Kek simple je guna 4 bahan je tapi masya-Allah sedapppp. Jangan risau tiada sebarang tepung digunakan. Jadi tak perlu pening kepala tepung itu ini tak ada dan sebagainya.
Sejukkan dulu pun sedap. Sagat cheddar cheese atasnya pun best juga. Kek ini juga sesuai untuk mereka yang menjaga diet tapi masih mahu menikmati kek keju yang sedap.
Menerusi perkongsian daripada Noorul Izzah Marzuki, dia menggunakan 1 sudu sahaja lakanto jadi tak manis, boleh lebihkan jika nak manis ya.
Oh ya, kecil je saiz kek ni, boleh gandakan adunan kalau nak saiz besar/tebal. Boleh dihidang untuk 8 potongan.
CHEESECAKE GEBU GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
Ads
125g cream cheese (saya guna Tatura je) ⅓ cawan (80ml) whipping cream 1 sudu besar lakanto/sweetener (kalau nak manis boleh lebihkan) 2 biji telur saiz A (atau 3 biji telur saiz B ) suhu bilik | asingkan kuning dan putih
1. Pukul cream cheese, whipping creamdan lakanto/sweetener sampai gebu dan tidak berketul menggunakan mixer. Boleh guna pengisar tetapi akan susah dikeluarkan nanti. – ( Dapatkan STANDMIXER berkualiti dengan harga berpatutan DISINI) 2. Masukkan telur kuning dalam adunan cream cheese. Pukul dengan mixer sehingga sebati dan gebu. Ketepikan dan masukkan dalam mangkuk lain. 3. Pukul putih telur pula, dalam sehingga kembang, gebu dan terbentuk soft peak (terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh). Jangan overbeat sampai berketul. Masa pukul tu sentiasa tengok untuk elak overbeat.
4. Ambil 1 senduk adunan putih telur, masukkan ke dalam adunan cream cheese. Kaup balik sekejap. Kemudian masukkan semua adunan telur putih dan kaup balik sehingga sebati, adunan kena betul sebati, gebu, licin, tiada ketulan ya (yang ni penting). 5. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan non stick paper. Saya guna loyang 6 inci. Bakar secara waterbath (letak loyang kek ke dalam bekas lain berisi air panas, rujuk gambar).
6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 selama 50 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing. ( 7. Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam ketuhar, buka pintunya sedikit. Kemudian baru keluarkan.
8. Bolehlah letak topping ikut kegemaran anda. Saya sagat cheddar cheese je. Makan saja tanpa topping pun dah sedap. Sejukkan dulu dalam peti ais pun best juga. Selamat mencuba!
Masyarakat Arab memang suka makan yang manis-manis. Di samping susu, yogurt mereka suka meletakkan rempah seperti kayu manis,saffron. Dan yang mereka suka adalah meletak kekacang seperi badam, gajus , pistachio dan lain-lain.
Ada juga suka mencampurkan dengan buah-buahan kismis, kurma , prun dan apricot. Ni min kongsikan 2 resipi pudding roti gaya Arab dan Umm Ali. Keduanya adalah pudding roti tetapi sentuhan yang sedikit berbezas
Resipi : dohadimataku.wordpress.com.
PUDING ROTI GAYA ARAB (dikukus)
Foto : dohadimataku.wordpress.com
BAHAN-BAHAN :
4 keping roti
3 sudu besar gula pasir
2 biji telur
2 sudu besar mentega
1 tin susu cair ideal- 375ml @ susu segar
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan cornflakesKismis, badam, gajus | ikut suka hati nak letak banyak mana… } bahan kering
2 biji aprikot (dihiris), 2 biji kurma (dihiris), 2 biji buah tin (dihiris) } bahan kering
* kalau tak ada buah tin dan kurma takpa, aprikot pun ok.
CARA MEMASAKNYA:
Sapukan roti dengan mentega, sebelah bahagian roti sahaja.
Potong roti kepada 2 bahagian dan susun lapisan pertama ke dalam acuan.
Masukkan conflakes dan sedikit bahan kering.
