Nasi Komok atau dikenali dengan nama Khao Mok Gai ialah Nasi Briyani Siam. nasi ini hanya boleh diperolehi di negeri-negeri yang bedekatan dengan Thailand seperti Kedah dan Kelantan. Jika jumpa anda memang wajib cuba.
BAHAN-BAHAN:
- 1kg beras basmathi
- 1 liter air
- 200ml susu cair
- 1 ekor ayam |dipotong kecil
- 2 sudu makan rempah komok |boleh didapati di pasaran
- 4 sudu minyak sapi
- 5 biji bawang merah | dikisar
- 3 biji bawang putih | dikisar
- 2sm halia | dikisar
- 5gm kulit kayu manis
- 5gm bunga lawang
- 5gm bunga cengkih
- 5gm buah pelaga
- Sedikit daun ketumbar dan bawang goreng secukupnya
- Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga bersama bahan kisar hingga naik baunya.
- Masukkan rempah komok dan biarkan masak sehingga garing. Kacau sentiasa.
- Masukkan ayam dan biarkan masak seketika.
- Asingkan ayam bersama kuahnya dan goreng sehingga garing. Ketepikan.
- Masukkan kuah yang ditumis ke dalam periuk nasi dan tuangkan susu cair. Biarkan masak seketika.
- Masukkan beras dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan nasi masak.
- Apabila separuh masak, kacau rata nasi dan taburkan daun ketumbar bersama bawang goreng.
- Biarkan masak seketika dan tutup apinya.
- Hidangkan nasi komok bersama ayam yang digoreng.