Nasi goreng sardin. Ringkas tapi sedap. Dalamnya dah ada sayur dan protein, jadi tak perlu lauk lain lagi dah.
Untuk berbuka dan sahur pun sesuai ni. Tambah lagi kalau nak cepat. Misalnya mak-mak yang tak cukup masa. Ha..sekejap je dah siap.
Lagi satu, bulan puasa macam-macam makanan yang ada. So, nasi kadangkala tak habis makan. Ha..ini salah satu cara untuk elakkan pembaziran. Simpan nasi dan boleh digoreng. Tak membazirkan?
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh Otai Malaya ni.
Panaskan minyak secukupnya dalam kuali. Goreng bawang putih dan bawang merah dulu hingga terbit bau wangi.
Masukkan pula cili giling. Jumlahnya terpulang tahap kepedasan yang diingini. Suka pedas, bubuh lebih. Kalau ada anak kecil, kurangkan. Goreng sampai garing.
Masukkan ikan sardin. Goreng sampai sedikit garing.
Kemudian masukkan sayur-sayuran iaitu buncis, lobak merah dan lada bengala yang telah dipotong.
Pecahkan telur. Gaul sebati.
Masukkan pula sos cili, sos tiram, sedikit sos sardin, garam dan serbuk perasa. Gaul lagi.
Ads
Setelah itu, bolehlah masukkan nasi sejuk. Tapi kalau tak ada, nasi baru masak pun boleh. Tapi lagi best guna nasi yg sejuk. Gaul sebati.
Menu nasi ayam sering menjadi kegemaran ramai, bukan hanya mengenyangkan malah mudah disediakan. Nasi Ayam Thai ini memang wangi baunya bila daun ketumbar dicampur sekali dalam bahannya. Apa lagi jom kita buat.
1. Rebus dulu ayam dengan halia dan akar ketumbar .
2. Apabila mendidih, letakkan kiub ayam.
3. Ayam sudah masak angkat dan ketepikan. Nanti letakkan di atas beras.
4. Ketepikan,kemudian basuh beras.
5. Basuh beras dan letakkan dalam periuk tadi, air disukat menggunakan air yang sama. Jangan terlebih air nanti lembik pula nasi. Air ayam akan keluar semasa merebus jadi sukat lain dan letakkan sedikit garam.
6. Apabila sudah masukkan beras,masukkan daun ketumbar pula. Nasi akan berbau wangi. Kalau nak letakkanminyak/mentega pun boleh. Kemudian letakkan ayam tadi, masak sekali.
7. Biar nasi masak. Tunggu hingga kering.
8. Cara buat sos ialah kisar cili besar merah dengan cili padi merah. Tumis tanpa minyak.
9. Tumiskan bahan kisar tadi,masukkan sos,secukup rasa,gula batu seketul.
10. Sos siap untuk dimakan bersama nasi ayam.
11. Nasi ayam thai siap untuk dihidang.
12. Sambal kicap- potong bawang putih,daun ketumbar,cili padi. Letakkan kicap masin sedikit,kicap kipas udang sikit dan letakkan air limau dan air sikit.
Kredit : Nur Sarah
NAK MEMBELI PERIUK NASI BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
ADA YANG BERMINAT NAK BELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, LIHAT DI SINI
Bagi penggemar hidangan Nasi Beriyani, pasti terbayang-bayang keenakan nasi yang gebu serta penuh perisa. Makan panas-panas, memang sangat membuka selera. Nak cuba masak menu ni untuk keluarga? Resipi perkongsian saudari Nurul Afidah Catalyst ni boleh anda cuba. Sangat mudah dan hasilnya memang sedap. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK NASI BRIYANI KAMRI KAMBING ADABI
BAHAN-BAHAN: 2 tin Kari kambing Adabi – beli online disini 4 pot beras basmathi 4 pot (basuh & rendam air 15-30 minit. Kemudian tapis) – beli online disini 1 biji tomato – potong dadu 1 biji bawang besar – hiris nipis 2 inci halia – hiris nipis Rempah 3 sekawan 3 helai daun pandan 3 biji cili besar hijau @ merah 1/2 cawan susu cair @ segar – beli online disini 1 senduk marjerin – beli online disini Telur rebus ikut cita rasa 1/2 kiub pati ayam – beli online disini Air (1 tin kari kambing) Sedikit garam
CARA MEMASAK: 1. Panaskan planta dan tumis rempah 3 sekawan. Masukkan halia dan masak sehingga kekuningan. 2. Masukkan bawang besar dan daun pandan. Masak sehingga layu. 3. Masukkan kiub pati ayam, tomato dan susu segar. Biarkan sehingga mendidih. 4. Kemudian masukkan kari kambing dan garam secukup rasa. Masukkan juga air dan biarkan mendidih. 5. Masukkan beras dan biarkan sebati dengan kuah. Tidak pernah biar terlalu lama.
6. Pindahkan ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan telur rebus dan cili hijau besar. Masak nasi seperti biasa. Sesekali jenguk dan kacau nasi jika perlu.
7. Nasi Briyani Kari Kambing siap dan boleh dihidangkan.
Untuk rasa lebih enak, boleh tabur hirisan daun ketumbar di atas nasi. Nasi juga enak dihidang bersama Ayam Masak Merah, Dakca atau sup kosong.
Bagi penggemar sajian Nasi Ayam, Bihun Sup, Bubur Nasi dan Spageti Carbonara, boleh cuba resipi yang RASA kongsikan ni. Sangat mudah, ringkas dan sedap. Tentunya membuka selera bagi yang mencubanya. Bagi ibu-ibu yang sibuk, keempat-empat resipi ni memang sesuai disediakan kerana sebahagian dari bahan-bahan asasnya boleh disediakan awal dan boleh menjimatkan masa. Menarik kan? Berikut empat idea menu yang enak,sihat, ringkas dan mudah disediakan di rumah. Selamat mencuba.
1. BIHUN SUP
BAHAN-BAHAN:
250 gm bihun | celur dengan air campur sedikit serbuk kunyit
Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang Holland hingga wangi.
Masukkan cendawan, kacau rata dan masukkan pula sos carbonaraaaaa.
Seterusnya masukkan susu cair, diikuti spageti kacau rata.
Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
Kecilkan api dan terus gaul lebih kurang 1-2 minit.
Tutup api, taburkan serbuk keju parmesan, serbuk lada sulah dan hirisan cili padi. Gaul rata.
Hidangkan bersama hirisan fillet ayam goreng tadi.
INFO CHEF: Untuk menyediakan spageti carbonara ada pelagai versi ikut cita rasa anda. Resipi ini paling ringkas. Sesuai sebagai hidangan makan malam keluarga.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.