Susun baki roti untuk lapisan kedua dan taburkan baki bahan kering di atasnya.
Di dalam mangkuk lain, pukul telur dengan gula. setelah gula hancur masukkan susu dan esen vanila.
Kacau sebati dan tuangkan ke dalam acuan berisi roti tadi. biarkan roti kembang sekejap.
Masukkan adunan ke dalam pengukus. kukus dalam api sederhana selama 20 ke 25 minit, jangan buka pengukus selagi belum 20 minit.
Keistimewaan : Boleh dimakan semasa panas atau sejuk (simpan dalam peti ais). Sedap dihidangkan dengan aiskrim vanilla atau sirap strawberi.
Saiz hidangan : 2 orang
Teknik memasak: kukus
2. UMM ALI (dibakar)
Foto :yaayakitchen
BAHAN-BAHAN :
6 keping roti | disiat-siat
900 ml susu cair
Gula secukup rasa
2 sudu makan kismis
3 sudu mkan hirisan badam
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 /2 batang kulit kayu manis
CARA MEMASAK
1.Siat-siatkan roti tawar, ratkan di pinggan/loyang, taburkan kismis, kekacang, dan serbuk kayu manis.
2. Panaskan susu + gula pasir+ batang kayu manis hingga gula larut, tidak perlu sampai mendidih.
3. Tuang larutan gula susu ke atas roti sampai rata, buang batang kayumanisnya.
4. Bakar dalam oven hingga nampak keperangan.
5. Boleh dinikmati panas atau sejuk..
Perkongsian resipi Umm Ali dari Yaayakitchen dari laman cookpad.com.
Sekali pandang macam sup tapi kuah lagi pekat. Hidangan ini adalah stew ayam bersama kentang dan lobak.
Berbanding sup, stew ayam memang lebih pekat kerana turut dimasukkan bancuhan tepung jagung dengan air. Stew ini boleh masukkan sekali kentang dan lobak, jadi makan satu lauk ini saja dah cukup lengkap.
Jika nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Eryn TJ
Cara buat stew ayam dengan kentang dan lobak
Bahan-bahan
1 ekor ayam -potong kecil
3 biji ubi kentang -potong empat
1 biji lobak merah -potong empat
1 biji bawang holland -hiris nipis
4 ulas bawang putih -diketuk
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
2 tangkai daun bawang -hiris
2 sudu besar tepung jagung (bancuh bersama 4 sudu besar air)
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk lada hitam tumbuk
1 kiub stok ayam
Cara memasak :
1. Tumis bawang holland dan bawang putih hingga keperangan. Masukkan ayam dan gaul rata hingga ayam menjadi sedikit keperangan.
2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan kicap air dan gaul rata bersama ayam.
3. Masukkan ubi kentang dan lobak merah. Masukkan air biar ayam, ubi kentang tenggelam dan kiub ayam.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa, serbuk lada putih & serbuk lada hitam tumbuk dan renehkan di api kecil selama 30 minit hingga ayam, kentang & lobak masak.
5. Masukkan air jagung sedikit demi sedikit untuk memekatkan kuah dan gaul rata. Tutup api dan taburkan daun bawang.
Resipi Pisang Goreng sedap? Memang best lebih-lebih lagi jika tepung salutannya tu rangup, bersalutr elok pada pisang dan tidak serap minyak. Memang enak dimakan. Bila sesekali nak masak Pisang Goreng homemade, memang banyak yang dikongsi di laman-laman sosial. Nah…Kali ini RASA kongsikan kembali resipi tepung pisang goreng yang dikongsi oleh saudara Yayar B. Awang Noh. Menurut beliau resipi ini adalah yang digunakan oleh abangnya yang sudah 15 tahun meniaga pisang goreng. Wow… Bolehlah cuba ya. Sukatannya adalah saiz untuk niaga, tetapi bolehlah kurangkan jumlahnya mengikut jumlah yang anda perlukan. Selamat mencuba!
Jom cuba resipi meatball homemade sedap menyengat tanpa MSG! Sihat, mudah disediakan dan sesuai untuk hidangan keluarga. Ikuti langkah mudah ini sekarang.