Kacang Goreng Bawang Putihmerupakan salah satu snek yang jadi kegemaran ramai. Sangat sedap dan ralit bila dimakan. Rangup dan ada rasa bawang putih, membuatkan sesiapa yang mencubanya susah untuk berhenti makan. Menerusi perkongsian saudari Xiyans Muhamad, beliau kongsikan resipi Kacang Goreng Bawang Putih sedap yang diperolehi dari pembantu rumah kepada kawannya. Memang sedap dan mudah. Jom lihat cara-caranya.
RESIPI KACANG GORENG BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN A:
Kacang tanah tanpa kulit – beli online disini 5 ulas bawang putih kisar – beli online disini 1 mangkuk kecil daun limau purut 1 kotak kecil santan – beli online disini 8 cawan air 2 sudu makan garam 2 sudu makan gula
BAHAN B: 8 ulas bawang putih – cincang Air garam
Ads
CARA MEMASAK: 1. Ambil bawang putih cincang dan kacau dalam air garam selama 5 saat. Toskan. Ia bertujuan supaya bawang putih tidak hangit bila digoreng. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga garing.
2. Bawang putih yang telah siap digoreng.
3. Basuh kacang dan bilas selama 4-5 kali. Toskan.
4. Satukan air, bawang putih kisar, daun limau purut yang telah dikoyak-koyakkan, santan, garam dan gula. Gula tidak perlu banyak kerana jika digoreng akan menyebabkan kacang mudah hangus. Panaskan campuran ini.
5. Bila santan sudah mendidih, rasa. Jika kurang masin, tambah garam. Kemudian padamkan api. Tuang kacang yang telah ditoskan tadi.
6. Rendam kacang selama 1 – 1 1/2 jam. Pastikan kacang tenggelam. Jika air kurang, boleh tambah air panas.
7. Bila sudah cukup masa rendaman, toskan kacang tadi. Tidak perlu bilas ya. Toskan sahaja.
8. Panaskan minyak dengan banyak. Untuk tahu minyak sudah masak atau tidak, masukkan sebiji kacang. Jika timbul, itu tandanya minyak sudah cukup panas. 9. Goreng kacang dengan api sederhana dan selalu dikacau. Bila kacang nampak perang, boleh angkat dan toskan minyaknya.
10. Sejukkan kacang di dalam dulang. Tabur bawang putih goreng dan sedikit garam. Gaul mesra.
11. Kacang Goreng Bawang Putih siap disediakan dan sedia untuk dinikmati.
Sedapnya Bubur Ayam Berlauk ni. Menu ini digemari ramai tidak kira tua atau muda. Malah ia juga sesuai dinikmati pada bila-bila masa tak kira pagi, tengahari mahupun malam. Jika cuaca hujan, lgilh sedap makan bubur panas-panas ni.
Selain dinikmati begitu sahaja, Bubur Ayam juga enak dimakan dengan pelbagai lauk pauk. Biasanya lauk seperti Kangkung Goreng Belacan, bilis goreng, telur masin, kacang goreng, isi ayam carik sesuai dinikmati Bersama. Jika kaum cina, ada yang makan bersama kuih Cakoi.
Nak masak Bubur Ayam yang enak tak susah. Macam resipi perkongsian saudari Aisyah Humira ni. Sangat ringkas bahan-bahannya. Malah menurut beliau lagi, jika makan kosong je, bubur ni berasa seakan bubur ayam ala mcd. Wow… Sedap tu!
Jom cuba masak menu ni untuk keluarga anda. Pasti berselera semuanya. Selamat mencuba dan menjamu selera!
1.Masukkan beras ke dalam InstantPotdan pilih menu porridge.
2.Setelah bubur masak, jika suka berkuah atau sedikit cair boleh tambah 1-2 gelas air panas dan kacau sebati.
3.Hidangkan bersama bawang goreng, minyak bijan, serbuk lada sulah dan pilihan lauk kegemaran siap.
4.Jika tiada periuk elektrik, boleh masak guna dapur dan periuk biasa. Caranya ialah campurkan semua bahan dan masak guna api sederhana. Lebihkan juga air.
