Menu Caramel Macchiatto adalah salah satu menu kopi yang mempunyai ramai peminatnya. Malah, anak kepada mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak juga pernah mengatakan bahawa ayahnya menyukai menu tersebut.
Kali ini, RASA ingin kongsikan resipi membuat aiskrim Malaysia dengan perisa Caramel Macchiatto daripada peniaga aiskrim yang menggunakan nama Zulaiha Roslee. Pasti sedap!
BAHAN A
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
15 ml perasa vanila
50 ml pati kopi
1,500 ml air
Secubit garam
BAHAN LAIN
500 ml air + 2 sudu tepung jagung
Caramel topping secukupnya untuk dimasukkan ke dalam plastik aiskrim
CARA MEMBUAT
1. Masukkan BAHAN A ke dalam periuk. Masak atas api sederhana. Pastikan sentiasa dikacau bagi mengelakkan susu hangit.
2. Apabila campuran sudah agak panas, masukkan campuran air dan tepung jagung ke dalam periuk. Teruskan kacau bagi elak berketul.
3. Masak sehingga mendidih. Kemudian tutup api.
4. Sementara tunggu sejuk, masukkan caramel topping ke dalam plastik aiskrim.
5. Pastikan campuran betul-betul sejuk sebelum dituang ke dalam plastik aiskrim.
6. Tuang, ikat dan bekukan.
TIP: Bagi mengelakkan caramel jatuh dari dinding plastik, caramel yang telah dimasukkan sebaiknya disimpan sekejap dalam peti sejuk beku sebelum dituangkan adunan.
Zulaiha turut membuat tempahan aiskrim Malaysia pelbagai perisa bagi sebarang majlis di sekitar Klang dan Shah Alam. Bagi anda yang berdekatan, bolehlah hubungi beliau melalui laman sosial facebooknya. Menurut Zulaiha, aiskrim ini dijual pada harga RM1 sebatang.
Selamat mencuba!
KREDIT: facebook Zulaiha Roslee