Sekaya Telur; antara kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur terutamanya di negeri Kelantan. Agak sukar untuk mendapatkan kuih ini di bulan-bulan biasa namun jika di bulan puasa, anda boleh mendapatkannya dengan mudah. Teringin nak makan? Jom cuba resipi Sekaya Telur perkongsian saudari Imah Rahman. Nampak mudah dan sedap!

 

RESIPI SEKAYA TELUR

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 10 biji telur gred B @ C
  • 1 keping nisang @ manisan @ 1 ketul gula melaka
  • 1/2 cawan gula
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • Secubit garam
  • Sedikit esen vanilla

CARA MEMASAK:

1. Campurkan santan bersama gula dan manisan. Kacau hingga larut. Manisan perlu dipotong kecil dan dikisar halus terlebih dahulu supaya ia senang larut.

2. Masukkan telur. Kacau perlahan ( jangan pukul) hingga sebati.

3. Tambahkan garam dan esen vanilla. Sebatikan.

Ads

4. Tapis campuran dan tuang ke dalam loyang. Kukus lebih kurang 25-30 minit atau hingga masak. Cucuk guna lidi, jika tidak melekat ia menandakan kuih telah masak.

Nak Tahu Cara Buat Sekaya Telur Paling Sedap? Ini Rahsianya.

5. Simpan seketika Sekaya Telur dalam peti sejuk sebelum dinikmati.

Ads

Nak Tahu Cara Buat Sekaya Telur Paling Sedap? Ini Rahsianya.

Kredit resipi & foto: Imah Rahman

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI