Dah malam malam gini tetiba rasa lapar pulak. Kalau dapat goreng nasi guna nasi baki tengah hari tadi sedap ni. Boleh makan sambil tengok tv..nyum..nyum.
Penggemar makanan pedas boleh cuba resipii nasi goreng yang ringkas. Makan ketika masih panas buat lagi teruja makan nasi goreng sotong pedas ini.
NASI GORENG SOTONG PEDAS
Ads
BAHAN-BAHAN:
Nasi putih (1 pinggan penuh)
BAHAN TUMIS:
Ads
1 biji lada merah
8 biji cili padi (tidak suka pedas kurangkan)
3 biji bawang (sederhana)
2 biji bawang putih
1/2 inci belacan
Sedikit ikan bilis (goreng ketepikan)
1-2 ekor Sotong (dipotong)
Kacang, lobak merah (atau sayur-sayur lain kegemaran anda)
Kicap manis
Kicap sotong
1 biji telur
Garam & perasa
Minyak
CARA MEMASAK:
Tumbuk lada merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, belacan & masukkan sekali ikan bilis yang telah digoreng tadi (tumbuk jangan hancur sangat bahan tadi)
Panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan tumbuk tadi goreng sekejap.
Masukkan sayur kacang panjang, lobak merah dan sotong.
Gaul rata dengan api sederhana. Masukkan kicap sotong dan kicap manis (sukatan agak-agak secukup rasa)
Pecahkan telur gaul rata dengan bahan tumisan tadi & masukkan nasi.
Kacau dan rasa jika tawar letaklah sedikit garam.
Goreng dalam 2 ke 3 minit &dan boleh tutup api. Sedia untuk dimakan.
INFO:
Ads
Boleh tukar berapa banyak kandungan cili padi yang anda suka. Ikut tahap kepedasan anda.
Boleh makan bersama ulam seperti timun, salad atau tomato.
Boleh juga tambah udang atau bahan lain.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Ryna Kharysta
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Roti Puri ialah makanan masyarakat India. Ia sesuai untuk dijadikan sebagai menu sarapan pagi mahupun ketika minum petang atau makan malam. Resepinya sangat lah mudah. Siapa peminat roti puri boleh lah cuba buat ya! Dah tak perlu keluar untuk beli di kedai. Selamat mencuba!
RESEPI ROTI PURI
Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh yis (terpulang mahu letak atau tidak)
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh garam
3/4 air panas
Cara Penyediaan
Tepung gandum, yis, garam, minyak masak gaulkan kesemua bahan tersebut.
Masukkan air panas. Gaul rata. Uli sampai adunan tidak melekat ditangan.
Kemudian bulat-bulatkan dan leperkan dengan penggelek. Kemudian perapkan selama 15minit.
Panaskan minyak dan goreng sampai agak kekuningan.
Info: Pastikan minyak betul2 panas/ Nak kembung siram minyak atas roti
Kek Span Keladi Gebu perkongsian saudari T-hah T-hah ini nampak sangat menggoda. Selain warnanya yang menarik, treksturnya yang lembut dan gebu membuatkan rasa tak sabar untuk menjamah. Bgi penggemar Kek Span, anda harus cuba resipi ini. Pasti puas hati dengan rasa serta hasilnya.
CARA MEMBUAT KEK SPAN KELADI GEBU
BAHAN MERINGUE: 6 biji putih telur A @ B 3/4 cawan gula kastor (kalau gula pasir guna 1/2 cawan sahaja) – beli online disini 1 sudu teh cream of tartar (boleh ganti 1 sudu besar jus lemon) – beli online disini
1.Untuk membuat Meringue, pastikan bekas adunan bersih dari air @ minyak. Mula-mula pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian, masukkan cream of tartar. Pukul lagi dengan medium speed. 2. Masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 peringkat sambil pukul dengan high speed hingga stiff peak (bertanduk). Bila diterbalikkan bekas adunan tak jatuh. Ketepikan. 3. Untuk kek, satukan kuning telur, santan, minyak, yam emulco atau perisa keladi. Pukul lagi dengan medium speed dalam 3-4 minit hingga kembang. 4. Masukkan tepung dan pukul sekejap saja dalam 1 minit. 5. Masukkan meringue sedikit demi sedikit secara 3 peringkat sambil kaup balikkan dari bawah ke atas perlahan-lahan hingga sebati. 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di campur dengan pewarna unggu & satu lagi di campur dengan pewarna putih. Kalau tak ada, boleh di biarkan kosong saja atau boleh nak warnakan dengan warna lain. 7. Panaskan ketuhar pada suhu 150°c selama 10 minit guna api bawah. 8. Sapu loyang 9 inci dengan marjerin & alas dengan baking paper di bawah & tepi loyang. 9. Sudukan adunan putih sebanyak 4 sudu besar di tengah-tengah loyang. 10. Kemudian sudukan pula adunan ungu di atasnya. Jangan di kacau. 11. Ulang lagi langkah yang sama hingga habis. Di akhirnya, sudukan 3 sudu, kemudian 2 sudu & atas sekali 1 sudu. 12. Tutup bahagian atas dengan adunan unggu. Kemudian, campur sedikit lagi pewarna ungu supaya lebih terang. 13. Tompok-tompokkan dengan sudu, ambil lidi kecil, tarik di tengah tompok tu menjadi bentuk love/daun. 14. Hentakkan sedikit loyang supaya tiada rongga udara/lubang setelah dibakar nanti. 15. Masukkan loyang kek ke dalam loyang yang lebih besar. Isi air panas hingga 1/4 dari loyang kek. Teknik ni ialah “water bath”. 16. Bakar pada suhu 150°c selama 1 jam di rak tengah menggunakan api bawah dulu. 17. Kemudian, 5 minit lagi bakar api atas sahaja di rak paling bawah hingga sedikit keperangan di atasnya. 18. Bila cucuk dengan lidi ia bersih bermakna kek sudah masak. 19. Sebaik keluar dari ketuhar, terus terbalikkan kek ke atas jaring & terbalikkan semula ke atas. 20. Potong kek dan sedia dihidangkan.
Sedapnya Kek Coklat Kukus Layer Mousse ni. Resipi kek mudah tapi sangat sedap ini adalah perkongsian dari saudari Siti Hajar Hashim.Nampak macam kek mewah tapi boleh je hasilkan secara homemade. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA BUAT KEK COKLAT KUKUS LAYER MOUSSE
BAHAN KEK COKLAT MOIST
3 biji telur gred A
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula (saya blend gula pasir)
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 kotak kecil susu dutch lady coklat (200ml)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK: 1. Ayak tepung gandum,serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. 2. Satukan telur,gula dan esen vanilla dlm bekas. Pukul hingga kembang. 3. Masukkan minyak masak dan susu pekat.Pukul lagi hingga sebati. 4. Seterusnya masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi. 5. Akhir sekali masukkan susu coklat.Kacau sebati guna senduk je. 6. Tuang adunan ke dalam bekas. Tuang hingga separuh bekas sahaja. Empunya resipi guna bekas saiz sq450 dan dapat 6 bekas. 7. Panaskan pengukus dan tunggu hingga airnya mendidih. 8. Masukkan kek dan kukus hingga masak. Anggaran 25 minit. Cara nak tahu kek masak atau belum, cucuk menggunakan lidi. Jika lidi bersih dan tak ada doh melekat, maksudnya kek dah masak. Balut tutup pengukus menggunakan kain untuk elak wap air menitis atas kek. 9. Sejukkan kek seketika kemudian keluarkan dari bekas. Potong kek kepada dua bahagian. ( empunya resipi potong guna benang).
BAHAN MOUSSE COKLAT:
1 cawan non dairy whipping cream ( krim putar bukan tenusu)
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan majerin
CARA MEMASAK: 1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian simpan dulu dalam peti sejuk. 2. Seterusnya, cairkan coklat menggunakan teknik double boiler. Bila dah cair, masukkan susu cair dan marjerin. Gaul hingga sebati dan biarkan sejuk seketika. 3. Campurkan coklat cair ke dalam bekas berisi whipping cream. Kaup balikkan hingga sebati.
CARA MELAPIS KEK 1. Untuk lapisan pertama, letak kek kemudian paipkan mousse coklat sebagai lapisan kedua. 2. Seterusnya letak kepingan kek dan paipkan lagi mousse coklat. Akhir sekali, tuang coklat ganache.
BAHAN COKLAT GANACHE ( untuk tuang pada lapisan akhir)
250gm beryls dark chocolate compound
1/2 cawan susu cair
1 sudu makan butter/majerin
CARA MEMASAK: 1. Cairkan coklat secara double boiler. 2. Seterusnya masukkan susu cair dan Kacau sebati. 3. Bila dah siap, tuang coklat ganache diatas kek. Sejukkan kek dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!