Nugget ayam homemade ini lebih mengenyangkan. Kalau anak-anak makan satu pun dah boleh kenyang. Mungkin kerana ada nasi dan roti di dalamnya.
Bila buat sendiri, kita boleh pastikan bahan-bahan yang dimasukkan itu lebih sihat untuk dimakan oleh famili kita. Selain itu, lebih istimewa kerana saiz nugget juga terpulang kepada kita yang tentukan.
Macam-macam versi nugget ayam homemade. Apa kata kali ini cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Zuraini Ramli ini pula. Antara bahan asasnya ialah nasi sejuk dan roti.
NUGGET AYAM HOMEMADE
Bahan-bahan:
1 cawan nasi sejuk – Kisar hingga halus dengan 1 cawan lebih sikit air masak.
Masukkan nasi sejuk yang dikisar dengan air tadi dalam satu mangkuk. Tambahkan semua bahan lain ke dalamnya kecuali serbuk roti dan mnyak masak. Gaul kesemuanya hingga sebati.
Adunan ini akan sedikit lembik. Jadi, kena guna sudu untuk cedok dan bentukkannya.
Kemudian letakkan di dalam bekas berisi serbuk roti..Tekan-tekan bagi leper. Ulangi langkah hingga selesai.
Ads
Setelah siapkan semua, baru panaskan minyak. Goreng nugget di dalam minyak hingga kekuning-kuningan.
Sekali sekala cuba kita sajikan kudapan dan snek barat untuk sarapan. Ni min kongsi makanan yang disebut makanan ‘street food’ atau makanan gerai, snek sedap dari Eropah dan Amerika Syarikat.
Sajian berasaskan daging, tepung,mentega dan makanan laut ni memang mudah dimakan di mana jua. Pasti jadi ‘favourite’ ahli keluarga nanti.
1. ARANCINI WITH TOMATO SAUCE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan nasi putih
10 gm bawang merah kecil | dicincang
10 gm daun bawang | dihiris
4 ulas bawang putih | dicincang
15 gm kismis
2 cawan serbuk roti
4 biji telur
1 cawan tepung gandum
4 cawan minyak masak
20 gm bawang Holland | dipotong dadu bersaiz kecil
10 gm seleri | dipotong dadu bersaiz kecil
10 gm lobak merah | dipotong dadu bersaiz kecil
3 sudu makan tomato puri
2 helai daun bay
1 sudu besar thyme kering
1 cawan air
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan sos tomato, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang Holland, seleri, bawang putih dan lobak merah ke dalam periuk. Tumis sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan tomato puri bersama dengan air, kacau sebentar supaya ianya sebati. Biarkan ianya mendidih. 3. Setelah mendidih, perlahankan api, masukkan daun bay dan thyme kering. Biarkan ianya mendidih perlahan. Pastikan ianya tidak terlalu cair. 4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam mengikut citarasa. 5. Untuk membuat arancini, sediakan mangkuk bersaiz besar, masukkan nasi putih bersama-sama bawang merah kecil, daun bawang, bawang putih dan kismis. Perasakan dengan garam dan juga serbuk lada hitam. Gaul sehingga semuanya sebati. 6. Kepalkan dengan membuat bentuk bulat seperti saiz bola golf. Sediakan tiga mangkuk bersaiz sederhana, letakkan serbuk roti, telur yang telah dipecahkan dan dikacau dan juga tepung gandum. 7. Celupkan nasi tadi bermula dengan tepung gandum, kemudian telur dan akhir sekali serbuk roti. Susun di atas loyang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan seketika selama 30 minit. 8. Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan nasi yang bersalut tadi sehingga warnanya menjadi keperangan. Angkat dan toskan minyak. 9. Sajian sedia dihidangkan bersama-sama sos tomato.
Saiz hidangan: 2 orang Waktu memasak: 30 minit Jenis masakan: Sajian Itali Cara memasak : Goreng Keistimewaan: Bebola nasi penuh perisa dam mengenyangkan
Info Chef :Sajian yang berasal dari negara Itali ini resepinya ini menggunakan lebihan nasi yang masih elok untuk menghasilkan masakan ini. Resipi kitar semula untuk mengelakkan pembaziran makanan
2. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung serba guna
1sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 biji telur
4 cawan gula putih
½ cawan susu
1 sudu teh esen vanilla
4 cawan minyak masak
Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk. 2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih. 3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam. 4. Gaul sehingga sebati. 5. Letakkan adunan di dalam beg piping. 6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F. 7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan. 8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Goreng Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A) Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
3. PRETZELS
BAHAN-BAHAN :
2 cawan susu segar
1 1/2 sudu makan yis
6 sudu makan gula perang
4 sudu makan mentega | lembutkan pada suhu bilik
4 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil garam halus
1/3 cawan baking soda
3 cawan air suam
8 sudu makan mentega | dicairkan
Garam kasar secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Suamkan susu dalam ketuhar mikro atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari) 2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit. 3. Masukkan mentega dan gula. 4. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus. 5. Uli dengan mixer dengan cangkuk dohk, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit. 6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam. 7. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar. 8. Panaskan oven dalam suhu 230 darjah celciusC. 9. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang. 10. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas. 11.Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper. 12. Renjis dengan garam kasar. 13. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan. 14. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
Saiz hidangan: 12 biji Waktu memasak:25 hingga 30 minit Cara memasak: Bakar Jenis masakan: Berasal dari Itali , popular di German Keistimewaan:Sedap dihidangkan dengan sos cicah seperti sos karamel, coklat, serbuk kayu manis bergula dan krim keju bawang putih.
Info Chef : Anda juga meletakkan ‘topping’ seperti keju parmesan, serbuk kayu manis, coklat, butter scoth dan lain-lain
4. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)
BAHAN BAHAN
5 keping kulit popia | dipotong 12
200gm udang
50gm tepung
20gm mentega
20gm bawang merah
200gm ‘heavy cream’
10gm lada hitam
10gm cendawan butang | dimayang
20 gm keju
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : Cara masak inti quiche : 1. Cairkan mentega dalam kuali. 2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang, 3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika. 4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam. 5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api. Cara membuat acuan quice : 1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian. 2. Lalu disusun dalam acuan muffin 3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit 4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi. 5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven. 6. Sajian siap dihidang
5.VOLCANO BEEF CHEEZY ONION
BAHAN-BAHAN:
200 gram keju Mozzarella (dipotong dadu kecil)
400 gram daging cencang
3 biji bawang Holland (dibelah dua)
5 helai daun oregano (dicencang halus)
½ kg serbuk roti
2 biji telur
300 gram tepung gandum
1 sudu teh paprika
Serbuk perasa
Keju krim (untuk sos)
Minyak masak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK : 1. Gaul daging cencang bersama daun oregano, paprika dan serbuk perasa. 2. Belah bawang Holland kepada dua bahagian dan leraikan. 3. Kemudian, masukkan daging yang telah siap digaul tadi ke dalam bawang dan sumbatkan bersama keju Mozzarella. 4. Bulat-bulatkan dan gaul di dalam tepung gandum. 5. Sesudah itu, celupkan ke dalam telur dan serbuk roti. 6. Akhir sekali, goreng hingga berwarna keemasan. 7. Boleh dihidangkan bersama keju krim.
Dimsum adalah makanan tradisi kaum Cina. Namun, kini dimsum semakin diminati tidak kira kaum dan bangsa. Makanan ini boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ianya cukup mengenyangkan juga.
Nak tahu cara buat dimsum resipi yang mudah namun sedap? Ikuti perkongsian daripada Ajwa Abu Hasan yang gemar membuat sendiri dimsum kerana makanan ini telah menjadi kegemaran anaknya. Jom kita buat.
Cekodok atau jemput-jemput memang kegemaran ramai. Dah namapun cekodok jadi memang senang sangat membuatnya. Gula tu opsyen, tapi kalau dah ubinya manis, boleh aje kurangkan gula.
Kalau ikut Maisarahsidi , dia akan kurangkan sedikit kuantiti tepung gandum berbanding ubi ungu. Biar kuantiti ubi ungu lebih daripada tepung gandum baru terasa nikmat ubinya. Jom cuba resipi yang dikongsikan olehnya.
CEKODOK UBI UNGU
BAHAN-BAHAN :
Ubi ungu | biar kuantiti lebih dari tepumg gandum
Tepung gandum secukupnya
Air secukupnya
1 sudu makan gula
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya: 1. Buang kulit ubi dan kukus hingga empuk.
2. Setelah empuk, lenyekkan ubi hingga hancur. 3. Masukkan tepung gandum dan gula ke dalam bekas berisi ubi ungu yang telah dilenyek. 4. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga dapat adunan yang ngam (tidak begitu cair atau tidak terlalu pekat).
5. Setelah adunan sebati, jemput adunan guna jari atau sudu ke dalam minyak yang telah dipanaskan dalam kuali. 6. Goreng dengan api sederhana sehingga masak. 7. Sedia untuk dihidang.
Makan panas-panas dengan kopi atau teh memang nikmatlah. Buat minum petang pun sedap, buat sarapan pun okay sangat. Jom cuba, senang sangat ni.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira