Kebiasaannya, orang akan buat spaghetti Bolognese atau Carbonara je kan? Tapi pernah dengar nama Pasta Pesto?
Apa kata kali ini, kita tukar selera sikit. Jom buat Pesto Pasta yang senang ni, hasil perkongsian saudara Arif Eddy.
Boleh la nak masukkan apa-apa protein seperti ayam, udang, ataupun buat versi vegan menggunakan cendawan butang.
PASTA PESTO
Ads
BAHAN-BAHAN:
2 cawan daun basil segar 1/3 cawan pine nuts (saya guna pistachio) – beli online di sini 1/3 cawan keju parmesan parut segar 3 ulas bawang putih – beli online di sini 1/3 cawan minyak zaitun 1 sudu teh jus lemon segar 1/2 sudu teh garam Sedikit lada hitam
Kalau anda mengejar masa tetapi masih mahu memasak, bolehlah cuba resipi ini. Lain dari biasa, hidangan ini terinspirasi dari masakan di Bali, Indonesia.
Seperti yang diketahui, makanan dari Indonesia terkenal kerana keenakkan rencahnya. Seperti resipi yang admin kongsikan dengan anda hari ini, mempunyai rasa bumbu yang harum dan memikat selera. Nak buat pun senang, hanya dengan 4 langkah mudah saja!
Kadang lepas makan kita rasa nak makan sesuatu yang manis sebagai pencuci mulut. Nak buat sesuatu yang senang? Cuba buat agar-agar oreo ni. Guna 4 bahan saja. Tak perlu susah-susah. RASA kongsikan resipinya. Nanti boleh cuba buat.
AGAR-AGAR OREO
BAHAN-BAHAN
1 bungkus agar-agar tali
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
2 peket biskut Oreo
CARA MEMBUAT
1. Masukkan 1200 ml air ke dalam periuk. Masak bersama agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Kacau selama 5 minit. Biarkan mendidih dan tutup api. Ketepikan.
4. Susun biskut dalam loyang. Tuangkan adunan agar-agar tadi.
5. Tunggu sejuk sekejap dan masukkan dalam peti sejuk.
6. Setelah sejuk, potong ikut cita rasa anda.
Bagi peminat sajian Tosei, Idlidan Chutney Kelapa anda boleh buat sendiri di rumah menggunakan resipi mudah perkongsian saudari Nur Masri. Sekali buat, boleh makan satu keluarga. Memang puas makan dan berbaloi-baloi. Jom cuba. Boleh nikmatinya ketika sarapan, minum petang atau pun makan malam.
CARA MEMASAK: 1. Basuh kacang ulunthu rendam dalam air sekurang-kurang 6 jam @ semalaman.
2. Basuh beras dan halba, rendam sekurang-kurangnya 6 jam@ semalaman (Jika nak buat petang- rendam malam, pagi mula mengisar dan jika nak buat pagi , petang rendam, malam mula mengisar. 3. Toskan ulunthud dan beras yang direndam, kisar bersama nasi sejuk ketiga-tiga bahan tersebut dengan sedikit air. Pasti kisaran anda jangan terlalu cair. Kisar sehingga betul- betul halus, kemudian masukkan garam. 4. Masukkan adunan itu dalam bekas yang besar dan peram semalaman atau 8 jam. Jangan terlalu lama peram. Adunan akan menjadi bertambah masam. Sekiranya ingin simpan adunan yang berlebihan simpan di dalam peti sejuk. Boleh digunakan kembali untuk 2-3 hari. Jika guna food processor boleh je kisar semua bahan sekali, jika guna blender boleh kisar ulunthu berasingan dengan beras sebab beras lambat halus berbanding ulunthu.
5. Biasanya adunan akan bertambah dua kali kuantiti yang asal selepas diperam.
6. Panaskan kuali leper, lenserkan minyak pada kuali.
7. Ceduk penuh adunan dengan senduk dalam dan tuang di tengah kuali leper. 8. Kemudian buat putaran menggunakan bawah senduk sehingga tepung menjadi nipis dan bulat.
9. Tutup permukaan tosei dengan penutup periuk untuk memastikan bahagian atas masak. Api dapur perlu sentiasa dijaga. 10. Tosei masak dengan cepat 1-2 minit. Jika suka garing boleh lebihkan masa. 11. Keluarkan tosei anda dan lipat. 12. Tosei boleh makan dengan kuah dhal, kari dan chutney kelapa.
RESIPI IDLI
BAHAN-BAHAN: (bahan & cara proses sama seperti membuat Tosei): 1 cawan kacang ulunthu 2 cawan beras 1 sudu kecil halba 1 sudu kecil garam 1 cawan nasi sejuk
CARA MEMASAK: 1. Lenserkan minyak pada acuan. (empunya resipi guna acuan lompang) 2. Masukkan adunan tosei ke dalam acuan. 3. Kukus 15-20 minit. 4. Sejukkan dulu, baru keluarkan dari acuan.
RESEPI CHUTNEY KELAPA
BAHAN A: 1/2 biji kelapa parut 2 tangkai daun kari 2 biji cili hijau – jika ingin pedas guna cili padi 1cm halia 4 biji bawang merah – beli online disini 2 ulas bawang putih – beli online disini 1 sudu besar air asam jawa – beli online disini Minyak
BAHAN B: 2 biji bawang merah 5 biji cili kering – beli online disini 2 tangkai daun kari 2 sudu minyak masak 1 sudu kecil biji sawi – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak, masuk bahan A kecuali kelapa, masak hingga layu. 2. Kemudian masukkan kelapa. Sangai sekejap. Biarkan sejuk. 2.Kemudian masukkan di dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus dengan sedikit air. 3. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan B sehingga naik bau. 4. Akhir sekali masukkan bahan A yang dikisar dan kacau rata.Sedia untuk dihidang.
NOTA: Cara dan bahan memasak mungkin tidak sama bagi setiap individu.