Selalu korang buat masak apa? Rebus dan buat air asam? Atau campur dengan gulai rebung. Ni cuba pula buat sambal cilipadi. Rasa dia memang terangkat sangat. Kalau nak pedas boleh tambah cilipadi dan letak bawang merah banyak-banyak. Memang layan sangat.
SAMBAL BABAT CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
- 400gm babat (perut lembu) | bersihkan
- 10-15 biji cili padi hijau
- 5 biji cili hijau
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 sudu teh air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Babat (perut lembu) dihiris nipis dan rebus empuk. Toskan.
- Kisar cili padi, cili hijau, bawang merah dan bawang putih hingga jadi pes yang lumat.
- Panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali.
- Tumis bahan-bahan kisar dengan api yang kecil hingga pecah minyak. Masukkan air asam.
- Masukkan babat dan bawang besar. Tambah garam dan gula secukup rasa. Gaul sekata.
- Angkat dan sedia dinikmati.
Saiz hidangan: 2-3 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Rasa pedas dan masin yang buka selera
Jenis masakan : Lauk pauk
Cara memasak : Rebus dan tumis
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuah Rojak Buah Colek Mangga, Resipi Mudah Memang Buat Terliur
Balik kampung, tengok pokok mangga depan rumah berbuah lebat. Sedap ni kalau buat colek mangga. Duduk pula atas pangkin, memang ralit mencicah.
Nak buat kuah rojak buah colek mangga ni mudah sahaja. Aini Najihah ada kongsikan resipinya. Jom kita buat. Boleh buat kenduri colek mangga ni.
KUAH ROJAK BUAH COLEK MANGGA
BAHAN-BAHAN:
3 sudu besar serbuk lada – Boleh beli online di sini
½ cawan kicap manis
½ cawan gula pasir
1 ketul kecil gula Melaka – Boleh beli online di sini
Sedikit belacan – Boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
1 sudu besar tepung jagung (tiada dalam gambar) – Boleh beli online di sini
Kacang tanah (goreng atau sangai dulu)
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan-bahan kering iaitu serbuk lada, gula pasir, gula melaka dan sedikit belacan dulu ke dalam periuk.
Kemudian, masukkan kicap manis.
Setelah itu, masukkan air.
Gaulkan semua bahan dulu sebelum letak di atas dapur. Setelah digaul, baru letak atas dapur dan kacau semuanya dalam api yang sederhana.
Apabila dah mula mendidih, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
Kacau sehingga kuah memekat dan likat begitu (seperti di dalam gambar).
Tumbukkan kacang tanah, kasar-kasar sedikit. Taburkan ke atas kuah tadi.
Siap. Dah boleh kenduri mencolek mangga.
Bakinya boleh masukkan dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk. Bolehlah buat rojak buah pula selepas ini.
Kredit: Aini Najihah
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Crab Rangoon Cicah Sos Creamy Hijau Ala Thai, Satu Memang Tak Cukup
Aiskrim Vanila Coklat, Rasa Premium Tapi Kos Buat Murah Betul!
Ikan Celup Tepung, Resipi Gerenti Rangup Dan Cantik Kerak Tepungnya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tips Tak Perlu Masak Banyak Lauk, Boleh Guna Resipi Sambal Padang Ini
Ada mak-mak di sini kesuntukan masa untuk memasak? Mana nak uruskan anak kecil, si abang atau kakak,juadah untuk makan juga perlu disiapkan. Wah, memang macam lipas kudung nak uruskan.
Jadi, ini antara teknik supaya tak perlu masak banyak lauk menerusi resipi Sambal Padang yang dikongsi oleh saudara Khabbab Jamalludin.
Ayam goreng kunyit. Tambah sambal padang, terus jadi kacak luar biasa. Makan dengan nasi panas. Tambah kicap saja
Kalau ada anak-anak kecil yang kurang makan pedas, adalah dengan mempersiapkan simpanan sambal segera. Yang kalau nak makan tinggal senduk/ panaskan sekejap sahaja.
SAMBAL PADANG
BAHAN-BAHAN:
Bawang besar sikit – beli online di sini
Bawang putih sikit – beli online di sini
Cili merah – beli online di sini
Cili hijau (lebih murah)
Cili api – beli online di sini
* Kuantiti agak-agaklah ya. Di dalam gambar, bawah lapisan yang nampak ni ada dalam 2 lapisan lagi.
CARA-CARA:
1.Basuh bahan di atas dan toskan. Masukkan dalam alat pengisar. Tambahkan sedikit air. Kisar kasar semua bahan.
2. Kemudian, panaskan minyak. Tumis dalam minyak panas. Pastikan minyak kena betul-betul panas. Minyak banyak dalam separuh dari jumlah bahan kisar.
3. Bila dah bertukar sikit warna cili, perlahankan api. Tutup guna tudung periuk ke apa, sambil kacau kejap kejap. Jangan kerap sangat; nanti dia menyampah. Jangan lama sangat; nanti dia kata kita dah tak kisah.
4. Bila hampir kesemua permukaan dah tertutup sikit sikit dengan minyak, masukkan asam keping, gula, garam dan daun limau purut. Boleh masukkan ajinomoto kalau suka.
5. Tutup kejap. Lepas 5 minit boleh tutup api.
6. Saya simpan dalam bekas kaca. Lebih baik dari bekas plastik. Memang berminyak sikit tapi minyak tu yang buat tahan lebih lama. Lepas tu kena simpan dalam peti sejuk (bukan beku) ya.
*Bila nak makan, saya senduk masuk dalam mangkuk. Panaskan dalam microwave 1 minit.
Terung goreng minyak sikit. Tambah sikit sambal atas dia. Cantik minimalis natural look orang kata.
Kredit resipi: Khabbab Jamalludin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Padan Ler Viral Sos Lada Hitam Homemade Ni, Cikgu Afy Kongsi Rahsia
Keenakan daging panggang @ bbq ni banyak bergantung kepada sosnya. Masak daging berjus, dapat pulak sos lada hitam yang sedap melampau makin menjadilah kesedapannya. Sos lada hitam atau sos black pepper ni kalau dibuat gaya homemade lagi terjamin kebersihan dan kesedapannya.
Ada rahsianya mengapa sos ni sedap sangat. Tumiskan guna majerin, gunakan ramuan sos spageti keju, serbuk keju dan kicap lemak manis adalah antara bahan ramuan yang menjadi penyedap sos ini. Buatnya mudah sangat , jom ikut resipi yang dikongsikan oleh cikgu Afy Al Habibi ini. Memang patut ler viral…
RESIPI SOS LADA HITAM VIRAL
BAHAN-BAHAN :
- 1 sudu besar marjerin – beli online disini
- 1 ulas bawang putih | diracik halus
- 2 tin sos spageti keju
- 1 sudu besar serbuk keju | ada dijual di kedai bakeri
- 1 sudu besar kicap lemak manis – beli online disini
- 2 sudu besar serbuk lada hitam kasar – beli online disini
- 1 sudu besar gula | letak sedikit demi sedikit
CARA MEMASAK :
1. Panaskan 1 sudu besar Planta dalam api kecil sahaja.
2. Masukkan bawang putih yang telah diracik halu , tumis hingga naik bau.
kecil sahaja.
3. Masukkan 1 tin sos spageti keju seperti dalam gambar. Rasanya lain dari yang lain. Saiz tin paling kecil. Untuk kepekatan semalam cikgu tambahkan air lebih dari biasa.
* Dari 1 tin sahaja sebelum ni, Cikgu Afy tambah jadi dua tin.
* kacau dahulu sehingga sos dan air sebati. Jika nampak masih pekat boleh tambah lagi sedikit air*
4. Masukkan 1 sudu besar serbuk keju. Kalau takda takpa. Kacau rata.
5. Tambahkan 1 sudip kicap Jalen lemak manis.
* Boleh tambahkan ikut kesesuaian warna kalau suka gelap.
6. Masukkan serbuk lada hitam kisar.
7. Juga masukkan satu sudu besar gula ( boleh masuk sikit-sikit untuk langkah selamat). Kacau sebati.
8. Tutup api setelah semuanya sebati boleh dihidang bersama ayam, daging dan kambing panggang.
.
Kredit foto & resipi : FB Afy AL Habibi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Serunding Halia Bilis Garing, Tambah Garlic Crispy Lagi Sedap
Resipi Puding Jagung Lembut Bergedik, Lemak Manis Memang Sedap
Guna Acuan Karipap. Mudah Je Buat Apam Puri Yang Lembut & Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official