Muffin Coklat Cip, Gebu Gabas Gemuk Montok

Share

Bestnya kalau dapat menjamu selera dengan muffin coklat cip yang kaya dengan rasa koko ni. Jangan kedekut ramuan,nanti naik tak cantik pulak

Siapa tak suka bila muffin yang dibuat naik gebu gabas dan gemuk montokkan. Jom follow resipi yang dikongsikan oleh Azzu Riana ni, barulah menjadi kegebuan dan kelembutan muffin coklat cip ni.

MUFFIN COKLAT CIP MONTOK



.

BAHAN-BAHAN :

Bahan A :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sdk soda bikarbonat
  • 1sdk baking powder
  • 1/2 sdk garam halus
  • 1/4 cawan coco powder

Bahan B

  • 1 biji telur gred A
  • 1 cawan susu sejat @ susu full cream
  • 1/3 cawan minyak jagung ( sy guna minyak masak je )
  • 1 sdk esen vanilla
  • Cip coklat 3/4 cawan

CARA MEMBUAT :
1. Satukan ke semua bahan A tadi dalam satu bekas & gaul sampai sebati semuanya.
2. Dalam bekas yang lain pukul telur menggunakan whisk, pukul manja aje.


3. Masukkan susu cair, esen vanilla, minyak & sebatikn smua adunan kmudian masukn cip coklat gaul-gaul kejap.
4. Masukkan bahan-bahan A tadi yg telah disebatikan ke dalam adunan bahan B dan gaul bagi sebati.

5. Tuang adunan ke dalam cawan cup cake & bakar pd suhu 160c selama 20 – 25 minit ( cup saiz L ) dan jika cup saiz M bakar dalam 15 minit aje.


.

Nota: jangan kacau lama sangat adunan tu cukup sekadar bagi sebati je kalau tak nanti muffin jadi keras serta kering.

Kredit Resepi : azzu riana

ANDA INGIN MEMBELI OVEN BARU UNTUK BAKAR KEK DAN MUFFIN,  JOM LAYARINYA DI SINI. PELBAGAI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH MENARIK ADA DI SINI. 

ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

 

 

Published by
Faridah Talib