Kalau anda suka makan Roti John, anda perlu cuba resipi Burger John Leleh yang dikongsi oleh Chef Brian ni. Resipi yang dikongsi sangat mudah untuk dimasak. Walaupun ringkas, tapi rasanya memang sedap. Daging burger yang berjus dengan lelehan keju memberi kepuasan yang berganda dalam setiap gigitan. Lepas makan tu, jangan lupa minum Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Tropical Fruits terbaru ni. Confirm puas hati.
BURGER JOHN LELEH
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan bawang | dicincang
250gm daging cincang pilihan
Perasa
1 sudu besar serbuk kari
½ sudu besar serbuk jintan putih
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil gula
½ sudu kecil serbuk cili
2 telur
4 biji roti burger
1 sudu besar Anchor Unsalted Butter
KuahKeju Chesdale Burger*
Sos cili
2 cawan kubis | dihiris
8 kepingkeju Chesdale Burger
BAHAN KUAH KEJU CHESDALE:
1 ½ sudu besar Anchor Unsalted Butter
1 ½ sudu besar tepung gandum
1 cawan susu
Garam dan lada hitam, secukup rasa
(4 keping) 75gKeju Chesdale Burger
CARA MEMASAK:
Tumiskan bawang sehingga lembut. Masukkan daging, perasa, serbuk kari, serbuk jintan putih, serbuk cili, garam serta gula dan masak sehingga daging keperangan. Tutupkan api, masukkan telur and gaulkan bersama.
Sapukan mentega pada roti burger dan panaskan atas kuali leper.
Untuk Kuah Keju Chesdale Burger; Dalam periuk kecil, cairkan mentega. Masukkan tepung gandum dan panaskan sehingga bau tepung kurang kuat. Masukkan susu sambil mengacau. Panaskan sehingga memekat. Masukkan bahan kuah keju Chesdale lain termasuk kepingan keju Chesdale Burger.
Untuk sediakan burger john, letakkan campuran daging atas kuali leper, letakkan 2 keping keju Chesdale burger dan belah bawah burger bun. Panaskan sehingga keju cair. Terbalikkan, letakkan 2 sudu besar kuah keju Chesdale Burger, sos cili, kubis dan tutupkan burger dengan bun burger belah atas.
Hidangkan panas-panas! Enak dinikmati bersama Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Tropical Fruit.
Kuih tiram yang nipis dan rangup memang sedap. Asyik ulang makan sampai tak sedar nak habis sebalang. Lazimnya, kuih tiram atau dikenali juga dengan kuih lidah buaya ini sering ditemui ketika Hari Raya. Namun kini, kuih tiram lebih mudah ditemui walaupun bukan pada hari perayaan.
Kali ini, kuih tiram yang dikongsikan oleh Asmah Mohamad Ali ini ada dua warna iatu hijau dan kuning. Buat warna merah pun cantik, katanya. Tapi, kalau nak buat yang asli tanpa pewarna pun boleh.
Menurutnya, resipi ini diturunkan daripada arwah ibunya dan ditukar kepada sukatan gram untuk memudahkan kepada yang ingin mengikuti resipi ini. Sebelum ini, ibunya buat jualan kuih tiram yang asli tanpa pewarna. Jom kita cuba buat.
Adunkan sebati kesemua bahan A. Bahagikan 3 bahagian kepada 110g setiap bahagian.
Kacau sebati pula bahan B. Bahagikan kepada 3 bahagian, kepada 54g setiap satu bahagian. Untuk yang berwarna boleh masukkan 1 atau 2 titis pewarna Starbrand.
Untuk gam tepung, adunkan juga semua bahan sehingga sebati.
Gam tepung yang telah sebati.
Doh yang telah siap.
Ambil 1 doh, leperkan sedikit supaya mudah nak mesin menggunakan mesin pasta.
Mula-mula guna mesin nombor 3 (tebal). Kemudian, potong tengah, dapat 2 keping. Guna pula mesin nombor 9 (nipis).
Sapukan gam tepung. Tinggalkan sedikit bahagian hujung tak perlu gam supaya masa menggoreng nanti bahagian hujung tidak terbuka.
Boleh mula gulung sampai hujung.
Ulang langkah sampai habis.
Ambil 1 gulung, potong selebar 1 jari telunjuk atau 1cm. Buang sedikit bahagian hujung kanan dan kiri.
Ambil 1 potong, tekan sedikit dengan jari. Kemudian, tekan dengan gelas di tengah dan tolak gelas ke depan dan ke belakang 2 kali. Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
Siap nipiskan semua, boleh panaskan minyak.
Kemudian, masukkan 1 keping. Dah timbul, terbalikkan. Kemudian, buat seperti dalam gambar menggunakan garfu dan lidi.