Bulan puasa ni semua makanan nampak sedap. Tapi pemanis mulut yang satu ni kalau buat gerenti puas makan. Buko pandan Filipina memang sesuai dinikmati berbuka puasa nanti. Simpan dalam peti sejuk boleh tahan 3 hingga 4 hari.
Buko pandan
Bahan-bahan:
1 paket agar-agar serbuk perisa pandan masak dan bekukan ikut arahan dari belakang bungkusan
Tiap kali menonton drama Korea , nama makanan ni sering disebut. Sebenarnya populariti K-Pop dan K-Drama lah inilah yang turut mempopularkan sajian mereka.
So cuti hari minggu ni , jangan lupa mencuba resipi dari Chef Qayyum Irwanzi yang berpengalaman bekerja di Korea Selatan.. Baru ada ‘feeling’ Korea masa menonton tadi.
1. GYERANPPANG (MUFFIN TELUR )
BAHAN-BAHAN :
½ cawan tepung gandum
1biji telur
2 sudu besar mentega | yang dicairkan
3 sudu besar gula kaster
Secubit garam
½ cawan susu segar
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh esen vanilla
½ sudu teh minyak masak
4 biji telur | untuk diletakkan di atas adunan.
CARA MEMASAK : 1. Campurkan mentega yang dicairkan dengan gula kaster, serbuk penaik, esen vanilla, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati. 2. Panaskan oven sehingga 160-180’C. 3. Beruskan bahagian bawah tempat pembakar dengan menggunakan minyak masak, tuangkan adunan ke dalam bekas pembakar hingga separuh. 4. Pecahkan telur di atas bahagian tengah adunan. 5. Bakar lebih 13-15 minit sehingga adunan masak kuning keemasan.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Stim atau bakar di dalam oven Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Muffin yang gebu dengan rasa telur segar
Info chef :Telur dipecah sebiji mentah-mentah di atas adunan dan di kukus atau bakar bersama adunan sehingga masak lembut kuning keemasan. Boleh divariasikan dengan menambahkan bahan seperti keju, sosej atau sayur-sayuran.
2. HOTTEOK (PENKEK MANIS KOREA )
BAHAN-BAHAN : Bahan kek beras :
250 gm tepung pulut (atau setengah bungkus)
1 sudu kecil minyak bijan
Secubit garam
Bahan sos :
5 sudu besar minyak masak
1 cawan air
5 ulas bawang putih | dikisr
5 cili api | dikisar
3 sudu makan sos cili Thai
1 sudu makan cuka masak
1 sudu makan pes cili kering
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Campurkan tepung beras, garam, minyak bijan dan air. Uli sehingga sebati 2. Uli doh memanjang & potong mengikut saiz yang anda inginkan. 3. Rebus doh ke dalam air yang mendidih bersama sesudu makan minyak masak sehingga doh masak (terapung dalam air didihan). Tapis dan asingkan, ketepikan. 4. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. 5. Kemudian masukkan air dan cuka. Kacau sehingga sebati. 6. Masukkan pes cili, sos cili Thai, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati sehingga sos menjadi pekat. 7. Setelah kuah mendidih masukkan kek beras yang dimasak tadi serta sesudu minyak bijan. Taburkan bijan untuk hiasan. 8. Boleh dihidangkan sekali bersama telur rebus.
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 30 minit Cara Memasak : rebus dan tumis Jenis Masakan : sajian Korea Keistimewaan : Rasa pedas dan amat mengenyangkan
Info Chef: Rasa pedas pes cilinya boleh diubah suai mengikut citarasa sendiri, Tteobokki adalah antara sajian street food yang paling popular di Korea Selatan.
4. PAJEON ( PENKEK DENGAN KUCAI)
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik
1biji telur
½ cawan air
1 ikat kucai | dipotong 2 sm panjang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1.Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan garam . Gaul sehingga sebati. 2.Pecahkan telur ke dalam adunan dan kacau hingga sebati. 3.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Jika masih pekat tambahkan sedikit air lagi dan sekiranya terlalu cair tambahkan sedikit tepung gandum. 4.Masukkan kucai. Anda juga boleh menambah bahan lain seperti cili, udang atau sotong ikut citarasa anda. 5.Panaskan kuali bersama minyak masak. Tuangkan adunan sehinggga rata di atas kuali. 6.Terbalikkan adunan dan masak sehingga kuning keemasan. 7.Hidangkan bersama kicap cair seperti kebiasaan orang Korea
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 15 minit Cara Memasak : Goreng menggunakan minyak yang sedikit Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Seperti rasa lempeng tetapi bahan sayur kucai menambah perisa
Info Chef :Sesuai dimakan untuk sarapan mahupun minum petang. Resepi ini boleh dihidangkan mengunakan bahan sayur-sayuran sahaja atau ditambah dengan makanan laut sperti udang, sotong dan sebagainya.
5. EOMUK/ODENG (CUCUK KEK IKAN )
BAHAN-BAHAN :
200gm kek ikan Korea | ada dijual di pasaraya utama
1 ikat daun bawang dihiris halus
1 sudu makan kicap
1 sudu teh bawang putih | yang dicincang
1 sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
6 cawan air
30 gm ikan bilis
10 gm rumpai laut kering
100gm lobak putih
CARA MEMASAK : 1. Didihkan 6 cawan air bersama rumpai laut kering dan ikan bilis di atas api sederhana. 2. Keluarkan rumpai laut dan masukkan lobak putih yang dihiris halus. 3. Kemudian tapis , ambil hanya air rebusan tadi. 4. Potong kek ikan dan cucukkannya menggunakan lidi makanan. 5. Didihkan semula air rebusan bersama kicap, bawang putih dan garam 6.Akhir sekali masukkan kek ikan dan daun bawang ke dalam air didihan. Biarkan kek ikan direbus seketika. 7. Sedia untuk dimakan
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Rebus Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Sedap dimakan bersama air rebusan
Info Chef :Boleh juga mengunakan air didihan atau rebusan berperisa tomyam untuk kek ikan , ituu ikut citarasa anda.
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR DAN RUMAH YANG MENEPATI KEPERLUAN ANDA, JOM LAYARI DI SINI.
Hidangan viral memang ada musimnya, terbaru yang lalu lalang di media sosial kita adalah corn ribs. Ramai yang kata sedap, rasa lemak berkrim dengan pedas-pedas manis.
Bagi yang teringin nak merasa keenakan corn ribs ini bolehlah cuba buat sendiri menggunakan perkongsian Mimi Mahmud.
Cara buat corn ribs
Bahan-bahan
Jagung segar
Air
Bahan sos
Mentega
Bawang putih dan bawang merah -dicincang
Susu segar
Parsley
Susu pekat
Serbuk cili
Chili flakes
2 keping keju
Cara membuat:
1. Jagung segar dibuang daun dan dipotong dua. Kemudian belah empat jagung tadi.
2. Masukkan air dalam periuk dan rebus jagung selama 3 minit saja.
3. Cairkan mentega, tumis bawang putih dan bawang merah kemudian masuk satu sudu serbuk cili.
4. Masukkan susu pekat,susu segar, 2 keping keju
5. Masak sehingga sedikit pekat, masukkan cili flakes, parsley dan sedikit garam. Kacau.
6. Akhir sekali masukkan jagung dan gaul sebati. Taburkan daun parsley sebelum dihidangkan.
Chocolate Raisin Bun ni nampak sedap kan? Menurut empunya resipi, saudari Zuraita Mohd Anua, jika mahukan rasa roti yang lebih sedap, anda boleh guna inti coklat. Jika tiada, boleh je digantikan dengan cip coklat dan kismis. Hasilnya sangat gebu. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA MASAK CHOCOLATE RAISIN BUN SECARA HOMEMADE
BAHAN A:
200ml air suam
1 paket yis (11gm)
4 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat
(Campur semua dan tunggu kembang dalam 10 minit.)
BAHAN B:
3 ½ cawan tepung roti
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh bread improver (takde pun tkpe)
2 sudu makan mentega/marjerin
1 sudu teh garam
1 biji telur
(Masukkan semua dalam bread maker)
CARA MEMASAK: 1. Selepas bahan A kembang, masukkkan ke dalam bahan B. Set fungsi ‘dough’ pada bread maker. Kemudian, biarkan bread maker melakukan kerja menguli. 2. Apabila bread maker berhenti menguli kali pertama, masukkan cip coklat dan kismis (kalau taknak letak inti). Kemudian tunggu sampai habis.
3. Cukup masa, keluarkan adunan dari bread maker. Bulat-bulatkan. Kalau ada inti, masukkkan inti waktu ini. 4. Susun doh atas baking tray yang sudah disapu mentega. Tunggu 30 minit lagi sampai roti naik sekali ganda. 5. Bakar pada suhu 170C menggunakan api bawah selama 10 minit. 6. Kemudian bakar pada suhu suhu 150-160C menggunakan api atas bawah selama 10 minit lagi. 7. Selepas roti masak, keluarkan dan sapu mentega atas permukaan roti. Siap dan sedia untuk dinikmati.