Biasa kita sering dihidangkan dengan pulut durian malah rata-rata menyukainya. Tak salah kalau kita tukar selera dengan menikmati pulut nangka yang tidak kurang enaknya. Rasa lemak manis memang buat korang suka , tak percaya boleh cuba nikmatinya sendiri.

NANGKA PULUT LEMAK BERKUAH

Bahan-bahan:

10-12 ulas nangka – buang biji tapi jangan belah habis, belah bahagian atas saja untuk keluarkan biji
2 cawan pulut – rendam & toskan
1 1/4 cawan santan cair
2 helai daun pandan – siat & simpul
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam

Cara memasak:

IKLAN

1. Satukan semua bahan kecuali nangka di dalam periuk lalu tanak hingga masak. Buang daun pandan. Sejukkan pulut kemudian kepal-kepalkan.
2. Pulut yang dah dikepal sumbat dalam nangka. Jika suka boleh kukus nangka tersebut dalam lima minit. Kalau suka nangka rangup tak perlu kukus.

Bahan-bahan kuah:

2 cawan santan pekat
1 cawan nangka – kisar halus
1 cawan gula (boleh kurangkan jika tak suka manis)
1/2 sudu teh garam halus
2 helai daun pandan – siat & simpul

IKLAN

Cara memasak:

1. Satukan semua bahan dalam periuk lalu didihkan hingga pekat. Sentiasa kacau kuah masa memasak supaya santan tak pecah.
2. Tuang kuah atas nangka pulut tadi. Enjoy!

IKLAN

Kredit: Sue M Arukin

Dendeng Daging Berlado Asli Minang

ANDA SEDANG MENCARI PERALATAN DAN PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJA ANDA DI RUMAH, JOM LAYARI DI SINI.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI