Berangan sarapan pagi di Terengganu! Admin kongsikan menu-menu ini yang merupakan masakan tradisional Terengganu yang menjadi pilihan masyarakat setempat, rasai keenakkan menu sarapan pagi seperti di Terengganu yang boleh dikatakan agak ‘berat’ dan mengenyangkan ini. Cubalah 6 resipi sarapan terpilih dari Terengganu.
BAHAN A:
BAHAN B:
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan A dan digaul sehingga rata. Biarkan adunan naik sekali ganda.
2. Apabila doh sudah naik, masukkan susu cair, mentega dan minyak sapi. Gaul rata dan sebati.
3. Seterusnya masukkan doh ke dalam tin pembakar seperti tin susu yang telah digris dengan minyak sapi. Pastikan adunan doh dimasukkan ¼ daripada ukuran tin dan biarkan ia naik sekali ganda.
4. Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
5. Apabila siap masak, keluarkan daripada tin pembakar dan sapukan dengan minyak sapi.
6. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Sebaiknya bahan A digaul menggunakan tangan agar adunan menjadi sebati.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN GULAI DAGING:
BAHAN TUMIS:
CARA MEMASAK:
1. Kukus beras pulut di dalam kukusan yang telah dialas dengan daun pisang.
2. Apabila wap telah keluar, angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas yang lebih besar.
3. Seterusnya masukkan santan yang telah digaul bersama garam dan gula. Kacau sebati.
4. Kukus pulut semula sehingga masak sempurna. Ketepikan.
5. Untuk membuat gulai daging pula, perap daging bersama rempah kurma, bawang kisar, cili kisar dan bawang goreng selama 30 minit.
6. Kemudian panaskan minyak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau.
7. Seterusnya masukkan daging perap dan biarkan sehingga keluar air daging.
8. Setelah itu masukkan air, susu cair, sos tomato dan puri tomato. Biarkan sehingga daging masak barulah dimasukkan ubi kentang. Didihkan sehingga daging dan ubi kentang menjadi betul-betul empuk.
9. Akhir sekali, masukkan garam dan biarkan kuah menjadi pekat.
10. Sedia dihidangkan bersama nasi kuning.
INFO CHEF: Beras pulut hendaklah direndam dengan asam keping dan serbuk kunyit selama lima jam
BAHAN-BAHAN:
BAHAN KUAH LEMAK:
BAHAN KUAH MANIS:
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan bekang, sebatikan kesemua bahan dan masukkan ke dalam acuan bekang. Bakar sehingga bekang masak sempurna. Ketepikan.
2. Untuk bahan kuah lemak dan kuah manis, satukan kesemua bahan di dalam periuk berasingan. Didihkan sehingga menjadi kuah yang pekat.
3. Sedia dihidangkan bersama bekang telur.
INFO CHEF: Boleh juga tidak dimasukkan telur ke dalam bekang ini. Teksturnya lembut dan mudah dihadam.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN SAMBAL IKAN:
CARA MEMASAK:
1. Rebus nasi impit segera sehingga masak. Tos dan dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
2. Untuk sambal ikan pula, kisar isi ikan selayang, bahan dihiris halus dan gula Melaka.
3. Kemudian gaulkan bahan kisar tadi dengan kelapa parut.
4. Goreng sekejap sehingga menjadi betul-betul kering. Sesuaikan rasa.
5. Akhir sekali, biarkan ia sejuk seketika barulah ditumbuk atau dikisar separuh lumat.
6. Sedia dihidangkan bersama nasi kapit.
INFO CHEF: Untuk sambal ikan, jika mahu rasa lebih pedas, boleh saja ditambah lada hitam mengikut suka.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk isi ikan sehingga hancur dan gaulkan bersama tepung ubi, tepung sagu dan garam sehingga boleh digentel.
2. Seterusnya rebus ikan sehingga masak, angkat dan tos.
3. Akhir sekali, masukkan ke dalam pengukus dan kukuskan apabila hendak dimakan.
INFO CHEF: Keropok lekor ini enak dimakan panas-panas bersama sos pencicah. Rasa ikannya juga jelas terasa.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, udang segar, bawang merah, cili merah, kucai dan garam di dalam mangkuk.
2. Kemudian pecahkan telur dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sebati.
3. Bentukkan adunan doh menjadi bulat. Lakukan sehingga doh habis.
4. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.
5. Sejukkan jemput-jemput sebelum dicucuk pada lidi sate.
INFO CHEF: Jeput atau juga dikenali sebagai jemput-jemput ini enak dimakan begitu sahaja. Ia juga digemari si kecil khasnya kerana rasa dan bentuk yang comel.