Nak Niaga Makanan? Ini 10 Menu Sedap Yang Anda Boleh Ambil Tempahan & Jual Secara COD

Share

Tengah fikir menu sedap dan mudah masak untuk diniagakan? Tidak dinafikan jika anda nak berniaga, salah satu produk yang pasti dicari pelanggan ialah makanan. Kena dengan rasa serta harga, pasti pelanggan akan ‘repeat order’. Namun, untuk memikirkan menu yang sesuai, buntu juga. Lebih-lebih lagi bagi kita yang tidak biasa mengambil tempahan dan berniaga. Istimewa buat anda, saudari Widiati Sulaiman kongsikan 10 resipi menu yang anda boleh masak secara homemade dan dijadikan menu perniagaan anda. Selamat mencuba!

 

10 IDEA MENU SEDAP BOLEH BUAT NIAGA

1. AGLIO OLIO SEAFOOD

BAHAN-BAHAN:

  • 150gm spageti – direbus
  • 10 ekor udang harimau
  • 3 ekor sotong segar
  • 5 ekor kepah
  • 1 biji bawang holland (beli online disini)
  • 2 ulas bawang putih (beli online disini)
  • 1 sudu teh emping cili (beli online disini)
  • 1 sudu teh parsli kering / parsley flakes
  • 1 sudu makan minyak zaitun (beli online disini)
  • 1 biji cili benggala
  • Garam secukup rasa
  • Brokoli dan lobak merah untuk hiasan

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak zaitun kemudian tumis bawang holland dan bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan udang, sotong dan kepah yang telah dibersihkan.
3. Kemudian masukkan sayur, emping cili dan parsli. Kacau sebati.
4. Akhir sekali, masukkan spageti yang telah siap direbus. Kacau sebati dan perasakan dengan garam secukupnya.
5. Sedia untuk dihidang.

 

2. TAUHU BERGEDIL AYAM

BAHAN-BAHAN:

  • 6 keping tauhu kering
  • 5 bji kentang – dikupas, direbus dan dilenyek
  • 2 biji cili merah
  • 2 sudu makan bawang goreng (beli online disini)
  • 100gm isi ayam
  • 1 ulas bawang besar – dimayang halus
  • 1 sudu teh serbuk cukup rasa
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh lada hitam (beli online disini)
  • 3 helai daun bawang
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng

CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan kekuningan.
2. Masukkan isi ayam. Kacau rata dan biarkan masak selama 10 minit. Angkat dan toskan.
3. Dalam bekas besar, satukan isi ayam, ubi kentang, bawang goreng, daun bawang, cili merah dan serbuk cukup rasa. Perasakan dengan garam serta gula dengan secukupnya. Gaul rata.
4. Ambil tauhu kering dan sumbatkan inti kentang tadi ke dalamnya sehingga padat. Ketepikan.
5. Panaskan minyak masak. Pada masa yang sama, pukul telur dan celupkan tauhu tadi.
6. Goreng tauhu hingga kekuningan. Angkat, toskan minyak dan nikmati menu ini bersama sambal kicap.

BAHAN CILI KICAP:

CARA MEMASAK:
1.Tumbuk cili padi dan bawang putih menggunakan lesung batu hingga lumat.
2. Kemudian masukkan gula dan garam. Lumatkan lagi.
3. Masukkan kicap dan sebatikan. Sedia untuk dinikmati

 

3. BREAD LASAGNA BEEF

BAHAN-BAHAN:

  • 8 keping roti putih
  • 8 keping keju cheddar
  • 3 biji telur
  • 300gm daging kisar
  • 250ml susu full cream (beli online disini)
  • 1 sudu teh daun parsli
  • 50gm keju mozarella
  • Sos spageti secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Bancuh susu bersama telur. Ketepikan. Goreng daging kisar tanpa minyak. Ketepikan.
2. Ambil loyang yang bersesuaian. Oleskan dengan marjerin. Sebaiknya loyang yang muat-muat dengan saiz roti.
3. Celupkan roti ke dalam bancuhan susu dan telur. Susun dalam loyang. Kemudian sapukan sos spageti hingga rata.
4. Letak taburan daging cincang dan kepingan keju cheddar. Lapiskan lagi dengan kepingan roti yang dicelup dalam bancuhan susu. Ulang langkah sama hingga habis.
5. Untuk lapisan terakhir, tabur keju mozzarella dan daun parsli.
6. Bakar selama 30 minit pada suhu 150C atau sehingga keju cair dan keperangan.
7. Enak dinikmati Ketika masih panas.

 

4. PAI AYAM MINI

BAHAN-BAHAN:

  • 7 keping puff pastry sejukbeku
  • 2 keping isi dada ayam – potong dadu kecil
  • 50ml krim masakan
  • 100gm sayur campur
  • 30gm cendawan butang
  • 1 biji bawang holland (beli online disini)
  • 1 sudu teh lada sulah (beli online disini)
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang holland hingga sedikit layu dan kekuningan.
2. Kemudian masukkan isi dada ayam. Masak sebentar hingga ayam sedikit masak.
3. Tambahkan sayur campur dan hirisan cendawan butang. Masak seketika.
4. Seterusnya masukkan krim masakan. Kacau rata dan perasakan dengan lada sulah serta sedikit garam.
5. Bila inti kelihatan sedikit pekat, padamkan api dan sejukkan.
6. Gelek puff pastri dan terapkan. Masukkan ke dalam acuan aluminium.
7. Sudukan inti secukupnya dan tutupkan dengan kepingan pastri. Kelim bahagian tepi menggunakan garpu.
8. Sapukan sedikit bancuhan kuning telur di bahagian atas pastri.
9. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau hingga pastri kuning keemasan.

 

5. BOLOGNESE CHEESE FRIES

BAHAN-BAHAN:

  • Ubi kentang goreng
  • 30gm keju mozarella
  • 10gm keju cheddar

BAHAN SOS BOLOGNESE:

CARA MEMASAK:

1.Cairkan marjerin dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan ayam kisar. Biar masak seketikan dan barulah dimasukkan sos spageti.
3. Setelah sos mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam loyang berisi kentang yang siap digoreng.
4. Taburkan keju mozzarella dan keju cheddar. Bakar dalam ketuhar selama 10 minit pada suhu 160C.
5. Angkat dan nikmati segera.

 

6. CHICKEN MANGGO SALAD

BAHAN-BAHAN:

  • 4 kepingan dada ayam – potong nipis
  • 4 sudu makan tepung gorengan serbaguna perisa original (beli online disini)
  • 1 bji telur
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng

BAHAN SALAD MANGGA:

  • 2 biji manga muda – sagat halus
  • 1 batang lobak merah – sagat halus
  • 1 biji cili merah – hiris
  • Sedikit daun ketumbar

BAHAN SOS:

CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan celupkan ayam hingga rata.
2. Salut isi ayam dengan tepung goreng serbaguna.
3. Goreng isi ayam dalam minyak hingga garing dan kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
4. Untuk menyediakan sos, satukan semua bahan ke dalam periuk kecil.
5. Didihkan seketika menggunakan api kecil. Angkat dan ketepikan.
6. Potong kepingan ayam dan gaulkan bersama bahan-bahan salad.
7. Sudukan sos dengan secukupnya. Gaul rata. Sedia untuk dinikmati.

 

7. SOTO AYAM

BAHAN-BAHAN:

BAHAN SAMPINGAN (HIASAN):

  • Nasi impit
  • Bergedil
  • Suhun goreng
  • Bawang goreng
  • Daun sup
  • Kacang tanah goreng (beli online disini)
  • Taugeh

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan sup bunjut, daun salam, kulit kayu manis, rempah sup dan rempah kurma. Kacau hingga naik bau.
3. Tuang air rebusan ayam dan biarkan mendidih.
4. Perasakan kuah soto dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya. Biarkan mendidih sekali lagi.
5. Untuk menikmatinya, masukkan nasi impit, begedil dan bahan-bahan sampingan lain ke dalam mangkuk.
6. Tuang kuah dengan secukupnya dan sedia untuk dinikmati.

 

8. LAKSA JOHOR

BAHAN-BAHAN:

  • 1 peket spageti – direbus
  • 70gm cili kisar
  • 5 ulas bawang merah – kisar
  • 3 ulas bawang putih – kisar
  • 2cm halia – kisar
  • 3 keping asam gelugur (beli online disini)
  • 50gm serbuk kari daging (beli online disini)
  • 15gm serbuk kari ikan (beli online disini)
  • 500ml santan
  • 1kg ikan tengiri – direbus bersama asam gelugur
  • 500gm ikan parang – direbus dan diambil isinya
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 2 sudu makan gula
  • 1 sudu makan garam
  • Sedikit serbuk perasa
  • 1 ikat daun kesom

BAHAN SAMPINGAN:

  • Taugeh
  • Kacang panjang
  • Timun
  • Bunga kantan
  • Cili merah
  • Limau kasturi

CARA MEMASAK:
1. Rebus ikan bersama asam gelugur. Kemudian asingkan isi dan tulangnya. Kisar isi ikan bersama air secukupnya dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga kekuningan.
3. Masukkan cili kisar diikuti serbuk kari daging dan ikan. Tumis lagi hingga pecah minyak.
4. Seterusnya masukkan kisaran isi ikan biar menggelegak seketika.
5. Bila kuah mendidih, masukkan santan. Perasakan dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya.
6. Tambahkan juga daun kesum. Kacau sebati dan biarkan mendidih sekali lagi.
7. Angkat kuah dan hidangkan bersama spageti dan bahan-bahan sampingan.

 

9. MEE RACUN 

 

BAHAN-BAHAN:

  • 500g mi kuning – basuh dan toskan
  • 1kg tulang kambing – rebus sehingga empuk. Simpan air rebusan

BAHAN KISAR:

BAHAN MASAKAN:

BAHAN HIASAN:

  • 50gm kubis – hiris halus

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, lada sulah dan lada hitam.
2. Kemudian masukkan air rebusan tulang kambing tadi. Kacau sebati.
3. Perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan mi. Menu ini sedia untuk dihidang.

 

10. AYAM PEDAS KOREA

BAHAN UNTUK AYAM GORENG:

BAHAN TUMISAN:

CARA MEMASAK:
1. Ayam diperap bersama bahan-bahan perapan dan juga tepung jagung. Gaul rata. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak, tinggal sedikit. Tumis bawang putih dan merah hingga wangi dan masukkan chili flakes.
3. Seterusnya masukkan sos cili, dan kacau rata hingga sebati. Jika terlalu garing tambah sedikit air.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan air asam jawa. Kacau rata sehingga kuah sedikit pekat.
6. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata dan angkat.

 

 

Dapatkan lebih banyak menu yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video menu masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur