Dalam merasai kuih muih melayu tak kan sama keenakan rasanya dengan kuih tradisi. Penggunaan bahan-bahan yang sukar untuk didapati membuatkan rasanya lebih istimewa. Buat yang ingin mencuba RASA kongsi dua resipi yang jadi kegemaran ramai ini.
BINGKA (BENGKANG) UBI BAKAR
Bahan-bahan:
1kg ubi kayu putih
2 cawan air
1 cawan santan pekat
1 cawan gula kastor
½ sudu teh garam halus
Sedikit minyak
Cara memasak:
- Parut ubi kemudian campur dengan air lalu tapis. Biarkan ubi di dalam tapisan selama 30
minit.
- Buang air dari tapisan ubi tadi perlahan-lahan tetapi ambil lapisan sagu yang liat lalu tuang
ke dalam mangkuk.
- Satukan ubi yang telah ditapis tadi bersama gula dan garam ke dalam mangkuk berisi sagu
ubi tadi lalu kacau rata.
- Sapu mangkuk pembakar dengan minyak. Tuang adunan ubi tadi ke dalam mangkuk dan
ratakan.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 50 minit atau hingga
bingka masak.Sejukkan dan potong.
Waktu memasak: 45-60 minit
Cara membakar: Bakar
Jenis masakan: Pencuci Mulut
Keistimewaan: Rasa ubi bakar yang sangat enak
Saiz hidangan: RM6-RM8 utk 6 org
Info chef: Jika mahu bengkang nampak cantik dan berkilat keraknya, letakkan sedikit santan di atas bengkang itu, 2-3 sudu letakkan sikit-sikit atas permukaan bengkang.
KUIH QASIDAH
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum – BELI ONLINE DI SINI
3 cawan air
6 sudu makan gula
1 sudu teh garam
½ sudu teh air kapur
10 biji bawang merah – hiris halus- BELI ONLINE DI SINI
3 sudu makan minyak
Cara memasak:
- Satukan tepung gandum, air, gula, air kapur dan garam ke dalam periuk. Kacau rata.
- Didihkan bancuhan tepung hingga menjadi kental dan berkilat.
- Tuang bancuhan tadi ke dalam mangkuk yang telah disapu sedikit minyak dan ratakan.
- Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali. Goreng bawang hiris hingga perang dan angkat.
- Tuang bawang goreng dan minyak bawang tadi ke dalam loyang berisi kuih tadi. Sejukkan dan potong mengikut citarasa.
Waktu memasak: 30 minit
Cara membakar: Kacau atas api & goreng (bawang goreng)
Jenis masakan: Pencuci Mulut
Keistimewaan: Bau wangi bawang goreng memberi rasa luar biasa
Saiz hidangan: RM6-RM8 utk 6 org
Info chef: Bagi menambah rasa lemak pada kuih dan menjadikannya berkilat, masukkan minyak sapi.
Resipi : Chef Sue M.Arukin
Ingin membeli kuali non stick , boleh beli secara online di SINI
Pengat Pisang Nangka Bersagu, Boleh Makan Berbuka dan Moreh.
Buat Sendiri Mi Homemade Tanpa Guna Mesin. Mudah, Potong Guna Pisau Je
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI