Muffin makaroni berinti ini memang mengenyangkan kerana kaya inti dengan pelbagai rasa. Malah inilah yang menjadikan rasa muffin cukup enak.

Boleh dijadikan sajian petang, ia juga sesuai untuk hidangan pagi jika mahu sesuatu yang berbeza.

Resipi muffin makaroni berinti

Muffin Makaroni Kaya Inti, Enak & Mengenyangkan

Ads

Bahan-bahan

1/2 paket makaroni
1 biji bawang merah -dihiris
1 biji bawang putih -dihiris
Sedikit minyak zaitun
10 ekor udang – buang kulit
3 biji cendawan shitake segar -dihiris
2 sudu besar sos tiram
Lada benggala merah & hijau -cincang dadu
4 biji telur
1/2 cawan susu full cream
Garam, lada hitam & lada putih berperisa
Sedikit keju mozarela
Sedikit mentega

Baca: Resipi Mudah & Sedap Muffin Jagung Untuk Minum Petang

Cara membuat muffin makaroni

1. Didihkan air, masukkan 1 sudu teh garam dan rebus macaroni hingga lembut. Anggaran 8-10 minit. Toskan.

2. Sementara itu, panaskan minyak zaitun. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake, udang serta sos tiram. Kacau sebati.

3. Masukkan lada benggala hijau dan merah dan kacau hingga udang masak. Ketepikan.

4. Dalam bekas masukkan telur, susu full cream, garam, lada hitam serta lada sulah berperisa. Kacau sebati.

Ads

5. Oles mentega atau cooking spray di sekeliling muffin pan. Masukkan macaroni, bancuhan telur diikuti udang dan cendawan shitake. Akhir sekali taburkan keju mozzarela di atas permukaan.

6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selsius selama 15-20 minit. Sedia dinikmati.

Muffin Makaroni Kaya Inti, Enak & Mengenyangkan

Ads

Kredit resipi & foto: Nurha Muhammad

Baca: Egg Beef Muffin Menu Sarapan Ala Barat. Mudah & Cepat Nak Buat!

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI