Nikmati Ketam Cili, Masak Sendiri Puas Hati

Share

 

Siapa yang suka makan makanan laut, mesti suka makan ketam kan? Walaupun nak makan tu penuh cabaran sebab kena kopek kulit ketam tu, namun itulah keseronokan menikmati ketam. Kali ni RASA nak kongskikan resipi Ketam Cili yang simple tapi tetap menyelerakan.

KETAM CILI

Bahan kisar
4 ulas bawang putih
2 biji bawang kecik
4 tangkai cili api
1 inci halia
5 tangkai cili besar
1/2 biji bawang besar

Bahan-bahan
1 sudu taucu
2 sudu sos tomato
Secubit garam
1 mangkuk air
3 ekor ketam
1/2 mangkuk air tepung jagung (jika perlu)
1 biji telur ayam

Bahan hiasan (jika mahu)
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang

Cara membuat
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
2. Tambahkan taucu dan sos tomato.
3. Perasakan dengan garam.
4. Masukkan air sedikit dan biar kan mendidih.
5. Masuk ketam dan gaul sebati. Biarkan sehingga ketam masak.
6. Kemudian pekatkan kuah dengan air tepung jagung (jika perlu).
7. Pecahkan telur ayam kemudian tuang ke dalam kuah ketam. Gaul rata.
8. Taburkan bawang goreng dan daun sup / daun bawang jika perlu

Selamat mencuba.

Resipi oleh Siti Nurain Azmi dari Telegram KakiMakan

 

Published by
Maryam Elyas