Sushimemang enak dan ramai menggemarinya. Namun andai dinikmati di restoran, harganya agak mahal lebih-lebih lagi jika ‘masuk’ restoran dengan jumlah ahli keluarga yang ramai. Jenuh nak membayarnya. Jangan risau, anda boleh buat sendiri di rumah hanya bermodalkan kos yang tidak mahal. Puas hati. Sekali buat, satu keluarga boleh menikmatinya. Saudari Nurain Hazwaniada kongsikan resipinya. Istimewa lagi, resipi beliau tidak perlu menggunakan beras jepun. Hanya menggunakan beras biasa sahaja. Jom cuba!
RESIPI SUSHI HOMEMADE YANG SEDAP, MUDAH & GUNA BERAS BIASA SAHAJA
1. Hiris timun memanjang dan sediakan juga bahan-bahan inti yang lain. Sosej, lobak merah dan filamen ketam direbus seketika dalam air panas. Ketepikan.
2. Satukan beras dan beras pulut. Basuh bersih dan masak nasi seperti biasa. 3. Bila sudah masak, gaulkan nasi bersama cuka masakan yang sudah dicampur dengan gula dan sedikit garam. Gaul hingga rata.
4. Ambil kepingan rumpai laut, letak di atas tikar buluh sushi atau plastik. Kemudian ratakan nasi diatas kepingan rumpai laut dengan secukupnya. 5. Kemudian susun hirisan timun, lobak merah, sosej, filamen ketam dan paipkan mayones dengan secukupnya. Jika mahukan rasa lebih enak, boleh sapu mayones pada nasi. Boleh juga menggunakan tuna sebagai inti.
6. Gulung dengan kemas.
7. Yang ini, empunya resipi gulung sushi menggunakan kepingan telur dadar.
8. Sushi yang telah siap digulung.
9. Dengan menggunakan pisau yang tajam, potong gulungan sushi tadi menjadi kepingan.
10. Sushi homemade yang enak siap untuk dihidang.
11. Boleh pelbagaikan inti mengikut selera masing-masing.
12. Untuk rasa lebih enak, boleh paipkan mayones diatasnya.
Kalau dah buntu nak buat stok snek apa di rumah, boleh cuba resipi Kerepek Bayam Brazil Crispy ni nanti. Sangat mudah dan ringkas sahaja resipi penyediaan nak buat Kerepek Bayam Brazil ni.
Resipi penuh telah dikongsikan oleh Rozmaliza Omar di Facebook. Jangan lupa buat lebih tau kerepek ni, sebab gerenti tak cukup sebalang.
KEREPEK BAYAM BRAZIL CRISPY
BAHAN-BAHAN:
2 ikat bayam brazil
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung bestari
1 cawan tepung beras
1 biji telur
Air (anggaran pekat adunan)
CARA PENYEDIAAN:
Cuci bersih daun bayam brazil dan toskan airnya sehingga kering. Ketepikan.
Dalam mangkuk lain, campurkan ketiga-tiga jenis tepung dan gaul rata-rata.
Masukkan telur, air dan gaul sehingga rata.
Panaskan minyak, celup bayam brazil dalam adunan tepung, gaul-gaul rata supaya bayam brazil bersalut dengan tepung.
Goreng hingga keperangan. Kacau sekali sekala untuk elakkan ia hangus.
Setelah nampak ia garing, angkat dan toskan sebelum dimasukkan ke dalam tupperware.
MINI SANDWICH SARDIN
Roti yang sudah atau hendak expired jangan dibuang. Elak pembaziran jadi olah di jadikan mini sandwich dan boleh dijadikan stok frozen.
Roti
Sardin
Marjerin
Kulit popia
CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Sapukan margerin pada roti.
2. Roti dibahagikan kepada dua bahagian
3. Bubuh inti pada roti. Kali ini guna sardin tapi boleh kalau mahu pakai inti lain. Jangan banyak sangat nanti masa hendak melipat habis inti terkeluar.
4. Roti yang sudah ada inti dilipat dua.
5. Ambil kulit popia, lipatkan roti tadi dan gamkan gunakan bancuhan tepung gandum dengan sedikit air. Kalau nak pakai putih telur pun boleh.
INFO:
Selepas gam perlu keringk dahulu takut nnt melekat masa nk susun dlm bekas..take noted
Sudah siap bolehlah susun dalam bekas dan dimasukkan dalam fridge. Jika mahu goreng tinggal ambik sahaja dalam fridge.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira