Periuk memang mudah berjelaga terutamanya kalau periuk kegemaran yang hari-hari kita guna untuk masak. Kesan jelaga tu bukan mudah nak tanggal. Sental separuh nyawa pun belum tentu lagi bersih sempurna.

Menerusi satu hantaran di facebook, saudari Fatin Syazana telah bertanyakan kepada umum petua-petua yang boleh beli cuba untuk membersihkan periuk yang berjelaga.

Terdapat banyak yang dikongsi. Ada yang pakai produk itu dan ini. Tapi satu petua ni dicuba oleh saudari Fatin Syazana dan memang berkesan. Lihatlah hasilnya. Bersih dan berbeza dari sebelumnya. Hanya guna beberapa bahan mudah, hasil cucian memang menakjubkan. Malah tak perlu sental dengan kuat pun. Jom try!

 

CARA CUCI PERIUK BERJELAGA YANG BERKESAN

BAHAN-BAHAN:

  • Air panas
  • Cuka- beli online DISINI
  • Soda bikarbonat – beli online DISINI

CARA MEMBUAT:

1. Campurkan air panas dengan cuka dan soda bikarbonat.

IKLAN

2. Rendam periuk berjelaga tadi seketika.

3. Kemudian sental menggunakan berus hitam kedai eco.

4. Hasilnya, periuk kembali bersih dan kesan jelaga mudah dihilangkan.

Periuk rumah anda pun jadi macam ni? Cubalah cara ni. Pasti kuali dan periuk nampak baru. Paling penting, tak letih menyental.

 

Kredit petua & gambar: Fatin Syazana

 

Nak beli PERIUK NON STICK baru? Pilih DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Puding Karamel Lapis Kek Milo Sukatan Sedikit. Ngam Guna Loyang Kecil.

Resipi Kuih Bom Sedap, Lembut & Gebu Hanya Guna 4 Bahan.

Buat Puding Sedap Guna Biskut Lemak. Makan Sejuk Memang Best!

Petua Buat Pes Tomyam Homemade Yang Sedap & Tahan Lama Tanpa Guna Pengawet.

Resipi Murtabak Daging Kulit Popia Paling Sedap & Mudah

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official