3. Bahagikan adunan ikut corak yang kita akan buat (mengikut anggaran). 4. Masukkan adunan ke dalam acuan dan lukis mengikut corak yang diingini (boleh tonton video DI SINI)
Sedapnya Kuih Bakar Pandan ni. Lemak-lemak manis memang membuka selera. Nak cuba buat sendiri kuih ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maizatul Ayub. Boleh hidangkan masa sarapanatau minumpetang.
RESIPI KUIH BAKAR PANDAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
2 cawan santan kotak
1/4 cawan air
1/2 cawan gula pasir – boleh kurangkan kalau tak nak manis
2 biji telur
Secubit garam
1 penutup esen vanilla
1 penutup perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Bijan secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan ( kecuali bijan). Kacau sebati dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan pastikan tidak berketul. 2. Ambil loyang kek cawan atau muffin. Oleskan dengan sedikit minyak atau marjerin. 3. Tuang adunan ke dalam loyang dan tabur bijan dengan secukupnya.
4. Bakar guna suhu 180C selama 25-30 minit menggunakan api atas bawah. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhat masing-masing.
5. Bila Kuih Bakar masak dan kelihatan garing diluar, keluarkan dan sedia untuk dinikmati.
Kuih lidah buaya atau terkenal juga dengan nama kuih tiram memang garing dan rangup. Kuih bersira gula ni memang seronok untuk dikenyang. Boleh jadi kudapan dan kerepek enak bila-bila masa pun.
Ni resipi yang dikongsikan oleh Nazir Abd Aziz, resipi kuih lidah buaya @ tiram mudah dan yang paling penting bila makan krap krup bunyinya. Simpan dalam bekas kedap udara, boleh lah tahan lama sedikit kan.
KUIH TIRAM
BAHAN-BAHAN
1kg tepung gandum
2 cawan air
1 cawan marjerin(mentega)@ minyak masak
1sudu teh garam
1/2 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan minyak untuk dicampur bersama tepung ubi kayu
1 1/2 cawan gula dikisar menggunakan blender kering supaya betul-betul halus.
CARA MEMASAK : 1. Cairkan marjerin masukkan dalam bekas loyang, kemudian gaul dengan tepung gandum hingga sebati. 2. Selepas itu masukkan air yang telah dicampur dengan garam ke dalam tepung tadi kemudian uri hingga menjadi doh. 3. Sekiranya doh masih lagi keras tambahkan sedikit air 4. Bila doh dah sebati ambil sedikit demi sedikit kemudian canai hingga nipis, nipisnya lebih kurang macam buat karipap mini , jangan terlalu tebal nanti tak rangup. 5. Lepas tu doh yang telah dicanai nipis tadi disapukan tepung ubi kayu yang telah dicampur bersama minyak masak keatasnya sehingga rata(tepung ubi kayu tadi jangan terlalu pekat sangat,,sekiranya pekat tambah minyak masak sedikit kacau sehingga cair supaya senang untuk disapu atas doh tadi. 6. Bila dah siap sapu tepung ubi kayu tu kemudian gulung doh tadi dan bolehlah dipotong kecil-kecil menggunakan gunting atau pisau.
.
7. Canai sekali lagi doh yang telah dipotong kecil satu persatu dgn perlahan saja,sekali canai cukuplah tak perlu byk kali.
8. Goreng dgn api sederhana, angkat dan sejukkan.
.
9. Bila kuih dah betul betul sejuk, barulah dilumurkn dengan gula halus tadi.
1. Untuk mendapatkan air rebusan bunga telang, rebus 40 kuntum bunga telang bersama 1 cawan air hingga mendidih. 2. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. 3. Satukan kesemua bahan lalu tapis (supaya bancuhan licin dan tidak berketul).
4. Panaskan kuali leper yang telah disapu dengan sedikit minyak. 5. Tuang bancuhan ke dalam acuan roti jala lalu jalakan ke dalam kuali. 6. Masak untuk beberapa minit dan gulung kemas. 7. Untuk membuat kuah manis; satukan semua bahan kuah manis. 8. Didihkan hingga agak pekat dengan api sederhana. Sesuaikan rasanya. Sedia dihidangkan bersama roti jala.
LEMPENG TELANG BERINTI
BAHAN LEMPENG:
20 kuntum bunga telang 1 cawan tepung gandum 1 cawan air 1 biji putih telur Secubit garam
2 keping dada ayam | cincang dadu & rebus empuk 2 biji ubi kentang | potong dadu kecil & rebus empuk – beli online di sini 1 labu bawang besar | cincang dadu – beli online di sini 2 sudu makan rempah kari daging – beli online di sini 4 ulas bawang merah | kisar- beli online di sini 3 ulas bawang putih | kisar – beli online di sini 1 tangkai daun kari Garam & gula secukup rasa 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan bunga telang bersama 1 cawan air di dalam periuk. 2. Didihkan hingga mengeluarkan warna biru yang menarik. 3. Tapis, sejukkan dan sedia untuk digunakan. Satukan semua bahan dan kacau rata. 4. Jika bancuhan terlalu pekat tambah sedikit air dan jika terlalu cair tambah sedikit lagi tepung. Tapis bancuhan lempeng.
5. Sapu sedikit minyak pada kuali leper (non-stick). Tuang sesenduk kecil bancuhan tepung dan masak hingga lempeng keperang-perangan (satu bahagian sahaja). 6. Ulangi proses hingga semua bahan habis. Ketepikan. 7. Untuk membuat inti; panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali. 8. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daun kari. 9. Tambah sedikit air lalu tumis rempah hingga masak. Masukkan ubi kentang dan ayam rebus. 10. Masak hingga semua bahan masak sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa. 11. Ambil sekeping lempeng, sendukkan inti dan gulung rapi. Potong mengikut cita rasa.
KASWI TELANG
BAHAN-BAHAN:
5 cawan air rebusan bunga telang | 40 bunga telang & rebus dengan air 1 cawan gula pasir 2 cawan tepung gandum ½ cawan tepung ubi – beli online di sini 1 sudu teh kapur makan | bancuh dengan sedikit air Kelapa parut | putihnya sahaja + secubit garam halus
1. Di dalam mangkuk besar, satukan gula, tepung gandum, tepung ubi, kapur makan dan air rebusan bunga telang. 2. Kacau sebati dan tapis. 3. Sediakan loyang atau acuan kuih pilihan yang telah disapu sedikit minyak lalu tuang bancuhan tadi ke dalamnya. 4. Kukus selama 25 minit atau hingga kuih masak. Keluarkan dari acuan dan tabur kelapa parut di atasnya.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: