
Kadang-kadang bila beli ayam, bahagian dada jarang dimasak kerana terlalu berisi. Daripada membazir, lebih baik anda hasilkan menu yang sedap dan mudah menggunakan bahan ni. Sosej ayam homemade! Ya…kalau dah diolah menjadi sosej, pasti ramai yang suka. Anak-anak pun boleh makan tanpa risau kerana ia tidak mengandungi sebarang perasa tambahan dan ada sayur bagi meningkatkan khasiatnya. Nampak menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Naa Rohzurina ni. Memang terbaik!
RESIPI SOSEJ AYAM + SAYUR
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji ubi kentang – dipotong
- 4-5 keping dada ayam – hiris kecil
- 2 biji telur
- Sayuran kegemaran secukupnya (empunya resipi letak daun sup dan lobak merah)
- 1 biji bawang besar – dihiris
- 4-5 ulas bawang putih – dihiris
- Sedikit serbuk lada hitam – beli online DISINI
- Sedikit lada sulah – beli online DISINI
- Garam secukup rasa – beli online DISINI
- 4 sudu makan tepung ubi (bancuh dengan 1/2 gelas air) – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus.
2. Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam plastik aiskrim ( boleh juga guna plastic tahan panas atau apa-apa jenis plastik yang boleh direbus). Ikat hujung kiri dan kanannya. Rebus dalam 10-15 minit.
3. Bila masak, keluarkan dari plastik dan boleh digoreng.
4. Sedia untuk dinikmati. Lebihan sosej boleh disimpan dalam bekas bersesuaian dan disejukbekukan.
Kredit resipi & foto: Naa Rohzurina
Anda mencari KUALI NON STICK? Boleh cari DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Rindu Nak Makan Loaded Potato Bowl? Cuba Buat Resipi Ini Di Rumah
Sedap & Tak Muak. Ini Tip Masak Ayam Buttermilk Mudah Tanpa Guna Banyak Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sambal Bilis Telur Kacau Paling Sedap & Senang Buat Ni.

Pernah tak korang pernah rasa Sambal Bilis Telur Pecah, kalau ada yang pernah rasa mesti tak cukup sekali makan. Menu ni sangat sesuai untuk Si Bujang dan korang yang suka makan lauk sempoi dan tak mahu duduk lama di dapur.
.Konsepnya masuk lebihan sambal dalam kuali, panaskan kemudian pecahkan telur di dalamnya, kacau rata dan siap. Kalau takda sambal lebih, korang tumbuk je cili, bawang dan ikan bilis, kemudian tumis dalam kuali, bila dah garing pecahkan telur di dalamnya dan kacau rata, kemudian perasakan dengan garam gula dah siap.
SAMBAL BILIS TELUR KACAU
BAHAN-BAHAN:
- 2-3 biji telur ayam
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu makan air asam jawa
- 1/2 cawan minyak masak
BAHAN KISAR KASAR:
- 1 biji bawang besar
- 10-15 biji cili padi
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 cawan ikan bilis
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan kisar hingga garing.
- Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- Kecilkan api dan tumis sambal bilis kisar hingga garing.
- Setelah garing pecahkan telur di dalamnya, kacau rata hingga sebati.
- Tutup api dan Sambal Bilis Telur Hancur sedia dihidangkan.
INGIN MENCARI MESIN PENGISAR DAN PEMPROSES MAKANAN YANG TERBAIK, JOM LAYARINYA DI SINI
JIKA INGINKAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA RUMAH, BOLEH LAYARI DI SINI.
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI :
DAN JOM SEMAK RESIPI DI LINK INI :
Dua Sambal Hit, Sambal Sotong Kembang VS Sambal Tumis Kerang.
Kuah Bakso Indonesia Original & Sambal Kicap, Sedap Makan Dengan Mi.
20 Resipi Kuih, Manisan & Lauk Pauk Berasaskan Ubi Kayu

Sebut sahaja ubi kayu, ramai yang mengingati terutamanya bagi mereka yang sempat merasai keperitan hidup di zaman penjajahan Jepun di Tanah Melayu dahulu.
Dan pada waktu itu, ubi kayu adalah makanan yang popular dan dijadikan sebagai pengganti nasi. Namun kini, ubi kayu bukanlah lagi makanan utama, tetapi anda boleh menikmati pelbagai menu yang boleh menggunakan ubi kayu.
Dan sempena bulan Ogos ini, di mana kita akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-65, RASA kongsikan 20 resipi kuih, manisan dan lauk-pauk yang berasakan ubi kayu. Selamat mencuba!
GETUK UBI KAYU
BAHAN-BAHAN
5-6 ketul ubi kayu saiz sederhana
1 biji kelapa muda parut
1 cawan gula (boleh tambah kalau rasa kurang manis) – beli online di sini
1 sudu kecil garam – beli online di sini
BANCUHAN TEPUNG
1 biji telur
1 cawan tepung beras – beli online di sini
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit – beli online di sini
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Dapatkan Telaga Biru Ensiklopedia Adab dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA-CARA:
1.Kupas ubi kayu dan basuh hingga bersih. Kemudian, rebus hingga ubi menjadi empuk. Namun jangan rebus sampai lembik. Angkat dan toskan. Sejukkan dahulu.
2. Ketuk atau tumbuk ubi yang direbus tadi sehingga hancur. Sambil-sambil ketuk, buang urat-urat ubi kayu.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Masukkan gula, kelapa parut dan garam. Gaul hingga ia betul-betul sebati.
3. Kemudian, uli bulat-bulat adunan ubi tadi. Saiz ikut selera masing-masing.
4. Sementara itu, sediakan bahan salutan. Kacau telur terlebih dahulu. Kemudian, tuang ke dalam adunan tepung, kunyit dan garam. Kacau rata. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat. Pastikan adunan tak cair dan juga tak terlalu pekat.
5. Salutkan bebola ubi tadi dengan adunan tersebut. Pastikan ia disalut rata.
6. Panaskan minyak. Goreng bebola ubi sehingga ia keemasan. Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi: Belanga Kekda
KUIH TALAM UBI KAYU
BAHAN-BAHAN (BAHAGIAN BAWAH)
* 3 1/2 cawan ubi kayu | diparut/ dikisar
* 1 1/2 cawan santan – beli online di sini
* 1 cawan gula merah – beli online di sini
* 1/2 cawan gula pasir – beli online di sini
* 1 sudu kecil garam halus
* 1/2 cawan air
* Sehelai daun pandan disimpul
CARA-CARA:
1. Ubi yang dah dikisar, diperah dengan tuala atau kain nipis yang bersih untuk buang air pahitnya. Ambil sekali sagunya yang termendap di bawah air kembali ye. Hasilnya ubi-ubi jadi kering sedikit.
2. Kemudian masak 1/2 cawan air bersama gula merah, gula pasir, garam halus dan daun pandan yang disimpul atas api sekejap hingga mendidih atau hingga gula cair.
3. Biarkan suam sikit dan tapiskan ke dalam ubi tadi. Jangan lupa masukkan juga sagunya.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Masukkan santan dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan ke dalam loyang 10 inci/ 26cm yang telah disapu dengan sedikit minyak. Ratakan adunan dengan senduk dan kukus selama 25 minit.
BAHAN-BAHAN (BAHAGIAN ATAS/ KEPALA SANTAN)
* 1 1/2 cawan tepung gandum – beli online di sini
* 2 sb tepung ubi kayu – beli online di sini
* 3 1/2 cawan santan pekat – beli online di sini
* 1 1/2 sudu kecil garam halus – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Campur semua bahan dan kacau hingga sebati agar adunan tak berbiji-biji.
2. Tapiskan atas adunan ubi yg dikukus tadi perlahan-lahan.
3. Kukus lagi selama 30 minit atau sehingga masak.
4. Buka penutup kukusan. Sekiranya ada air wap atas kuih, sengetkan loyang bagi keluarkan air tu dulu. Kemudian kukus 5 minit lagi tanpa penutup kukus. Tujuannya untuk pemukaan kuih tu cantik dan lambat basi.
5. Sejukkan dulu betul2-betul. Kemudian baru elok dipotong dengan pisau plastik yang disapu dengan sikit minyak.
TIP*Balut penutup pengukus dengan kain/ towel bersih bagi mengelakkan air dari menitik atas kuih, nanti tak cantik. Kalau guna penutup kaca tak perlu bungkus, hanya sengetkan penutup setiap 10 minit.
Kredit: Nora Zi
BENGKANG UBI
BAHAN-BAHAN
8 cawan ubi kayu | disagat
4 cawan santan – beli online di sini
2 cawan gula pasir – beli online di sini
2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
CARA-CARA:
1.Satukan dan gaul sebati semua bahan di atas.
2.Sapukan marjerin pada loyang. Tuang bancuhan tadi ke dalam loyang, kemudian boleh la dibakar dengan api atas bawah.
3. Guna suhu 160C, bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
*Bingka ni lepas masak nampak macam lembik, tapi jangan risau. Dah masak elok luar dalam. Tunggu sejuk, baru boleh dipotong.
Kredit resipi: Noriza Awang Hamat
TEPUNG BOKO UBI KAYU GUNA BLENDER
BAHAN-BAHAN :
1 ½ kg ubi kayu
2 keping gula Melaka/nise besar – beli online di sini
1 cawan air
3 cawan santan segar atau 1 biji kelapa parut – beli online di sini
3 sudu besar tepung beras – beli online di sini
Daun pandan
½ sudu kecil pewarna kuning (optional) – beli online di sini
*Dapatkan blender di sini – beli secara online
CARA-CARANYA:
1.Buang kulit dan potong ubi kayu kecil-kecil, basuh dan kisar.
2. Tapis ubi kayu yang telah dikisar untuk buang air ubi kayu. Ambil isi sahaja.
3. Masak gula melaka/nise bersama secawan air. Letak daun pandan. Tak nak letak pun tak apa. Jika rasa kurang manis, boleh letak gula 2 sudu besar.
4. Campurkan gula melaka @ nise yang dah cair tadi ke dalam ubi kayu yang dah dikisar tadi. Letak pewarna kuning sikit (jika tak nak letak pewarna pun tak apa) dan gaul sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 20-30 minit.
6. Bila warna dah bertukar gelap, tanda ubi dah masak. Boleh cucuk guna hujung sudu @ lidi,jika tak melekat maknanya ubi dah masak.
KUAH SANTAN :
1. Perah santan parut bersama 3 cawan air, kacau atas api. Kena sentiasa kacau supaya tidak berketul dan meruap.
2.Masukkan sedikit garam kasar, tepung beras dan kacau supaya tidak berketul. Jika berketul, boleh tapis.
3. Dah siap dan sedia untuk dihidang.
Nota tambahan: kisar ubi ni, letak air macam biasa, nanti tapis. Tak ada masalah air banyak ke sikit masa kisar.
Kredit resipi: Ismi Aishah
KUIH ULAT SUTERA
BAHAN-BAHAN:
1kg parutan ubi kayu | ubi kayu dibuang kulit, belah 2 dan cabutkan tali dalam, kemudian rendam dalam air 3-4 jam. Toskan sebelum diparut
70g gula pasir – beli online di sini
50g tepung ubi kayu – beli online di sini
200ml santan pekat segar – beli online di sini
1/2 sudu teh garam
Pewarna yang disukai – beli online di sini
BAHAN-BAHAN SALUTAN /TABURAN:
1 mangkuk besar kelapa parut muda | digoreng dalam kuali tanpa minyak 2 minit
Kacang tanah | digoreng & tumbuk kasar – beli online di sini
Bijan putih | digoreng tanpa minyak 4- 5minit – beli online di sini
CARA-CARA:
1.Ubi kayu parutan tadi, saya tapiskan sampai kering air (air tapis tu jangan buang). Simpan dalam mangkuk dan tunggu 20 minit.
2.Kemudian, kita buang air kuning atas dan tinggal tepung putih di bawah kita campurkan dengan parut ubi kayu.
3. Satukan parutan ubi kayu, tepung, gula, santan dan garam. Gaul rata hingga sebati.
4. Bahagikan kepada empat bahagian. Masukkan pewarna pilihan anda ke dalam setiap bahagian.
5. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang.
6. Kukus selama 15 minit (kukus dalam 7 minit, kita lap penutup sekali untuk mengelakkan air wap jatuh ke atas talam).
7. Bila dah masak, angkat dan tunggu sejuk. Potong jalur memanjang. Kemudian, golekkan di dalam kelapa parut.
8. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur dengan kacang tanah dan bijan.
Kredit resipi : Mung Ris
UBI KAYU GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
1 batang ubi kayu saiz sederhana
1 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan air
2 sudu minyak masak – beli online di sini
4 cawan minyak masak untuk menggoreng
Secubit serbuk kunyit – beli online di sini
Secubit garam
Secubit serbuk lada putih
CARA-CARA:
1. Potong ubi bentuk jejari atau kepingan. Jangan terlalu nipis.
2. Masukkan serbuk kunyit ke dalam tepung gandum. Gaul sebati.
3. Masukkan garam, serbuk lada putih, minyak masak. Gaul lagi.
5. Kemudian, masukkan air dan bancuhkan. Pastikan tidak terlalu cair.
6. Masukkan ubi yang siap dipotong dan dibersihkan tadi. Gaul rata.
7. Goreng dalam minyak yang banyak. Angkat dan toskan. Sedia dihidang
Kredit resipi: Al-Mukminin Travel & Tours Sdn Bhd
PEMPEK SINGKONG CUKO TAUCO
Pempek ini ialah hidangan yang berasal dari Palembang, Selatan Sumatera, Indonesia. Resipi pempek ini menggunakan ubi kayu atau singkong ternyata enak. Dipadukan dengan cuko tauco.
BAHAN PEMPEK
500 gram ubi kayu | kukus dan dihaluskan
500 gram daging ikan tenggiri giling
2 biji putih telur
6 sudu makan tepung ubi kayu – beli online di sini
6 sudu teh serbuk bawang putih
2 sudu teh garam
2 sudu teh gula pasir – beli online di sini
2 sudu teh secukup rasa
CARA-CARA:
1.Di dalam bekas, masukkan daging ikan tenggiri giling, gula pasir, secukup rasa dan putih telur. Gaul sehingga ia sebati.
2.Masukkan ubi kayu yang sudah dihaluskan. Gaul lagi hingga sebati.
3.Masukkan garam dan gaul lagi. Kemudian, masukkan tepung ubi kayu sedikit demi sedikit. Gaul lagi.
4. Didihkan air di dalam periuk.
5. Ambil satu sudu makan adunan, letakkan di atas papan yang sudah ditabur dengan tepung (untuk tujuan adunan tidak melekat). Uli dan bentukkan menjadi panjang.
6. Kemudian, masukkan adunan pempek tadi ke dalam air yang sedang mendidih. Rebus sehingga ia masak. Apabila sudah terapung, biarkan sekejap baru diangkat. Toskan.
7. Kemudian, goreng pempek sehingga garing. Toskan dan ketepikan.
BAHAN-BAHAN CUKO TAUCO
100 gram tauco botol
100 gram cili merah – beli online di sini
30 gram bawang putih – beli online di sini
15 gram gula pasir – beli online di sini
100 gram gula merah – beli online di sini
300 ml air
4 biji limau kasturi (ambil airnya) – beli online di sini
4gm garam
CARA-CARA:
1.Rebus cili merah dan toskan.
2. Kisar cili merah, bawang putih, tauco, gula merah, gula pasir, garam, jus limau kasturi dan air sehingga halus.
3. Tuang ke dalam mangkuk. Perasakan sama ada sudah seimbang rasa manis, masam.
*Pempek singkong digoreng dan dipotong dahulu. Kemudian, disiram kuah cuko tauco.
Kredit resipi: Unique Al Khansa
TAPAI UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
2kg ubi kayu
1 biji ragi
CARA-CARA:
1.Ubi kayu dikupas dan dipotong (cuci bersih). Rebus dalam 20 minit menggunakan api besar.
2.Cucuk sikit, agak-agak dah boleh cucuk, matikan api dan terus toskan. Jangan sampai pecah. Biarkan sampai sejuk dalam 2-3 jam.
3.Kisar ragi dan ayak atas ubi tadi guna penapis air.
4.Ambil periuk dan alaskan daun pisang. Susun ubi tadi yang dah diragikan dalam periuk. Tutup dengan daun pisang kemas-kemas.
5. Tutup periuk dan bungkus dengan kain. Simpan tempat gelap atau dalam ketuhar selama 2 malam. Lepas tu, bolehlah jengah-jengah jika apa jadi. Kalau manis tu, jadi la.
Kredit resipi: Asmida Fazeli
PINDANG TAPAI UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
Tapai ubi
3 cawan santan
1 keping nisan /gula melaka
Sedikit garam
2 helai daun pandan
Sedikit tepung jagung
CARA-CARA:
1. Masak santan sehingga mendidih. Kacau selalu.
2.Letak nisan @ gula melaka secukup rasa. Letak daun pandan.
3. Kacau sehingga sebati. Letak tepung jagung untuk pekatkan.
4. Letak tapai ubi sekejap dan terus angkat. Sedia untuk dimakan.
Kredit resipi: Hot Oven McKay
UBI KAYU TUMIS BILIS
BAHAN-BAHAN:
300gm ubi kayu | potong dadu kecil dan rebus empuk
1/2 cawan ikan bilis
3 tangkai cili kering | potong kecil
1 biji cili merah | hiris
1 labu bawang besar | mayang halus
4 ulas bawang putih | hiris halus
1 sudu teh serbuk cili
2 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
CARA-CARA:
1.Di dalam kuali, panaskan minyak masak. Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan.
2.Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili kering hingga wangi.
3.Masukkan serbuk cili dan daun kari lalu tumis beberapa minit lagi.
4.Masukkan ubi rebus dan ikan bilis goreng. Gaul sebati.
5.Tambah garam dan gula secukup rasa. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Selain rebus, ubi boleh juga digoreng dahulu sebelum ditumis dengan bilis.
BINGKA UBI KAYU CHEESE
BAHAN-BAHAN:
250g cream cheese
250g gula
2 biji telur
800g ubi kayu sagat (tapis airnya)
400ml santan
Pewarna kuning
CARA-CARA :
1. Pukul cream cheese dan gula sehingga rata dan sebati.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan pula ubi kayu yang disagat tadi dan santan sambil kacau hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang yang dipanaskan sebentar di dalam ketuhar (sapu sedikit mentega ke dalam loyang sebelum dipanaskan)
5. Bakar suhu 170C selama 1 jam 30 min sehingga masak. Sejukkan sebelum dipotong.
Kredit resipi: Al-Mukminin Travel & Tours Sdn Bhd
RENDANG PELBAGAI UBI
BAHAN-BAHAN:
1 batang ubi kayu
2 biji ubi keledek sederhana besar
2 biji ubi kentang – beli online di sini
1 biji ubi keladi sederhana besar
1 liter santan pekat
10-15 tangkai cili kering – beli online di sini
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3cm halia
3cm lengkuas
2 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh jintan manis
Garam, lada sulah dan gula perang secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Kesemua ubi dikupas dan potong dadu sederhana. Rebus hingga separuh empuk. Angkat, tos dan ketepikan.
2.Cili merah, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai dikisar halus.
3.Panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau dan cili benar-benar masak.
4.Masukkan campuran ubi, serbuk kunyit, serbuk jintan manis dan santan. Didihkan hingga semua bahan sebati.
5.Tambah garam dan gula perang secukupnya. Angkat dan sedia dinikmati.
PECAL PUCUK UBI MAK TON
BAHAN-BAHAN:
300gm pucuk ubi |dibuang tangkai
BAHAN KUAH KACANG:
150gm kacang tanah | goreng tanpa minyak
3 sudu makan gula perang atau pasir
1 biji cili merah | dihiris
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih | dihiris
2 biji bawang merah | dihiris
1cm halia | dihiris
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Air panas secukupnya
Sedikit minyak masak
CARA-CARA:
1.Goreng kacang tanah tanpa minyak hingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
2.Masak air di dalam periuk dan celur pucuk ubi hingga lembut. Kemudian angkat, tos dan ketepikan.
3.Panaskan sedikit minyak, goreng bawang merah, putih, halia, cili merah dan cili padi hingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
4.Goreng pula belacan, angkat dan ketepikan.
5. Kacang yang telah digoreng tadi buangkan kulitnya, kemudian tumbuk hingga hancur, ketepikan.
6. Selepas kacang, tumbuk pula bahan goreng tadi hingga sebati. Tambahkan sedikit air asam dan garam secukupnya.
7. Masukkan bahan ini dalam bekas berisi kacang tumbuk tadi bersama gula perang atau putih. Gaul rata hingga sebati.
8. Bancuh sambal pecal dengan air panas sehingga menjadi kuah yang tidak terlalu cair atau pekat. Jika kurang garam atau gula boleh tambah.
9. Akhir sekali tuangkan kuah kacang atas pucuk ubi, gaul rata dan sedia dihidangkan.
GULAI LEMAK DAGING SALAI BERSAMA PUCUK UBI
BAHAN-BAHAN:
500gm daging yang telah disalai | hiris nipis
1 cekak pucuk ubi | ambil pucuk dan daun muda
1 liter santan
1 keping asam jawa
2 batang serai | titik
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
15 biji cili padi
4cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
1.Masukkan santan dalam periuk bersama bahan kisar dan kacau rata.
2.Renehkan di atas dapur dengan api sederhana.
3.Setelah mendidih masukkan hirisan daging, serai dan terus kacau.
4. Selepas lima minit, masukkan pula pucuk ubi bersama asam gelugor.
5. Apabila daging empuk dan pucuk ubi lembut, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Tutup api, gulai daging salai sedia dihidangkan.
RENDANG PUCUK UBI
BAHAN-BAHAN:
2 ikat pucuk ubi | dibersihkan
1/2 kg santan pekat
3 keping asam gelugur
5 batang serai | dititik
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS:
100gm ikan bilis
2cm kunyit hidup
10 ulas bawang merah
10 biji cili api
CARA MEMASAK:
1.Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan kisar halus, santan, serai, asam keping, garam dan gula secukupnya.
2.Masak sehingga santan agak kering dan mengeluarkan minyak barulah dimasukkan pucuk ubi kayu tadi.
3. Kacau sehingga kering dan pucuk ubi menjadi gelap dan garing.
4. Angkat rendang dan siap untuk disajikan.
BELEBAT UBI SAGU
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 kg ubi kayu | diparut dan diperah airnya
200gm gula merah
16 sudu makan gula
750ml santan
100gm kelapa putih yang dicampur dengan sedikit garam
3 sudu makan sagu mata ikan | dicuci bersih
Daun pisang secukupnya | dilayur
CARA-CARA:
1.Masak gula merah dan gula pasir sehingga larut. Tapiskan.
2. Masukkan air gula ke dalam bekas berisi parutan ubi. Campurkan santan dan sagu. Gaul sebati.
3. Sudukan sedikit adunan ubi kayu ke atas daun pisang. Kemudian letakkan inti kelapa diikuti sedikit lagi adunan ubi kayu. Bungkus dengan kemas dan ulang langkah sehingga adunan habis.
4. Panaskan periuk kukusan dan kukus kuih selama 30 minit atau sehingga masak. Enak dinikmati panas.
PENGAT UBI-UBIAN
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji keladi | bersihkan dan potong dadu
1 biji ubi keledek | potong dadu
1 batang ubi kayu | potong dadu
1 cawan labu | dadu
1/2 cawan sagu | rendam dan toskan – beli online di sini
2 cawan santan pekat – beli online di sini
200gm gula – beli online di sini
Secubit garam
Sehelai daun pandan | simpul
CARA-CARA:
1.Keladi, ubi keledek, ubi kayu dan labu direbus empuk dan toskan.
2. Satukan santan, gula, sagu dan daun pandan di dalam periuk.
3. Didihkan hingga semua bahan larut dan sebati.
4. Masukkan ubi-ubian rebus dan didihkan beberapa minit lagi.
5. Tambah secubit garam. Pengat sedia dihidangkan.
PENGAT UBI KAYU BERSAGU
BAHAN-BAHAN:
300gm ubi kayu
1 liter air
200gm santan pekat – beli online di sini
1 ketul gula Melaka – beli online di sini
2 sudu makan gula pasir atau secukupnya – beli online di sini
100gm sagu mata ikan – beli online di sini
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1.Masukkan air di dalam periuk, rebus ubi kayu bersama daun pandan hingga empuk.
2. Setelah itu, masukkan gula melaka, gula pasir, sagu mata ikan, garam dan santan. Kacau sebati dan masak sehingga kuah agak memekat.
3. Angkat dan sedia untuk dihidang.
LEPAT UBI
BAHAN-BAHAN:
1 kg ubi kayu | diparut
135 ml santan pekat – beli online di sini
230 gm air gula Melaka – beli online di sini
1 sudu makan gula pasir – beli online di sini
Secubit garam
1 helai daun pandan | disimpul
Daun pisang | dilayur atas api kecil
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan gaul rata.
2. Sediakan daun pisang secukupnya.
3. Daun pisang dicuci bersih dan lap kering.
4. Kemudian bungkus atas daun pisang yang telah dipotong kecil.
5. Letak dua sudu makan, ratakan kemudian lipat kiri dan kanan.
6. Buat sampai habis, kemudian susun dalam pengukus secara berselang seli.
7. Kukus lepat antara 30 – 45 minit.
8. Setelah masak angkat dan sejukkan sebelum dihidangkan.
KEK UBI KUKUS
BAHAN-BAHAN:
700gm ubi kayu | dicincang
150gm ubi keledek
150 gula kastor – beli online di sini
½ sudu teh garam – beli online di sini
350gm santan cair – beli online di sini
50gm santan pekat – beli online di sini
50gm air pandan
CARA-CARA:
1.Mula-mula, kukus dahulu ubi keledek. Kemudian, lenyekkan.
2. Di dalam mangkuk yang sama, satukan ubi keledek tadi dengan ubi kayu, gula, garam dan santan. Kacau hingga sebati.
3. Kemudian, asingkan separuh daripada adunan tadi dan masukkan ke dalam kuali bersama dengan santan pekat.
4. Kacau adunan di dalam kuali tersebut dengan menggunakan api perlahan sahaja. Sentiasa kacau hingga ia betul-betul sebati dan pekat.
5. Kemudian, masukkan ke dalam loyang 8×8 empat segi. Pastikan loyang tersebut dialas dengan daun pisang. Tekan-tekan adunan sehingga ia betul-betul mampat. Kukus selama 20 minit.
6. Sementara itu, baki adunan yang tinggal tadi dimasukkan ke dalam kuali. Masukkan air pandan dan kacau sehingga ia menjadi pekat serta likat.
7. Apabila sudah pekat, masukkan adunan hijau ini di bahagian atas adunan awal yang dikukus tadi. Tekan-tekan sedikit bagi ia betul-betul sekata. Kukus lagi selama 20 minit atau sehingga ia masak.
8. Apabila sudah masak, keluarkan dari kukusan dan sejukkan. Hidangkan dengan salutan kelapa parut.
*Untuk salutan kelapa parut, campurkan 100gm kelapa parut bersama ½ sudu teh garam. Kacau sebati dan kemudian kukus selama 10 minit.
Kredit resipi: Journal from Silver Jade’s Kitchen
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak Bihun Goreng Kosong Nampak Cantik & Berkilat, Boleh Ikut Tip Yatie Kitchen Ni
Khasiat Lemon, Kurma Bantu Masalah Kolestrol, Boleh Cuba Minuman Ini
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Buat Inti Homemade Untuk Cucur Badak, Pulut Panggang, Pulut Inti Dengan Ramuan Ini

Siapa suka cucur badak? Kadang-kadang bila membeli nak dapat yang sedap dan mencapai citarasa memang sukar. Luarnya dah ok tapi intinya pula hapak dan tak sedap. Bagi memuaskan hati, jomlah buat sendiri intinya . Buat banyak, boleh simpan dalam tupperware. Makan dengan nasi, buat inti cucur badak, inti pulut sambal, pulut udang pun boleh.
Bahan-bahan :
Bahan utama
1 biji kelapa parut
Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai
5 tangkai cili kering. Potong kecil(buangkan sikit biji)-BELI ONLINE DI SINI
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cawan udang yang dah direbus
1/2 cawan air(agak-agak boleh kisar bahan-bahan)
Bahan Perasa:
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil jintan manis (ditumbuk kasar)-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar serbuk perasa
TONTON DAPUR RASA LIVE: Resipi Mangolian Beef
Cara memasak:
1) Kisarkan sedikit kasar(untuk lebih sedap. Ada rasa bahan tu)
2) Masukkan kelapa parut ke dalam kuali non stick. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak atas api sehingga kering air(nak tau kering air, kelapa parut tak melekat antara satu sama lain) sambil masak tu gaul-gaul supaya tak hangit/nak sekatakan bahan-bahan tadi.
3) Masukkan semua bahan perasa. Gaul sebati. Siap.
Kredit: Zaza Azis
Resipi Kuih Limas. Kuih Tradisional Negeri Perak Yang Sangat Sedap