Pai Cendawan Paling Mudah Tanpa Pastri, Guna Roti Paratha Aje.

Share

Ni ada resipi istimewa pai cendawan berinti ayam yang sedapnya ya amat. Mudah aje buat dia tak payah buat kulit pastry pun.

Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Wawa’s Kitchen yang mudah dibuat ni.Tapi boleh jadi kudapan dan sarapan yang mengenyangkan. Anak anak mesti suka.

BAKED CHICKEN MUSHROOM PIE

BAHAN-BAHAN :

Bahan kulit pai :

  • Roti paratha | lembutkan dan belah kepada 4 bahagian

Bahan inti :

  • Setengah biji bawang Holland | potong dadu – beli online DI SINI
  • 2 ulas bawang putih | cincang halus- beli online DI SINI
  • Cendawan butang | potong dadu
  • Isi ayam cincang @ potong dadu..| boleh digantikan daging
  • Sos tiram – beli online DI SINI
  • Serbuk lada hitam – beli online DI SINI
  • 1 sudu kecil tepung gandum – beli online DI SINI

Cara membuat inti :

1.Tumis bawang besar dan  bawang putih sehingga garing

2. Masukan ayam dan biar masak sekejap 

Kemudian masukkan cendawan

3. Kemudian masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam..tambah sedikit air

4. Kacau  dan masak sehingga pekat, akhir sekali baru masukkan 1 sudu kecil tepung gandum.

5. Sejukkan

Cara membuat pai :

1. Panaskan oven sebelum membakar

2. Ambil roti paratha yang sudah dipotong 4 tadi, ambil 1 bahagian

3. Letakkan inti dan cantumkan macam buat karipap. Tekan tepi roti dengan garfu

4. Sapukan permukaan puff dengan kuning telur dan bakar di dalam oven.

Sumber :FB : Wawa’s Kitchen

 

INGIN MEMBELI OVEN TERBARU, JOM LAYARI DI SINI

TENGOK LEBIH BANYAK LAGI VIDEO MASAKAN DI YOU TUBE @Majalahrasaofficial 

 

DAN RESIPI RESIPI INI :

 

Published by
Faridah Talib