Minum petang hari ni nak sesuatu yang fresh dan sejukkan tekak. Jom kita buat boku pandan ni .Segar udara lepas hujan, santai-santai di waktu petang dengan menu simple. Memang kena makan sejuk sejuk,barulah nikmat.
1.Masak agar-agar bersama 2 cawan air, gula, pewarna hijau dan emulco pandan hingga mendidih. Jika nak tambah daun pandan pun boleh.
2.Tuangkan ke dalam bekas. Biarkan sejuk dan membeku.
3.Masak 1 mangkuk air hingga mendidih. Masukkan sagu dan sedikit pewarna hijau. Masak sagu sehingga jernih. Tapis dan buang air sagu. Lalu dan bilas sagu untuk membuang lebihan kanji.
Ads
4.Potong agar-agar yang telah beku ke bentuk kiub kecil. Isi kelapa dihiris nipis.
5.Satukan ais batu, susu segar/ susu cair dan susu pekat ke dalam bekas besar. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan pula agar-agar, sagu dan kelapa muda. Sedia untuk dinikmati.
Lempeng memang enak. Lempeng Kelapa, Lempeng Tepung andai dimakan bersama aneka sambal seperti Sambal Hijau, memang membuka selera. Tak sedar dah makan berkeping-keping. Nak memasaknya pun mudah sahaja. Bagi anda yang terasa nak makan Lempeng bersama Sambal Hijau, bolehlah cuba resipi Lempeng Kelapa, lempeng Tepung dan Sambal Hijau perkongsian saudari Mariana Zainalini. Nampak sangat membuka selera. Jom cuba!
RESIPI LEMPENG & SAMBAL HIJAU SEDAP
LEMPENG TEPUNG
BAHAN-BAHAN: 3 cawan tepung gandum – beli online disini 2 3/4 cawan air (kalau pekat boleh tambah air sikit demi sedikit) 2 biji telur 1/2 sudu teh baking powder – beli online disini 2 sudu makan minyak masak 1/2 sudu teh garam Sedikit gula
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan di atas. Kacau guna whisk atau spatula. Rehatkan adunan 5 minit sebelum dimasak. 2. Panaskan kuali tak melekat (non-stick pan) guna api sederhana perlahan. 3. Ambil 1 senduk adunan, masukkan ke dalam kuali dan lenggangkan bagi nipis macam buat kuih ketayap. 4. Bila sudah masak bahagian bawah terbalikkan dan biarkan lempeng betul-betul masak.
LEMPENG KELAPA
BAHAN-BAHAN: 3 cawan tepung gandum 2 biji telur 5 sudu makan kelapa (kalau letak lebih pun boleh tapi lebihkan air sedikit) 2 1/2 cawan air (kalau pekat boleh tambah air sikit demi sedikit) 1/2 sudu teh baking powder Sedikit garam (agak-agak sahaja)
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan di atas. Kacau guna whisk atau spatula. Rehatkan adunan 5 minit sebelum dimasak. 2. Panaskan kuali tak melekat (non-stick pan) guna api sederhana perlahan. 3. Ambil 1 senduk adunan, masukkan ke dalam kuali dan lenggangkan bagi nipis macam buat kuih ketayap. 4. Bila sudah masak bahagian bawah terbalikkan dan biarkan lempeng betul-betul masak.
SAMBAL HIJAU
BAHAN-BAHAN: Ikan bilis secukupnya – goreng garing, toskan 2 sudu makan gula 2 sudu makan air asam jawa– beli online disini Sedikit garam Sedikit bahan perasa jika suka
CARA MEMASAK: 1.Panaskan kuali, masukkan bahan kisar. Jangan tumis guna minyak kerana sudah masukkan minyak dalam bahan kisar tadi. Ini adalah salah satu cara cili tak merecik merata ketika ditumis. 2. Tumis hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa, gula dan bahan perasa. Masak hingga sambal betul-betul naik minyak dan berubah warna. 3. Sesuaikan rasa dan tutup api.
4. Masukkan ikan bilis yang digoreng garing tadi. Siap untuk dimakan dengan lempeng.
Memang sedap bila dapat makan Kuih Lompat Tikam bersama keluarga. Rasa manis kuah gula melaka menjadikan menu pencuci mulut ini cukup sempurna. Kalau anda masih belum jumpa Kuih Lompat Tikam yang ‘kena’ dengan tekak, apa kata anda cuba buat sendiri. Lebih puas hati selain dapat pula mengasah skill memasak. Ini resipi Kuih Lompat Tikam yang dikongsikan oleh Izamani Ismail
RESIPI KUIH LOMPAT TIKAM
BAHAN-BAHAN:
UNTUK WARNA HIJAU:
1 cawan tepung beras – beli online 3 cawan air (2 cawan air + 1 cawan air daun pandan) Sedikit pewarna hijau pandan Sedikit air kapur
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan bahan-bahan dalam kuali. Kacau sebati.
2. Buka api sederhana dan kacau adunan sehingga meletup-letup dan berkilat.
3. Apabila sudah siap, masukkan dalam loyang @bekas. Ke tepikan.
UNTUK KEPALA SANTAN:
2 cawan santan sederhana pekat 2 sudu besar tepung beras Sedikit garam – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Kacau sebati dan buka api sederhana. Kacau sehingga mendidih.
2. Tutup api dan terus kacau sehingga suam supaya tidak bergentel.
UNTUK PULUT MERAH:
1 cawan beras pulut – beli online Sedikit pewarna merah Santan cair
CARA MEMBUAT:
1. Basuh beras pulut bersih-bersih. Rendam dengan sedikit pewarna merah dalam 15 minit. Toskan beras pulut.
2. Masukkan beras pulut dalam acuan. Masukkan santan cair paras tenggelam beras pulut. Masukkan sedikit garam. Kukus sehingga masak.
UNTUK AIR GULA MELAKA (AIR NISE)
2 keping gula melaka (nise) – beli online 1 cawan air Sehelai daun pandan
Siapa pernah makan Kuih Getas masa kecil-kecil dulu? Kuih orang lama-lama ini sampai sekarang masih ada pengikut setianya. Selalunya nenek-nenek dan juga mak-mak kita yang suka masa Kuih Getas ini. Selain mudah nak buat, Kuih Getas ini cepat hendak dimasak. Jom kita cuba buat Kuih Getas ikut resipi seperti yang dikongsikan oleh Fiqa Syafiqa
RESIPI KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN:
1 peket tepung pulut –BELI ONLINE 1 biji kelapa parut putih Sedikit garam –BELI ONLINE 1 cawan air (secukupnya menjadi doh) Minyak untuk menggoreng –BELI ONLINE
BAHAN-BAHAN SIRA:
1 cawan gula 1/2 cawan air panas 1 helai daun pandan
CARA MEMBUAT:
1. Gaul semua bahan hingga menjadi doh. Boleh bentuk-bentukkan jadi panjang dan leper.
2. Goreng dalam minyak yang telah dipanaskan hingga kekuningan sedikit, kemudian angkat. Ketepikan.
3. Masukkan bahan-bahan untuk membuat sira di dalam kuali yang telah dpanaskan. Masak sehingga likat.
4. Masukkan kuih yang telah siap digoreng tadi. Kacau hingga gula menjadi kering. Siap untuk dihidangkan.