5.Kacau sesekali untuk elak bubur hangus di bahagian bawah. Masak sampai bubur masak sempurna.
6.Masukkan bubur ke dalam mangkuk dan letak semua bahan lauk sampingan. Gaul dan nikmati. Memang sedap!
Anda nak hidangan yang lebih sihat dan enak? Jom cuba buat Burger Tofu Perisa Kari Cheese Leleh ni. Sesuai untuk yang tengah diet tu. Setiap gigitan memang padu. Lebih-lebih lagi bila guna Keju Chesdale Burger, keju yang tinggi dengan kalsium dan protein. Paling best sebab keju ni mudah mencair. Nak lagi ngam, cuba minum dengan Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Mango terbaru ni. Baik untuk penghadaman. Jom cuba!
BURGER TOFU PERISA KARI CHEESE LELEH
BAHAN-BAHAN A:
4 biji tofu – hancurkan
1 batang lobak merah – parut halus
½ cawan breadcrumbs
2 sudu makan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk cili
½ sudu teh lada sulah
½ sudu teh garam
Bahan-bahan lain:
4 biji bun bulat – belah tengah
10-12 keping Chesdale Burger
Anchor Unsalted Butter
Hirisan tomato
Daun salad secukupnya
Sos cili secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A di dalam mangkuk. Gaul sebati kemudian bentukkan bulat dan leperkan jadi patty burger.
Panaskan sedikit Anchor Unsalted Butter dalam kuali leper. Letak beberapa keping burger tofu lalu gril hingga masak di kedua-dua bahagian.
Di dalam kuali kecil, letak 4-6 keping Chesdale Burger lalu cairkan sepenuhnya. Celup kepingan burger tofu ke dalam cairan Chesdale Burger sepenuhnya,
Sapu sedikit Anchor Unsalted Butter pada roti lalu gril kan.
Untuk membuat burger; letak daun salad dan hirisan tomato atas roti. Kemudian letak sekeping burger tofu yang telah disaluti dengan cairan keju, sos cili secukupnya, lebihan cairan Chesdale Burger dan sekeping Chesdale Burger. Tutup dengan sekeping lagi roti.
Nikmati burger bersama Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Mango yang enak dan berkhasiat.
Paru goreng yang rangup seakan keropok memang enak. Lebih membuka selera jika ia dimasak sambal, rendang atau pelbagai jenis masakan lain yang menaikkan lagi keenakannya. Walaupun menu menggunakan paru ini nampak mudah, namun untuk menyediakan paru goreng yang sedap, rangup dan tidak hanyir, tetap ada caranya. Menerusi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi, beliau kongsikan tip dan teknik untuk mendapatkan rasa paru goreng yang garing dan sedap tanpa berbau hanyir. Jom cuba.
TIP HILANGKAN BAU HANYIR PARU
1. Rendam paru dengan sedikit tepung gandum. Biarkan setengah jam. 2. Kemudian rendam paru dengan air asam jawa/limau nipis. 3. Cuci darah beku yang melekat di celah-celah paru. 4. Akhir sekali, basuh bersih paru untuk menghilangkan bau darahnya.
5. Masukkan air sebanyak 3/4 periuk. Letakkan garam secukup rasa dan 2-3 keping asam gelugur/keping.
6. Rebus paru sehingga masak menggunakan api sederhana perlahan.
7. Setelah masak, angkat paru tadi dan toskan airnya.
CARA MASAK PARU GORENG GARING
1. Hiris paru yang hendak digoreng senipis yang boleh. Gunakan pisau yang tajam untuk memudahkan kerja menghiris.
2. Taburkan garam halus dan perapkan seketika sebelum digoreng.
3. Setelah minyak betul-betul panas, masukkan paru yang telah dihiris tadi. Jangan goreng dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa.
4. Gunakan api sederhana perlahan. Balik-balikkan beberapa kali. Biarkan warna gorengan berubah menjadi sedikit gelap.
5. Paru Goreng Garing siap dimasak. Sedia untuk dinikmati. Nak makan cicah sos pun boleh.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.