Terfikir nak buat bubur jagung tapi macam tak jalan jer. Anak-anak tak berapa suka. Mereka lebih suka kudapan yang simple. Jadi sis rajinkan diri buatkan mereka muffin jagung yang gerenti anak-anak suka.
Muffin Jagung
BAHAN A
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
( Semua bahan di atas diayak bersama)
BAHAN B
- 1 biji telur ( dipukul sedikit)
- 1 cawan jagung berkrim
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan minyak jagung
- 1 sudu teh perisa jagung
- Sikit garam & pewarna kuning
( Semua bahan ini digaul bersama)
CARA MEMASAK :
1.Gaul bahan A dengan bahan B
2.Setelah rata masukkan ke dalam paper cup .
3.Bakar 20 – 25 minit,kepanasan 180 ( ikut kepanasan oven masing-masing).
4.Sejukkan muffin baru dihidangkan.
Kredit : Khomisah Komtom
ADA YANG NAK MEMBELI ACUAN KEK, BOLEH LIHAT DI SINI.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lemak Manis Santan Kelapa, Ramuan Enak Pencuci Mulut
Menu pencuci mulut berasaskan santan kali ni memang gerenti sedap. Dahlah ringkas bahannya, mudah pula membuatnya.Esok hujung minggu beli santan lebih sedikit. Boleh buat 5 ‘dessert’ Melayu tradisional yang menceriakan hari anda sekeluarga. Jom ‘try’ ya…
1. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih inisejuk atau panas.
2. BUBUR KACANG HIJAU DURIAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan kacang hijau/ rendam dahulu sejam
- Air secukupnya untuk merebus kacang hijau
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 1 ketul gula Melaka
- ½ cawan gula pasir
- 1 sudu makan minyak masak
- 2 helai daun pandan /belah dan simpul
- 1 sudu teh garam
- Isi durian secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu makan minyak masak (untuk cepat empuk).
2. Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir
3. Masukkan gula Melaka yang diracik, kacau hingga gula larut dan sebati.
4. Masukkan isi durian, masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan.
5. Masukkan santan pekat dan gaul sebati. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
6. Setelah siap bolehlah dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Bubur kacang hijau jadi makanan lepas buka istimewa terutamanya waktu moreh
INFO CHEF : Tambahan durian mengenakkan bubur kacang hijau. Mudah dan ringkas disediakan.
3. AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN ;
- 10-12 gram agar-agar
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 biji telur
- 3 1/2 cawan air
- 1 1/4 cawan gula (kurangkan sedikit jika tak suka manis)
- 1/2 sudu kecil garam
- 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. Jika gunakan agar-agar serbuk, terus tuangkan sahaja.
2. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut. Masukkan gula, daun pandan, perasa pandan, garam dan santan cair. Masak sehingga sebati.
3. Pukul sedikit telur bersama santan. Tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti.
4. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
5. Tuang ke dalam acuan kecil dan sejukkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 10 minit
Cara memasak : Didih dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa santan berlemak dan daun pandan beraroma wangi
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk. Jika mahukan warna, boleh sahaja meletakkkan pewarna hijau atau gunakan gula Melaka untuk warna perang untuk agar-agar santan gula Melaka
4. PENGAT DELIMA DENGAN BUAH-BUAHAN SUNNAH
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji delima /diambil isinya
- 1 biji santan kelapa
- 15 biji kurma /dibuang biji
- 10 biji buah tin kering /dipotong
- 20 biji gajus goreng @ bakar
- 2 helai daun pandan/ disimpul dan diikat
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
1. Ambil periuk dan masak buah-buahan bersama santan, gula, daun pandan dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
2. Masak dengan api yang sederhana.
3. Apabila mendidih tutup api dan pengat sedia dihidangkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Ramuan makanan sunnah yang manis berlemak
INFO CHEF : Bahan ramuan buah delima, kurma, buah tin adalah amalan pemakanan sunnah yang lazat lagi menyihatkan. Inspirasi menu hebat yang direka chef hotel The Pearl.
5. PUDING SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan sagu /dibilas air dan tos
- 3 cawan air
- Sedikit garam
Bahan gula Melaka:
- 250 gm gula Melaka/ketulan besar (diracik halus)
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan /disimpul
- 1 tin susu cair
- Secubit garam (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu :
1. Masak dalam api perlahan dan sentiasa kacau hingga sagu kembang.
2. Toskan dan bilas untuk buang kanji dan kemudian sejukkan.
Cara masak gula Melaka :
1. Masak semua bahan dalam api perlahan sehingga gula melaka cair .
2. Reneh hingga pekat, sejukkan.
Cara penyediaan :
1. Sudukan sedikit sagu dalam mangkuk atau gelas.
2. Tuangkan susu perlahan-lahan
3. Tuangkan sedikit sirap gula Melaka sedikit atau ikut kemanisan yang anda suka.
Saiz hidangan : 4 mangkuk kecil
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan dingin, lemak manis.
INFO CHEF : Boleh gunakan santan gantikan susu. Masakkan santan sekejap dengan daun pandan dan sedikit garam.
Resipi Pulut Kuning & Rendang Daging Paling Sedap Untuk Jamuan Raya.
Pulut kuning dan rendang sememangnya kombinasi yang cukup enak. Sesuai sangat dihidangkan buat tetamu yang datang beraya di rumah. Jom cuba! Sangat mudah dan memang sedap.
PULUT KUNING
BAHAN-BAHAN:
- 1.5kg beras pulut susu
- 1 kotak kecil santan
- 10 helai daun pandan
- 2 sudu makan serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- 1 mangkuk air
CARA MEMASAK:
1. Rendam beras pulut bersama dengan serbuk kunyit selama 3-4 jam.
2.Panaskan pengukus sambil susun daun pandan di atas pengukus. Bau pulut kuning akan jadi lagi sedap. Letak beras pulut atas daun pandan dan kukus sampai sedikit lembut. Anggaran masa dalam 1 jam.
3.Bila pulut agak lembut, keluarkan dari periuk kukusan dan masukkan dalam bekas lain.
4.Ambil santan, campurkan dengan 1 mangkuk air ( saiz seperti dalam gambar) dan tambah sedikit garam.
5.Tuang ke dalam bekas berisi pulut dan gaul hingga rata dan sebati. Kukus pulut sekali lagi anggaran masa 15-30 minit.
6. Angkat pulut dan boleh dinikmati bersama Rendang Daging.
RENDANG DAGING
BAHAN-BAHAN:
- 1.5kg daging
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 helai daun kunyit
- 2 sudu makan serbuk kari daging
- 2 bungkus kerisik
- 2 kotak kecil santan
- Garam secukup rasa
- 3 cawan air
- 1 cawan minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
- 15 biji bawang merah saiz sederhana besar
- 10 ulas bawang putih
- 2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 5 batang serai saiz besar
- 20 tangkai cili kering – ikut kepedasan yang disukai
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan masukkan bunga lawang serta kayu manis. Kemudian masukkan semua bahan kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
2.Kemudian masukkan serbuk kari. Kacau sentiasa supaya rempah tidak hangus.
3. Bila rempah pecah minyak, masukkan daging. Gaul sebentar kemudian tambahkan air. Masak hingga daging lembut dan empuk.
4. Seterusnya bila daging betul-betul lembut, masukkan santan, kerisik dan daun kunyit.
5. Perasakan dengan garam serta perasa lain dengan secukupnya.
6. Bila rendang mencapai kepekatan yang anda suka, matikan api dan nikmati bersama pulut kuning.
Kredit resipi & foto: Noor Hamidah
Roti Sosej Keju Kukus , Lima Minit Dah Siap
Bagi mereka yang sibuk buat kerja work from home tu , ni dia sarapan pagi yang mudah dan ekspres. Roti sosej keju , kukus aje.
Kalau nak letak sayur pun boleh macam salad dan tomato, tapi kalau nak ringkas aje sosej, roti, mayonis dan keju pun dah cukup sedap dah. Ni menu mudah, ringkas dan cepat dari Nuhaz Kitchen.
ROTI SOSEJ CHEESE.
BAHAN-BAHAN :
• roti frankfurter gardenia
• frankfurter ayamas / sosej
• mayonis lady’s choice
• cheddar cheese slices – potong dua
• sos cili (jika suka)
• blackpepper sauce (jika suka)
CARA MEMASAK :
1. Sediakan pengukus, biarkan air kukusan panas mendidih.
2. Ambil roti frankfurter atau roti hot dog dan sapukan mayonis
3. Letakkan kepingan keju dan sosej.
5. Tambahkan sos cili dan sos lada hitam , ikut suka.
6. Kukus selama 3 minit. Kalau kukus lama nanti cheese tak cantik sebab meleleh keluar. Tadaaa dah siap
* Anda boleh menambahkan sayuran jika suka seperti salad, tomato, bawang dan sebagainya
Kredit Foto & Resipi : Nuhaz Kitchen
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :