Santan adalah salah satu bahan masakan wajib bagi rakyat Malaysia. Maklumlah pelbagai jenis hidangan tradisi kebanyakannya menggunakan santan sebagai bahan utama. Bermula dari penyediaan kuih muih hinggalah ke sajian lauk pauk.
Namun ada juga yang memilih untuk tidak menggunakan banyak santan disebabkan faktor masalah kesihatan. Namun begitu, ia tidak bermaksud anda tidak boleh menikmati sajian kegemaran seperti masak lemak, rendang, kari dan sebagainya. Ada cara lain yang boleh dibuat bagi menghasilkan masakan tanpa santan tapi mempunyai rasa yang sedap.
Bagi menggantikan santan kelapa segar, ada juga boleh memilih untuk menggunakan santan kotak atau santan serbuk segera yang kurang kolesterol. Tapi, bagaimana jika sudah nak cari, kehabisan stok atau anda tak nak guna santan tersebut? Ha…ini dia 6 bahan yang boleh anda guna bagi menggantikan santan. Sesuai digunakan untuk masak lauk pauk, kuih muih dan juga minuman.
1. SUSU BADAM
Rendam 1 cawan ( 240gm) badam semalaman. Kemudian kisar dengan air suam atau susu. Jika mahukan tekstur susu yang pekat, lebihkan jumlah badam. Tapis sebelum digunakan ke dalam masakan. Susu badam ini sesuai digunakan dalam masakan kari dan gulai.
2. YOGURT
Untuk menghasilkan masakan seakan bersantan yang enak, anda juga boleh menggunakan yogurt tanpa perisa. Selain menyedapkan masakan, hidangan yang dihasilkan juga lebih sihat dan rendah kalori. Namun tekstur yogurt sedikit kental dan berketul. Untuk menjadikan kuah lebih cantic, masukkan yogurt ke dalam pengisar dan tambah sedikit kuah masakan. Kisar seketika dan barulah dituang ke dalam masakan.
3. CAMPURAN KRIM RENDAH LEMAK & SUSU
Selain bahan-bahan diatas, anda juga boleh menggunakan krim dan susu. Caranya ialah untuk sukatan 1 cawan santan, anda guna 1/2 cawan krim rendah lemak dan campurkan dengan 1/2 cawan susu. Kacau rata dan kisar seketika supaya sebati. Siap dan boleh digunakan. Namun campuran krim dan susu ini hanya memberikan rasa berkrim sahaja. Sesuai digunakan untuk buat manisan.
4. SUSU CAIR & SUSU PEKAT MANIS
Susu isian sejat (susu cair) atau susu pekat manis adalah antara bahan yang mudah diperolehi. Biasanya, ramai yang menggunakan susu sejat sebagai pengganti santan kerana rasanya yang sedikit tawar dan berlemak. Namun jika tiada susu cair, anda juga boleh menggunakan susu pekat manis. Untuk 1 cawan santan, ia boleh digantikan dengan 1 cawan susu cair atau 3/4 cawan susu pekat manis. Namun anda perlu menyesuaikan rasa kerana susu pekat manis mempunyai rasa yang lebih kompleks dan lebih berperisa. Kedua-dua ini sesuai digunakan untuk menghasilkan manisan atau ditambah ke dalam masakan nasi tumis.
5. WHIPPING & COOKING CREAM
Anda juga boleh menggunakan krim putar ( whipped cream) atau krim masakan dalam hidangan bersantan anda. Biasanya bahan-bahan ini digunakan untuk membuat sos sajian barat seperti pasta. Tapi, boleh je gunakan sebagai bahan ganti kepada santan untuk masakan Melayu. Rasanya tetap enak dan sangat mudah digunakan.
6. SERBUK KRIMER
Biasanya krimer ini digunakan sebagai campuran dalam minuman. Jangan tak tahu, anda juga boleh gunakannya sebagai pengganti santan dalam masakan. Caranya ialah dengan bancuh 5 sudu makan krimer dengan 1 cawan air. Ubah suai kepekatan bergantung pada masakan anda. Memang mudah dan sedap. Sesuai digunakan dalam masakan kari, kurma dan rendang.
Selamat mencuba!