Seringkali kecewa kerana bawang mesin yang dibuat tidak dapat bertahan lama? Lagi teruk, boleh pula bawang mesin bertukar menjadi warna ungu.

Ibu-ibu buat bawang mesin untuk memudahkan kerja memasak di dapur, tetapi lain pula jika ia bertukar rosak dan terpaksa membuat yang baharu.

Selamat atau tidak? Jom kita ikuti tips yang dikongsi oleh Zahiruddin Al Amin Zainuddin ini. Menurutnya, bawang mesin yang dibuat mengikut tips ini boleh bertahan sehingga 1-2 bulan dan boleh juga diletakkan dalam freezer untuk lebih lama tahan.

Oh ya, ibu-ibu jangan risau. Bawang mesin ini warna dia tetap bersinar-sinar.

Nak Buat Bawang Mesin Tahan Lama? Ini Tips Yang Boleh Digunakan

Ads

Tips:

1. Bawang holland – beli online di sini
2. Minyak masak – beli online di sini

Nak Buat Bawang Mesin Tahan Lama? Ini Tips Yang Boleh Digunakan

*lepas kisar, masukkan dalam bekas dan tambah lagi minyak masak secukupnya.

Noted*

Jangan pakai air biasa, nanti bawang tu akan bertukar warna dan tak boleh tahan lama.

Kredit petua: Zahiruddin Al Amin Zainuddin via FB MAHN

Anda ada banyak tips memasak yang menarik? Jom kongsi dengan kami! Mana tahu wang tunai RM500 bakal menjadi milik anda!

Nak Buat Bawang Mesin Tahan Lama? Ini Tips Yang Boleh Digunakan

Ads

Nak Buat Bawang Mesin Tahan Lama? Ini Tips Yang Boleh Digunakan

Nak kongsi tips masakan anda? Klik DI SINI untuk penyertaan.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Ads

Petua Jimatkan Minyak & Tak Payah Tukar Baru Untuk Menggoreng

Tanam Sendiri Kacang Tanah Dalam Pasu. 3 Bulan Boleh Tuai Hasil

Nak Kari Jadi Lebih Wangi? Ini Trik Rahsianya 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI