Ikan siakap stim, memang ramai yang suka. Antara hidangan wajib kalau makan di restoran Thai. Sedap betul rasa segar ikan, dengan masam limau dan pedas cili.
Jom kita masa ikan siakap stim menerusi resipi perkongsian daripada Zafirah Zawawi. Mudah dan ringkas sahaja resipinya. Sedap! Semua orang boleh buat.
IKAN SIAKAP STIM
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan siakap
1 kiub pati ayam – Boleh beli online di sini
Sos ikan – Boleh beli online di sini
Halia – Boleh beli online di sini
Bawang putih
Serai
Cili padi merah – Boleh beli online di sini
Cili padi hijau
Asam limau – Boleh beli online di sini
Daun ketumbar
Akar ketumbar
CARA MEMASAK:
Bersihkan ikan siakap. Cuci dengan asam limau atau lemon untuk hilangkan bau hanyir ikan.
Letakkan kiub pati ayam di seluruh ikan dan serai dicelah ikan.
Boleh rebuskan ikan menggunakan kuali sahaja. Letakkan sedikit air paras boleh menenggelamkan ikan.
Letakkan akar daun ketumbar dan sekali dengan daun ketumbar. Rebuskan dalam 10 minit, dan letakkan bahan-bahan yang kita sediakan tadi sehingga masak.
Letakkan sos ikan sebagai perasa. Nak letakkan garam pun boleh.
Akhir sekali, letakkan cili padi sebab takut pedas sangat jika rebus sekali.
Siap untuk dihidangkan.
Kredit: Zafirah Zawawi
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official