Minum petang hari ni nak sesuatu yang fresh dan sejukkan tekak. Jom kita buat boku pandan ni .Segar udara lepas hujan, santai-santai di waktu petang dengan menu simple. Memang kena makan sejuk sejuk,barulah nikmat.
BOKU PANDAN
Bahan-bahan:
5gm agar-agar serbuk-BELI ONLINE DI SINI
2 cawan air/air kelapa muda
1/4 cawan gula
Sedikit pewarna hijau-BELI ONLINE DI SINI
Sedikit emulco pandan
1/4 cawan sagu-BELI ONLINE DI SINI
1 mangkuk besar air
2 cawan susu segar/susu cair
2-4 sudu besar susu pekat (ikut citarasa)
Ais batu #zida2004
Isi kelapa muda
Cara memasak:
1.Masak agar-agar bersama 2 cawan air, gula, pewarna hijau dan emulco pandan hingga mendidih. Jika nak tambah daun pandan pun boleh.
2.Tuangkan ke dalam bekas. Biarkan sejuk dan membeku.
3.Masak 1 mangkuk air hingga mendidih. Masukkan sagu dan sedikit pewarna hijau. Masak sagu sehingga jernih. Tapis dan buang air sagu. Lalu dan bilas sagu untuk membuang lebihan kanji.
4.Potong agar-agar yang telah beku ke bentuk kiub kecil. Isi kelapa dihiris nipis.
5.Satukan ais batu, susu segar/ susu cair dan susu pekat ke dalam bekas besar. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan pula agar-agar, sagu dan kelapa muda. Sedia untuk dinikmati.
Siap untuk dihidang.
Kredit:#norfazidagda