Nasi goreng senang disediakan dan mengandungi pelbagai khasiat. Di dalamnya ada protein dan zat-zat lain.
Terdapat pelbagai nasi goreng yang ada. Kadangkala bila tak tahu nak masak lauk apa, masak saja nasi goreng. Settle. Sebabnya tak perlu lauk tambahan lain lagi dah.
Dikongsikan tiga resipi nasi goreng yang mudah tapi berkhasiat.
Nasi Goreng Mentega Telur
Bahan-Bahan:
1 mangkuk nasi sejuk
2 sudu makan mentega – boleh beli online di sini
10 ekor udang segar (bersihkan)
2 biji telur
Sedikit cincangan daun bawang (untuk hiasan)
2-3 ulas bawang putih (cincang halus) – boleh beli online di sini
Ads
Garam – boleh beli online di sini
Sedikit lada sulah – boleh beli online di sini
Lada hitam secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Panaskan/cairkan satu sudu mentega di dalam kuali. Masukkan telur dan goreng hancur hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, panaskan sesudu lagi mentega. Masukkan cincangan bawang putih dan tumis hingga wangi.
Masukkan udang dan goreng hingga separuh masak.
Kemudian masukkan nasi sejuk dan gaul rata.
Sesuaikan rasanya dengan menambah garam, lada sulah dan serbuk lada hitam secukupnya.
Masukkan telur goreng hancur dan gaul rata. Tabur cincangan daun bawang.
Nasi Goreng Pedas Sosej
Bahan-Bahan:
2 cawan nasi sejuk
8-10 biji cili padi- boleh beli online di sini
2cm belacan
3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
2 batang sosej (hiris bulat nipis)
Sedikit lada sulah – boleh beli online di sini
2 sudu makan cincangan daun bawang
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Cili padi, bawang putih dan belacan ditumbuk lumat. Ketepikan.
Sosej dihiris nipis dan goreng garing. Ketepikan.
Di dalam kuali, panaskan sesudu makan minyak. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
Masukkan nasi, sosej goreng dan daun bawang. Goreng sebati.
Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.
Jika suka hidangkan bersama telur goreng, cincangan daun bawang atau hirisan timun.
Nasi Goreng Tauhu Dengan Kacang Buncis
Bahan-Bahan:
3 mangkuk nasi
100gm kacang buncis
2 ketul tauhu (goreng sedikit)
4 ulas bawang merah (hiris nipis) – boleh beli online di sini
Ads
3 sudu makan udang kering (tumbuk kasar)
1 batang lobak merah (hiris)
3 biji telur
1 sudu teh serbuk lada putih – boleh beli online di sini
Garam secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
Untuk Hiasan:
Sedikit daun bawang
Bawang goreng – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang merah yang telah dihiris dan tauhu yang telah dipotong dadu kecil. Masak hingga bawang naik bau, kemudian masuk udang kering, lobak merah dan kacang buncis.
Setelah itu masukkan telur, kacau jangan terlalu masak telur itu. Kacau sekata.
Masukkan nasi dan kacau sebati. Perasakan dengan garam secukup rasa. Sedia dinikmati.
Hidangan nasi dalam masakan melayu sudah jadi kemestian. Ada juga merasakan tanpa nasi sehari bagaikan tidak lengkap menu hidangan. jika biasa nasi dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk pauk. Untuk lebih istimewa anda boleh mengolah nasi dengan kepelbagaian rasa. RASA kongsikan menu berasaskan nasi untuk hidangan seisi keluarga atau boleh juga dihidangkan ketika tetamu berkunjung ke rumah nanti.
Nasi TUMIS PANDAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras | dibersihkan
3 1/2 cawan air
3 biji bawang merah | dimayang
2cm halia | dihiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Secubit garam
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan hingga wangi.
2. Kemudian masukkan air diikuti beras serta garam. Kacau rata.
3. Masukkan ke dalam bekas periuk elektrik dan biarkan nasi hingga masak.
4. Boleh dinikmati bersama telur rebus dan juga sambal bilis.
NASI MINYAK SRI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmathi pusa | rendam sekurang-kurangnya setengah jam
3 helai daun pandan | simpul
150ml air pandan
60 ml susu cair
1 liter air
1 batang serai | titik
3 biji bawang besar | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
3cm halia muda | kisar
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
Bahan Rempah Penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga.
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk, tumiskan bahan kisar bersama daun pandan, serai dan rempah penumis hingga wangi.
Masukkan beras, gaul rata kemudian masukkan air, susu cair, air daun pandan, pewarna hijau dan perasakan dengan garam.
Setelah cukup rasa, pindahkan dalam periuk nasi elektrik dan masak lebih kurang 20-30 minit.
Setelah masak, hidangkan bersama lauk pauk yang telah disediakan.
NASI SERAI
BAHAN-BAHAN
4 cawan beras basmathi
6 cawan air
1 kiub pati ayam
5 batang serai dititik
2 helai daun pandan disimpul
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 camca kecil garam
3 sudu minyak masak / 3 sudu minyak sapi.
CARA-CARA MEMASAK
Panaskan minya masak / minyak sapi dlm periuk.
Tumiskan bawang besar dan bawang putih.
Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga.
Masukkan serai dan masukkan air dan masukkan kiub pati ayam.
Masukkan 1 camca kecil garam. Masukkan beras yang telah dibasuh.
Masukkan daun pandan yang di simpul.
Masak dalam periuk nasi elektrik sehingga masak.
* Nasi ini boleh di makan dengan daging/ayam masak palembang, ayam masak merah, kari ayam/daging/ kambing, rendang ayam/daging.
Penggemar Nasi Goreng yang pedas dan padu, mesti cuba resipi Nasi Goreng Cili Padiperkongsian saudari Har Ryeayang sangat ringkas ni. Bahan-bahannya sangat ‘simple’ dan kebanyakannya memang sedia ada di dapur kita. Jadi, jom masak menu ini untuk keluarga. Jika ada anak kecil, mungkin boleh kurangkan bilangan cili padinya. Selamat mencuba!
Menu nasi ayam memang disukai ramai, Cara membuatnya mudah maka resipi ini sering dibuat tambah pula bila tiba-tiba menerima kunjungan tetamu. Boleh buat untuk hidangan makan tengahari anda nanti.
Nasi Ayam (10 Orang Makan)
Bahan-bahan: 4 cawan beras wangi/Biasa 4 cawan air 4/5 paha ayam 1 bawang besar Holland (potong 4) 2 kiub ayam maggi 3 inci halia (potong halus) 2 sudu sos tiram 1 tangkai daun bawang
Cara memasak:
1. Campur semua, letak ayam, bawang, daun bawang d atas sekali. 2. Masak dengan api perlahan 25 minit atau sehingga nasi masak. Tutup kuali/periuk dengan penutup kuali naa.. 3. Ayam boleh goreng utk bagi garing kulit atau biarkan stim dan boleh potong ikut suka.
Taugeh/ Sayur 4 ulas bawang putih 2 sudu sos tiram 2 sudu minyak
1. Bawang putih potong dadu, goreng dengan minyak. 2. Masukkan sos tiram, goreng sekejap. 3. Masukkan sayur
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira