Orange Chiffon Cake, Aroma Oren & Gebu Gabas

Share

Minggu ni nak masak apa ya. Jom buat kek pulak, anak-anak mesti suka ni. Kita cuba buat kek chiffoun pulak. Kaya dengan rasa oren

Lembut aje bila gigi bersentuhan dengan kek ni.

RESEPI ORANGE CHIFFON CAKE FLUFFY.


.

BAHAN-BAHAN :

Loyang : 7″ removable loose pan

Bahan A :

  • 32gm minyak
  • 65gm jus oren

Bahan B :

  • 68gm tepung kek
  • Secubit garam

Bahan C :

  • 4 biji kuning telur

Bahan D :

  • 4 biji putih telur
  • 50gm gula
  • Secubit cream of tartar/ cuka

CARA PENYEDIAAN :

1. Panaskan bahan A di atas kuali dengan apai kecil hingga panas. Matikan api.

2. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.

3. Masukkan bahan C dan gaul hingga menjadi adunan yang halus.

4. Pukul bahan D menjadi meringue tahap soft peak sahaja. ( jangan sampai stiff peak)

5. Masukkan 1/3 daripada meringue tadi kedalam adunan kuning telur dan gaul hingga sebati.

6. Masukkan adunan kuning telur ke dalam baki meringue tadi dan gaul menggunakan spatula hingga sebati.

7. Bakar dalam oven yg sudah di panaskan terlebih dahulu.

Bakar :

180°C : 15 minit
Minit yg ke 14, buka dan keluarkan kek dan hiris bahagian atas kek, ( rujuk gambar) ambik masa seminit sahaja untuk hiris, masukkan semula dan sambung bakar pada suhu

150°C : 35 minit atau hingga masak. ( bergantung oven masing2)

Bila dah masak, tunggu sejuk baru keluarkan dari loyang. siap!


.

Selamat Mencuba!

FB : Kuali Mama

Published by
Faridah Talib