sudu makan tepung jagung beli online disini
5 helai daun limau purut – dihiris

BAHAN DITUMBUK@DIKISAR HALUS TANPA AIR:
2 pokok akar ketumbar
2 sudu makan lada hitam beli online disini
5 ulas bawang putih beli online disini

CARA MEMASAK
1. Sediakan mangkuk atau bekas, masukkan ayam dan kesemua bahan (kecuali daun limau purut) serta bahan yang dikisar halus. Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.


2. Panaskan minyak agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti.
3. Masukkan ayam dalam kuali panas dan goreng sehingga keperangan.


4. Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas serta taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi. Ratakan ayam bersama daun limau purut.


5. Ayam Goreng Serai Thai siap untuk dihidang.

Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Nur