Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ni, kita ada banyak masa di rumah. Jadi, apa kata kita buat aiskrim. Bukan saja kanak-kanak, orang dewasa pun suka makan aiskrim, kan? Aiskrim lazimnya jadi pemanis mulut pada waktu petang. Lagi-lagi kalau cuaca panas terik. Makan aiskrim sedap je rasa lalu di tekak. Sejuk sikit. Nak buat aiskrim sendiri, takut tak jadi. Takut tak sedap. Ini resipi yang RASA kongsikan. Aiskrimnya lembut dan sedap. Lemak manis rasanya.
AISKRIM HOMEMADE
Sedapnya nampak aiskrim ni.
Ads
BAHAN-BAHAN
• 1 tin susu pekat
• 2 tin susu cair
• Sedikit garam
• Esen vanila
• 2 sudu besar ovelet
Ads
BAHAN LAIN
Pewarna
Ads
CARA MEMBUAT
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk mixer. Gunakan speed paling maksimum. Putar selama 20 minit.
2. Lepas 20 minit, adunan akan menjadi lebih pekat. Bahagi-bahagikan adunan dalam mangkuk.
3. Letakkan pewarna ikut suka anda.
4. Lapiskan adunan aiskrim dalam bekas.
5. Simpankan dalam freezer semalaman.
Sedapnya Hokkaido Baked Cheese Tart ni. Kalau dibeli, harga agak mahal. Jadi apa kata buat sendiri menggunakan resipi yang dikongsi oleh Azizi Zamani. Dapat hasilkan banyak dan memang puas makan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT HOKKAIDO BAKED CHEESE TART
BAHAN KULIT TART
CARA MEMASAK:
1. Kacau marjerin dan gula dengan sudip kayu hingga rata.
2. Masukkan kuning telur, kacau sebati.
3. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
4. Masukkan ke dalam acuan tart dan trim bahagian atasnya.
5. Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
6. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.
7. Angkat dan sejukkan dahulu sebelum di isi filling cheese.
BAHAN FILLING CREAM CHEESE
CARA MEMASAK:
1. Satukan cream cheese, mentega, whipping cream, isi durian dan gula ke dalam periuk. (INFO RASA: jika tiada durian, boleh abaikan)
2. Whisk @pukul di atas api perlahan hingga licin dan tidak berketul.
3. Tutup api, masukkan putih telur dan esen vanila. Kacau rata. Kalau berketul, boleh kacau guna mixer hingga licin.
4. Masukkan ke dalam piping bag plastik dan picit ke dalam kulit tart.
5. Masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit dan kemudian barulah sapu kuning telur.
6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 200c selama 6 minit.
Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari oven , huh, tak boleh ceritalah nikmatnya.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni. Boleh bawa sahur nanti, cicah dengan sup dan kari
1.HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza. 3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas. 7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Roti yang menyihatkan Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
2. 7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah. 7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan. Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Mengandungi tujuh jenis bijirin Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
3. GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
CARA MEMASAK: 1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan. 2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit. 4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat. 6. Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening. 7. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 8. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan. 9. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
4. HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
1. Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata. 2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan. 3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan. 4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti. 5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. 7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi. 11.Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef:Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan : 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa madu dan oat yang sedap Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
5. DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. 10. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan : 4 biji loaf Waktu Memasak: 3 jam Jenis Hidangan : Roti Keistimewaan : Rasa yang amat berbeza Cara Memasak : Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih : Chef Sharizat, Golden Republic
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Suka makan Golden Ball bila berkunjung ke restoran Sushi? Kini anda boleh hasilkan sendiri hidangan ini di rumah hanya menggunakan resipi perkongsian saudari Joanna Johan. Bahan-bahan yang cukup mudah. Rasa tak sabar nak cuba kan? Jomlah buat. Anda pasti puas hati dengan rasanya.
RESIPI GOLDEN BALL ALA SUSHI KING
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1.Potong kecil crabstick. Kemudian masukkan air panas, celur sekejap dan toskan.
2. Masukkan mayones dan sedikit susu segar. Gaul rata. Siap. Ketepikan.
3. Kupas telur rebus dan ketepikan.
4. Dalam bekas berasingan, campurkan tepung gandum, tepung beras dan tepung bistari.
5. Campur dengan air biar pekat sikit.
6. Salut telur rebus tadi dalam bancuhan tepung. Angkat.
7. Kemudian golekkan dalam bekas berisi serbuk roti.
8. Panaskan minyak. Pastikan telur tenggelam dalam minyak bila digoreng nanti. (empunya resipi goreng dalam periuk kecil supaya minyak tinggi)
9. Bila sudah kuning keemasan, angkat telur dan belah dua.
10. Sudukan inti crab mayo tadi dengan secukupnya.
11. Golden Ball ala Sushi King sedia untuk dinikmati.