Pai Labu Dan Kismis Yang Rapuh & Lemak Manis. Wajib Cuba Untuk Minum Petang

Share

Rasa lemak manis labu yang digabungkan dengan kerak pai yang rangup menghasilkan rasa yang sangat mempersonakan.

 

BAHAN-BAHAN A:

  • 280gm tepung gandum
  • 115gm shortening
  • 115gm mentega
  • 1 biji telur
  • 2 sudu makan air sejuk (berais)
  • Sedikit garam
  • Sedikit kuning telur | sapuan

 

BAHAN-BAHAN INTI:

  • 1/2 biji labu kuning | buang kulit dan potong dadu
  • 100gm kismis hitam/kuning | cincang kasar
  • 5 sudu makan gula perang
  • 1 sudu makan mentega
  • Serbuk kulit kayu manis secukupnya
  • Tepung gandum secukupnya

 

CARA MEMASAK:

  1. Satukan kesemua bahan A dan uli hingga sebati dan menjadi doh.
  2. Simpan doh di dalam peti sejuk selama 30 minit.
  3. Sementara itu, buat inti pai dengan satukan kesemua bahan di dalam kuali dan didihkan hingga masak. Sejukkan seketika.
  4. Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canaikan doh hingga menjadi dua kepingan yang nipis dan letak doh di dalam acuan pai/tart.
  5. Tuang inti labu dan kismis ke dalam acuan doh dan tutup dengan sekeping doh lagi. Kemaskan keliling acuan.
  6. Sapu bahagian atas doh dengan kuning telur.
  7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30-35 minit atau hingga keperang-perangan.
  8. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Published by
Nur